Zmatek s bavorsko-českým stromem prý zavinil Vatikán

Úvodní dezinformaci o tom, že vánoční smrk pro Svatopetrské náměstí ve Vatikánu pochází z Bavorska, v pátečním vydání znovu opravil pasovský deník PNP – tentokrát v rámci sdělení, že transport s „bavorsko-českým vánočním stromem" byl v Římě vztyčen o den dřív, než bylo plánováno.  Důvodem prý byla předpověď meteorologů, kteří na pátek očekávali silný vítr, jak řekl listu předseda spolku Trenckverein z Waldmünchenu Alois Frank.
PNP připomněla, že spolek, který v městečku každoročně organizuje stejnojmenný historický festival,  transport sedm tun těžkého stromu přes Brennerský průsmyk organizoval.
„Věc ovšem není tak zcela bavorská, jak původně hlásil guvernátorát Vatikánu: papežův smrk nepochází z Horního Falcka, nýbrž z české Bystřice v bavorsko-českém pohraničí," uvádí deník. „Šedesát let starý a 25 metrů vysoký smrk je tak společným bavorsko-českým dárkem."

Podle listu má být na náměstí sv. Petra nasvícen příští pátek v přítomnosti papeže Františka. U události chce být na 250 poutníků z Waldmünchenu.

Mühlviertel na satelitu

Linec – V Horních Rakousích vysílá asi 15 regionálních televizí, většinou přes kabel a internet. Jako jediná ze všech čtyř okresů pak informuje "Mühlviertel TV" - od listopadu také přes satelit. Šéfuje jí  od roku 2007 Elisabeth Keplinger-Radlerová (31) z Hirschbachu. V rozhovoru pro deník OÖN vysvětlila, že tím osloví především diváky starší 50 let, byť svou budoucnosti vidí dál hlavně v internetovém vysílání.  Nevysílají už v hodinové smyčce, ale zkráceně třikrát denně po půlhodině.

Stanici převzala po dvouleté zkušenosti se zakladatelem Andreasem Reimerem – nevydělávala prý skoro nic, ale poznala provoz a jeho možnosti. Na otázku listu, jak jako „vývěsní štít" stanice zvládá povolání s privátním životem, uvedla: „Jsme zrcadlem Mühlviertlu, takže jsem samozřejmě pořád mezi lidmi. A když jsem na nějaké akci privátně, vždycky se v první řadě ptám, kde je můj kameraman.  S tím se zkrátka musí žít…"

Víc se fušuje

Výnosy „sousedské výpomoci" ve stavebnictví v Rakousku letos podle poradenské firmy Kreutzer, Fischer & Partner proti loňsku stoupnou o 5,3 procenta na objem 4,1 miliardy eur. Napsal to deník OÖN. „Fušování" v řemeslech ve stavebnictví zato vyneslo meziročně o 1,2 procenta méně, „jen" kolem 3,6 miliardy eur. Experti to vysvětlují mimo jiné přísnější kontrolou finančních úřadů opírajících se o výpočetní techniku.

Pro příští rok sousedé očekávají silný vzestup „stínové práce". Povědomí o její škodlivosti je prý zanedbatelně malé. Jen tři procenta občanů míní, že „fuš" by měl být přísněji trestán.