Posledních osm měsíců pracoval na karibském ostrově Martiniku. Celkově procestoval sedmnáct zemí a pracoval na jedenácti místech s pěti různými jazyky. Nejvíc mu prý dalo zabrat pět měsíců v Japonsku. „Kulturní rozdíly jsou tam obrovsky velké, často jsem měl problémy se osobně i pracovně technicky dorozumět. Hodně jsem se tam naučil, mohli jsme hodně pracovat se sekáři a hoblíky,“ říká. Při vandru se „vykopl“ i ze své dosud navyklé komfortní zóny – více než stokrát nocoval pod širákem, nesčetněkrát se na trampu ocitl někde, kde nevěděl, kde bude spát… Neklidný byl ale prý jen na začátku vandru.

Momentálně zase „tlačí“ školní lavici – navštěvuje mistrovskou tesařskou školu v Linci, končí list. Foto: Deník/repro/Furtner

Televizní miliony pro potřebné

Při 47. ročníku dárcovské akce Světlo ve tmě rakouské televize ORF bylo vybráno 9 214 542 eura pro rodiny v nouzi, o 156 910 víc než loni. Na dárcovském telefonu a po internetu akce probíhá dál. Mezi prominenty, kteří přijímali u telefonů přímého vysílání přísliby darů, byli také rakouský prezident Alexander Van der Bellen a jeho manželka Doris Schmidauerová. Hlava státu upozornila, že žádný sociální stát nemůže být tak dobrý, že nabídne řešení pro každého. Vždycky budou situace, kdy jednotlivcům bude hrozit, že propadnou sítí sociální pomoci, a proto budou potřebovat podporu humanitárních organizací.

Mají dvanáct dětí

Rodinka pohromadě.Zdroj: Deník/repro PNP

Roy a Alina Simonovi (41 a 35) z Dingolfingu jsou třináct let spolu. Když před pár lety zamířili pracovně do USA, měli sedm potomků. Teď už dvanáct - Briana (12), Kiaru (10), Connora (9), Cassandru (8), dvojčata Jasona a Jeremyho (7), Laylu (6), Luisu (4), Erica (3), dvojčata Nolana a Neala (1,5 roku) a Lennoxe (3 měsíce), píše PNP.

„Americkou tradici Vánoc nepřevzali,“ pokračuje list. „Do domu Simonových přichází na Štědrý večer Ježíšek, ne Santa Claus. V obýváku hrají vánoční písně, v koutě stojí nazdobený stromeček. Vedle gauče mají děti navíc malou skluzavku, aby si mohly hrát. Protože o všedním dnu to v rodině s tolika dětmi může fungovat jen tehdy, kdy je všechno dobře organizováno do taktu, říká maminka Alina. A pomáhat při tom musejí všichni…“