Ovládl kategorii největších zápřahů, se šesti psy. „A to nebylo všechno: Andrea Rothmayerová (34) ze stejného klubu byla druhá, což je její největší úspěch v ještě mladé kariéře.“

"K soutěži se sešli nejlepší musheři Evropy, dokonce týmy z Ruska se tu ukázaly,“ říká Klotsch v listě, který dodává, že šampionát si vyžádal od 120 startujících opravdu všechno – každý den absolvovali v těžkých podmínkách deset kilometrů dlouhou trať. (http://www.huskyhof-dreisessel.de/)

Tolik od sousedů za humny. Kde ale byli Češi, také tradiční borci v těchto soutěžích?! Vyrazili jsme na internet a zjistili, že bavorská dvojice dokončila ve své třídě sama. Posléze jsme se dopátrali pana Milana Plška z Moravského Berouna, a ten nám informace doplnil. Vysvětlil, že pořádající FISTC je organizace sdružující majitele čistokrevných severských psů (sibiřský husky, aljašský malamut, gronský pes, samojed). Česká výprava měla na letošním mistrovství pět účastníků. Milan Plšek a Jaroslav Charouz z Hanáckého mushersklubu startovali v kategorii MD-C, což znamená středně dlouhou trať (tentokrát 3x18,2 km) se 3-4 sibiřskými husky. Milan Plšek skončil druhý součtem časů 3:33:42,0 hod., Charouz třetí se 3:34:10,9, vítěz Francouz Fleury měl 3:21:20,0. Vladimír Vraštil (Musher klub Jičín) byl ve sprintu C2 (v tomto závodě 3x5,1 km, opět 3-4 psi, aljašský malamut, gronský pes, samojed) druhý, Zdeněk Piskač (klub Česká Sibiř) musel z této soutěže odstoupit pro zranění jednoho psíka, a Martin Plšek (Hanácký) absolvoval kategorii scoter 1-1 dog men sprint (3x5,1 km, scoter-koloběžka, s jedním sibiřským husky). Podle výsledkové listiny byl druhý. Milan Plšek dále odkázal na výsledky na facebooku (https://www.facebook.com/fistc2017cart).

Raději basa za vraždu, než…

Neuvěřitelný kriminání případ popsal linecký Volksblatt. „Protože už nemohla vydržet u matky a raději chtěla jít do vězení, napadla 16letá dívka čečenského původu v dubnu ve vídeňském parku jí neznámou studentku,“ uvedl deník. 23letá poškozená přežila jen díky šťastné shodě okolností, útočnici soud v úterý uložil za pokus vraždy se sazbou až 15 let čtyři roky. Napadené dívce má zaplatit 7000 eur bolestného, 3000 už jí rodina obžalované vyplatila. Obviněná rozsudek přijala, žalobce se nevyjádřil.

Linecký list popisuje, že rodiče odsouzené se v roce 2015 po letech sporů rozvedli. Dcera měla blíže k otci, ale po rozvodu zůstala se sestrami matce. Ta vychovávala děvčata přísně nábožensky, fyzicky je trestala, a delikventka si s ní často „vjela do vlasů“, i kvůli víře. Dvakrát se pokusila o sebevraždu. Navštěvovala muslimskou odbornou školu pedagogiky pro mateřské školy, zvýšenou měrou se obracela k víře a doufala, že v islámu najde pomoc.

Když jí matka při jedné hádce řekla, že je „trestem Alláhovým“, sebrala doma kuchyňský nůž s osmicentimetrovou čepelí a vzala si jej na školní výlet. Spolužákyni se svěřila, že udělá „něco bláznivého“, další, že někoho „zapíchne“. Den předtím zjišťovala na internetu na heslech „smrtelné bodnutí“ nebo „probodnout“, jak je možné zabít člověka, uvedla upřímně před porotou. Z trestního zákoníku zjistila, že jako mladistvá může jít za těžké zločiny jako vražda až na patnáct let do vězení. Do deníku, z něhož u hlavního líčení četl její obhájce, si napsala, že už to u matky nevydrží.

Když na výletě byla o polední pauze se spolužákyněmi v parku, zvolila si oběť, která ležela na lavičce, slunila se a telefonovala. Když už se kamarádky vydávaly na cestu do školy, přikradla se k dívce na lavičce a čtyřikrát ji bodla do boku, do zad a do stehna. Jedna rána zasáhla levou plíci, která kolabovala. Zraněná s hlasitým křikem utíkala a 16letá ji pronásledovala s nožem ve zdvižené ruce. Kolemjdoucí přispěchali krvácející ženě na pomoc a útočnice utekla do školy, kde událost oznámila. Aby byla rychle dopadena policií, nechala v parku svou kabelku se všemi doklady. V ředitelně školy jí odebrali vražednou zbraň a zatkli ji. Poškozená přežila, ale trpěla posttraumatickou stresovou poruchou.

Podle Volksblattu obviněná v první výpovědi na policii uvedla, že ji studentka urazila jako „zas… muslimku“ a ji opustily rozpoznávací a ovládací schopnosti. „Představila jsem si, že to řekla,“ vypověděla podruhé. Soudce se jí zeptal, zda byla kvůli náboženství urážena často, a ona odpověděla, že ano, matkou…

Tehdy ještě nosila pravidelně šátek na hlavě. Před soud ale vešla bez něj – teď prý už pro ni není víra tak důležitá. „Protože Bůh tomu (činu) nemohl zabránit,“ vysvětlila.

Zemřeli do tří hodin

Volksblatt podrobně informoval o procesu v Kecskeméthu s bandou převaděčů, kteří mají na svědomí smrt 71 běženců přepravovaných v chladírenském nákladním autě. Jejich mrtvoly byly nalezeny v roce 2015 na A4 u Parndorfu (náš web informoval). „Podle soudního znalce zemřelo pomalým udušením 68 lidí nejpozději tři hodiny po odjezdu, tři další během tří až čtyř hodin,“ píše list. Znalec z oboru techniky uvedl, že výměna vzduchu v prostoru nebyla ani za jízdy, protože ten, který do něj vnikal prasklinami, vysokému počtu lidí nestačil. Obžalovaní větrání nijak neupravovali.

Odpoledne soudce přečetl obžalobu 34letého Bulhara, který byl do Maďarska vydán až úpo zahájení hlavního líčení. Podle státního zástupce řídil auta pašující běžence nebo doprovodná vozidla. Proces s ním začne až po skončení nynějšího hlavního líčení. Další dva podezřelí jsou na útěku.

Svátek stoletin „neuhráli“?

Jak i náš web informoval, bavorští sociální demokrati navrhli, aby 8. listopad byl zemským státním svátkem alespoň v 2018 – na připomenutí sta let od založení Svobodného státu Bavorsko. Ministerstvo kultury to ale striktně odmítlo s odůvodněním, že „Bavorsko má ve srovnání s jinými spolkovými zeměmi už nejvíc svátků“. V koncepci oslav jubilejního roku je navíc mimo jiné uctění první bavorské ústavy z května 1818, což mluví proti zavedení „dílčího svátku“ k připomenutí jediné události, pádu monarchie v listopadu 1918.

„Pro všechny, kteří doufají, že na příští rok budou moci počítat s dalším volným dnem, zbývá už jen malá naděje – hlasování zemského sněmu o tomto návrhu SPD, protože poslední slovo budou mít poslanci,“ uzavírá PNP.