Oddával je farář Richard Simon ve farním kostele sv. Josefa v obci, ve které dvojice žije. „Manžel pracuje v zemědělském podniku v Magingu denně s traktorem. Jenny je Ženou jeho života, ale má ještě jednu vášeň – je zapáleným fandou fendtů. Že k obřadu pojedou s tímto gigantem polí, ho prý napadlo až v den svatby," pokračuje list.

Rakousko, země míru

V celosvětovém mírovém indexu 2017 podle amerického Institutu hospodářství a míru (IEP) je Rakousko čtvrtou nejmírovější (vnitřně nejbezpečnější?) zemí světa, píší OÖN. V čele žebříčku 163 zemí je podesáté za sebou Island. Spojené státy naopak po Trumpově zvolení spadly o jedenáct míst, na 114. místo. Podle IEP prezident výrazně narušil vnitřní jednotu země. „Rostoucí nerovnost, zvýšená korupce a klesající svoboda tisku také přispěly k tomuto zhoršení situace v USA," řekl zakladatel IEP Steve Killelea.

Island v čele pořadí následují Nový Zéland a Portugalsko. To odsunulo Rakousko na čtvrté místo díky trvalému zotavování se z finanční krize, které přispělo větší vnitřní stabilitě země. ještě před pěti lety byl Island až na 16. místě.

Poslední je popáté za sebou Sýrie. Podle autorů studie se v 93 zemích zlepšila bezpečnostní situace, v 68 se zhoršila. Index posuzuje mimo jiné vliv konfliktů, terorismu a vztahů k sousedům.

Facebook stránky matce neuvolní

O žalobě matky, jejíž 15letá dcera zahynula v roce 2012 v metru, a která chtěla po facebooku zpřístupnit její chaty, aby se pokusila zjistit, zda šlo o sebevraždu, nebo nešťastnou náhodu, jsme psali. Facebook se bránil, že by takové zveřejnění poškodilo osobnostní práva třetích osob, které si s dívkou psaly pod dojmem uchování anonymity. Po tragédii byly stránky zesnulé zablokovány, ale ne matkou, která měla dceřino heslo k dispozici. Kdo přístup „zmrazil", Facebook neřekl – podle něj to může zařídit každý „přítel". O to naléhavěji matka chtěl vědět, s kým a o čem se dcera před smrtí bavila.

Okresní soud matce vyhověl s názorem, že smlouva zesnulé se sociální sítí je součástí dědictví – digitální odkaz posoudil stejně jako třeba dopisy nebo deníky. Berlínská druhá instance to ale zamítla, píše PNP. Rozhodující byla pro ni povinnost provozovatele sítě uchovat poštovní tajemství. Zemský soud přesto stranám povolil případné dovolání proti tomuto rozsudku.

Soudili se o keltskou minci

Slovinská republika se soudí se soukromníkem o vzácnou keltskou minci. Bavorský nejvyšší správní soud v Mnichově jako druhostupňový žalobu státu zamítl. „Slovinsko považuje minci za své kulturní bohatství a chtělo její vrácení s odůvodněním, že byla nalezena na slovinské půdě. Přesné místo ale nebylo ani před soudem ujasněno, stejně jako to, zda a jak poté měla být mince vyvezena z výsostného území Slovinska," píše PNP.

Dodává, že minci koupil soukromník v roce 2013 v jednom aukčním domě v Anglii za 3000 liber a dovezl ji do Německa. „Keltská kultura byla rozšířena po velkém území, také v částech dnešní Anglie, Francie, Německa a Slovinska," dodává list.

Puberta trvá do 20 let

Pedagogická ředitelka Institutu Hartheim Sandra Wiesingerová tvrdí v deníku OÖN, že puberta dnes trvá o zhruba čtyři roky déle než ještě před dvěma desetiletími, od 11 do 20 let. Dříve bylo toto rozpětí od 13 do 18.

Fáze puberty se podle ní prodlužuje dřívější biologickou zralostí a delším pobytem v „hotelu Mamá". Může to vést k velké zátěži rodičů. „Pubertální problémy" jsou také na prvním místě volání rodičů na telefonní linku důvěry, až poté následují rozvodové situace a starosti s výchovou malých dětí. „85 procent volajících jsou ženy, třetina samoživitelky, pro něž je právě fáze puberty dětí obzvlášť náročná, protože často nemají nikoho, komu by se s těmito problémy mohly svěřit," potvrzují Silvia Breitwieserová a Barbara Lanzerstorfer-Holznerová z linky důvěry, která funguje nonstop. Za rok ji volá až 20 000 lidí.