Teď vyhrál 68. hudební soutěž ARD v Mnichově dotovanou 10 000 eury, a navíc cenu publika – 1500 eur, píší OÖN. Přehlídka nejlepších bubeníků se koná každých pět let. Z adeptů pro soutěž bylo vybráno jen 22. „Samozřejmě je člověk během čtyř soutěžních kol pořád ve vypětí, ale taky mě to opravdu bavilo, protože jsem věděl, že je to pro mne poslední soutěž. Vítězství je grandiózní, lepší doporučení mít nelze,“ říká. Na Mnichov přitom neměl moc času se připravovat, paralelně koncertoval v Rusku a v USA.

Má rád všechny bicí, kromě bubnů hraje třeba na marimbu, druh xylofonu, a na vibrafon. „Jsem široce založený, hraji v různých komorních orchestrech a mám i hodně sólových koncertů,“ uvedl. Příští rok studium v Linci ukončí – a co pak? „Svět mi bude otevřen. Uvidíme, kam mne víte zavane,“ říká.

Padl jackpot

První letošní pětinásobný jackpot rakouského lotta, obdoby naší sportky, padl. Tři sázející tipovali šest správných – 3, 14, 23, 25, 32 a 41, a každý tak vyhrál 2 345 548,40 eura. Noví milionáři byli z Dolních, Horních Rakous a Burgenlandska. Všichni sázeli na náhodu. Celkem bylo podáno přes osm milionů tipů.

Den památek na hřbitově

Ke Dnům evropského dědictví se v Linci připojí 29. září také hřbitov Sv. Barbary, jeden z nejstarších v Rakousku, kde odpočívá na 20 000 lidí. Podle OÖN je letošní ročník věnován tématu Císaři, králové a filozofové. Na Barbaře budou speciální prohlídky zajímavých hrobů od 14 hodin. Sraz bude u hlavní brány, procházka trvá asi půldruhé až dvě hodiny.

Jubilejní mše

Na den přesně 150 let po premiérovém uvedení k zasvěcení votivní kaple Mariánského dómu 29. září 1869 zazní v tomto chrámu od 19.30 hodiny v původní podobě mše e-moll Antona Brucknera, jedinečná v celé chrámové hudbě 19. a 20. století, píší OÖN. Bude uvedena v tom místě, pro které ji autor zkomponoval na objednávku lineckého biskupa Rudigiera už v roce 1866. „To, že premiéra skladby mohla být kvůli protažení stavby dómu až o tři roky později a pod širým nebem, vedla Brucknera k neobvyklému obsazení s osmihlasým sborem bez sólistů a doprovodem čistě dechů, které mělo nejspíš vzor v takzvaných vojenských mších, ale vykazuje také pozoruhodnou podobu se Schubertovou Německou mší. Ta rovněž zazní při jubilejním provedení,“ uvádí list.

Skladby uvede sbor dómu posílený zpěváky lineckého Hard-Choru a dechový soubor tělesa chrámové hudby na historické nástroje. Vstupné s volnou volbou místa bude 30,50 eura.

Terminátor dirigoval

Schwarzenegger v ráži.Zdroj: Deník/repro PNP

Arnold Schwarzenegger (72), herec a exguvernér Kalifonie, se chopil taktovky a na Oktoberfestu dirigoval ve stanu Marstall kapelu "Münchner Zwietracht", píše PNP. „Ve slušivých kožených kalhotách a světlé košili ho to viditelně bavilo,“ dodává list, který zprávu doprovodil snímkem Ursuly Dürenové.