List cituje z definice této kategorie: Bezchybný stav, žádné poškození nebo stopy opotřebování na technice a vzhledu. Kompletně a perfektně restaurovaný špičkový vůz. Jako nový (nebo lepší). Velmi vzácný. Vozidlo, na němž se ani při podrobné prohlídce nedá najít chyba. Základem pro ocenění „1" je srovnání se stavem při prvním dodání, tedy s novým  vozem výrobce.

… a tak vypadá teď.Tak vypadala palubní deska dřív…„Právě to bylo cílem Hanse Fuchse," píše list. Nechtěl „ptáka bouřliváka", nebo „ptáčka v trní", jak mu láskyplně říká, upravovat nebo stylizovat podle vlastní libosti, mělo tady po kompletní kúře stát zase přesně tak, jak je bylo možné obdivovat v prospektech. Jako luxusní „kára", která měla v padesátých a šedesátých letech dost šarmu, aby Johna F. Kennedyho mohla vézt k inaugurační řeči.

Thunderbird uviděl Fuchs poprvé v roce 2002, v garáži v Hauzenbergu, a prý „vyvalil oči". Vůbec nemohl tušit, že mu tehdejší majitel o šest let později učiní nabídku.

Vůbec neváhal. Rám byl vcelku v pořádku, jinak bylo auto silně zrezavělé (na malém snímku vlevo palubní deska před restaurací, vpravo po ní). Rozebral je tedy kompletně do jednotlivých dílů. Sýpku zaplnily skleničky a dózy s pečlivě popsanými šrouby a svorkami, na papíře načrtnuté skici technických funkcí, spousta plechů, o nichž by laik nemohl říci, zda patří k rentgenovému přístroji, nebo k autu, pokračuje deník. Mnoho dílů už také nebylo k použití. Fuchs proto našel tři firmy v USA, které mu mohly požadované části zaslat. Zadní nárazník tak například pochází z Los Angeles. Obstarat musel také pneumatiky, obložení armatur, potahy…

Do projektu vložil tisíce pracovních hodin. Jen týden potřeboval k postavení konstrukce, na kterou by mohl zavěsit karosérii a jako při grilování jí otáčet. Druhý speciální přípravek byl třeba k opravě motoru. Ten k testování připojil k provizornímu tanku, který si vypůjčil ze staré frézy svého zetě. Také později bylo třeba speciálních „směn", když například pro pískování musel postavit provizorní garáž. Naštěstí našel stejně nadšené pomocníky. Dva muži z Büchlbergu mu Thunderbild „ubytovali" na celý rok pro lakování.  Aby k nim vozidlo dopravil, najal si kamion.

Loni začal už zase doma ve své garáži dávat vozidlo dohromady. „To je ta nejkrásnější práce, už se neušpiníš a těší tě každý díl, který přišroubuješ," říká. S čalouněním stropu mu pomohl sedlář. Velkým momentem bylo namontování motoru loni v říjnu a jeho první natočení…

Na jaře Hans Fuchs připevnil na auto konečně dvě červené poznávací značky a jel do Tiefenbachu do zkušebny. Ta mu udělila nejvyšší možnou třídu.

„Dnes sklízí obdiv všude, kam přijede. Zájem lidí, jejich uznání a obdiv ho enormně těší. Vychutnává si jízdu s tímto kdysi luxusním vozidlem, a když se na něj dívá, nelituje těch mnoha hodin práce. Přesto říká, že kdyby věděl, co má před sebou, už by to nedělal…," uzavírá PNP.

Hasiči se činili

173 lineckých profesionálních hasičů loni absolvovalo 4620 nasazení, tedy v průměru třináct denně. 1416krát vyjížděli k požárům, 201krát byli v katastrofickém nasazeni při povodních, ve zbytku šlo o technickou pomoc. Zásahy hasiči uchránili hodnoty ve výši 18,2 milionu eur. Kuriózní je, že téměř každý čtvrtý výjezd se týkal zvířat – od koček přes psy a ptáky až k hadům, říká nový ředitel služby Christian Puchner v deníku OÖN. Většinou ale zasahovali kvůli vosám a včelám.

Zaplatil za opičku

Popová hvězda Justin Bieber (20) zaplatila svůj dluh za nedovolený dovoz své opičky Mally do Německa 8000 eur, píší OÖN. Pohledávka vznikla loni v březnu, kdy Bieber přicestoval soukromým letadlem k zahájení koncertního turné do Mnichova. Tam mu celníci zabavili tehdy čtrnáctitýdenní  malpu, protože k ní neměl zdravotní doklady a průkaz původu vyžadovaný u chráněných druhů. Dostal pokutu 2100 eur a povinnost náhrady nákladů na opatrování a krmení zvířete. Mally byla umístěna do mnichovského útulku a Bieber dostal čtyři týdny na zajištění dokladů. Navíc se ozvali ochránci zvířat a protestovali, že opice není žádný módní doplněk prominentů, žádný živý „plyšák". Také útulek tlačil na to, aby se Mally dostala do společnosti dalších opic. Rychle se stala sama prominentkou, dokonce ministr životního prostředí Peter Altmaier se přijel podívat, jak se jí daří. Když Bieber signalizoval, že si ji nevyzvedne, byla umístěna do Serengeti-parku v dolnosaském Hodenhagenu, píše deník.

K dobytí pohledávky požádal úřad životního prostředí o právní pomoc v USA a s pomocí příslušného pověřence byla nakonec částka uhrazena. „Kanadská hvězda tedy zase může cestovat do Německa bez obav," uzavírá list.

Sousedé u plotny

Podle průzkumu lineckého institutu Imas vaří více než tři ze čtyř Rakušanů přinejmenším jednou měsíčně, napsal deník Volksblatt s tím, že příprava pokrmu zůstává doménou žen – s výjimkou grilování. „Po lžíci, pekáči nebo grilovacích kleštích sahá alespoň jednou měsíčně 76 procent mužů. Čtvrtina z nich prý vaří čerstvé jídlo dokonce denně, 27 procent to dělá vícekrát týdně. Alespoň jednou měsíčně něco peče 30 procent chlapů, v létě jich griluje dokonce 40 procent," píše list.

Motivem mužů k vaření je často nutnost, ale u některých také úmysl stravovat se zdravě. Nemálo dotazovaných  uvedlo, že je vaření baví, že je pro ně koníčkem. Pečou proto, že chtějí něco sami vytvořit, než aby kupovali hotové výrobky.