První licenci k pohřbívání v lese v Horních Rakousích dostal Karl Lindorfer ve Pfarrkirchenu. „Už přijímáme rezervace jednotlivých stromů,  ale s pohřby začneme kvůli počasí teprve na jaře," říká v deníku OÖN.

V projektu kooperuje s firmou Pietät Krisai v Braunau. Provozovatelé zdůrazňují, že jde o jediné místo v Horních Rakousích, kde ostatky zesnulých budou pohřbívány v opravdovém lesním porostu, nikoliv u stromů běžného hřbitova. Areál také nebude oplocen či obezděn, jen vykolíkován. Popel zesnulých bude ukládán do uren z rozložitelného materiálu a umisťován u stromů nebo kamenů podle přání. Místo bude pronajímáno na dobu určitou. Označeno bude malým štítkem se jménem, kartografováno GPS a zaneseno do úřadu lesní správy. „Lindorfer pracuje také na získání povolení pohřbů do Dunaje. Na to jsou zatím v jednotlivých spolkových zemích různé názory," poznamenávají OÖN.

U sousedů hřálo

Minulý rok byl v Rakousku sedmým nejteplejším od roku 1768. Od dlouholetého průměru se teplota odchýlila o jeden stupeň především díky březnu, červnu, srpnu a listopadu, které byly o 2 až 2,8 stupně teplejší. Znatelně chladnější, o 3,7 stupně, byl naopak únor, nejstudenější od roku 1986. Historicky nejvyšší roční průměr zaznamenali v Lienzu s 8,9 stupně (1,8 nad dlouhodobý průměr). Na observatoři Sonnblick (3109 m) naměřili 30. června rekord 15,3 stupně od začátku sledování v roce 1886. Absolutně nejtepleji v Rakousku bylo 3. července v dolnorakouském Bad Deutschaltenburgu, a to 38,3 stupně, nejméně ze všech obydlených míst měli 6. února v Tannheimu v Tyrolsku – mínus 28,9 stupně. V Langenu na Arlbergu napadalo v lednu 357 cm sněhu, dvojnásobek dlouhodobého průměru. Jinak to byl extrémně slunečný rok – slunce svítilo o osm procent delší dobu než v průměru.

Ilustrační foto: Pokuta za obtěžování

Zaměstnanecká komora Horních Rakous „vydobyla" mladé ženě náhradu škody ve výši 2500 eur od kolegy, který ji na pracovišti po řadu měsíců sexuálně obtěžoval například osaháváním naděr a popleskáváním po zadečku, přeskože mu opakovaně dávala najevo, že si to nepřeje. Ostentativně ji také vyzýval, aby si mu sedla na klín, a doporučoval jí víc sexu, že prý pak nebude tak nevrlá… Komora na dotyčného „zatlačila", ten se ženě omluvil a odškodnil ji zmíněnou částkou.

„Sexuální obtěžování na pracovišti jsme při našem poradenství loni řešili zhruba v šesti stech případů," říká v OÖN vedoucí kanceláře Kordula Schmidtová. Odbor pro rovnoprávné zacházení kromě toho řeší 300 až 400 dotazů týkajících se těchto projevů. Pro obavy ze ztráty zaměstnání je ale k podobným rozhodnutím dotaženo jen minimum případů a k soudu se dostane jen zlomek.  „Skutečně se už ale přece jen rozneslo, že sexuální obtěžování na pracovišti není žádný kavalírský delikt," říká prezident komory Johann Kalliauer.

Silvestr „zasvinil"

Ve velkých bavorských městech o silvestru nadělali slavící občané víc odpadu než loni. V Mnichově uklidilo čistění komunikací kolem 42 tun, o tři tuny víc než v roce 2012. V Norimberku přibyly dvě tuny na 17 tun,  v Augsburgu to bylo letos 13,6 tuny proti minulým 8,8 tuny, ve Würzburgu 8,3 (6,2). Prováděcí firmy nárůst přisuzují zvýšenému užívání ohňostrojových baterií, které kombinují více způsobů roznětu.