Tisíce lidí vyrážejí

Linec - Oddělení ochrany přírody hornorakouské vlády, zemská muzea, hornorakouská organizace pro turismus a další složky nabídly veřejnosti opět projekt "Naturschauspiel" jako průvodce stovkou „fenomenů přírody" s těžištěm na rostliny, zvířata, bažiny a luční lesy, vodu, hory, dobrodružství, město, výzkum, les a stopování. Zahrnuje sto cest třiceti místy s proškolenými průvodci. Od prvního ročníku akce před pěti lety, ve kterém 3560 lidí absolvovalo 324 provádění v sedmnácti chráněných územích země, už absolvovalo organizované túry 27 místy hornorakouské přírody celkem přes 63 000 nadšenců, jen loni 22 466, píší OÖN.
Lamy v Alpách, jedno z lákadel.Obzvlášť lákaly dosud cesty s osly, alpakami nebo lamami, oblíbeným cílem jsou i vodní scenérie. V průvodci jsou také putování v Alpách, „dobrodruzi" mohou lézt do korun stromů ve Steinbachu na Attersee, pádlovat po Steyru či potápět se v Möllnu apod. U dětí a školních tříd je oblíbený společný výzkum s geology. Organizovány jsou i expedice městy či mokřinami jako Ibmer Moorem. Podrobnější informace a přihlášky k túrám na www.naturschauspiel.at . "Naturschauspiel" roztáčí i ekonomiku – jen loni bylo při 1149 prováděních dosaženo celkového obratu 787 500 eur.

Vyhazují jídlo

Každý Hornorakušan vyhodí za rok průměrně kolem 15,6 kilogramu ještě poživatelných potravin. V celé této spolkové zemi občané vyplýtvají 22 500 tun jídla za rok. Domácnosti to stojí průměrně 300 eur. Zemský rada pro životní prostředí Rudi Anschober chce proti tomu něco dělat. „Musíme u lidí vytvořit vědomí, že potraviny jsou dražší," říká v OÖN. Aby se množství jídla v odpadu do roku 2020 zmenšilo na polovinu, sází na "Foodsharing" – nespotřebované potraviny mají být darovány nebo prodány dál (www.foodsharing.at). Dalším opatřením mají být poradny pro gastronomické podniky ke konkrétním možnostem, jak snížit množství odpadu.
Osvětu pak doplňuje Rudolf Schwaiger z potravinové inspekce – mnoho konzumentů nechápe označení data minimální trvanlivosti. To na rozdíl od data spotřeby neříká, od kdy už produkt není poživatelný. Konkrétně je-li potravina trvanlivá měsíc, minimálně ještě týden poté je poživatelná. Anschober už jen dodává, že „nejlepším kontrolorem je vlastní chuť".

Silnice kolem Dunaje jen pro cyklisty.V neděli bude „Kolo totál"

Nadcházející neděli, 17. dubna, budou silnice B130 mezi Pasovem a Schlögenem, B388 mezi Grubwegem a Obernzellem a navazující okreska na Jochenstein od 9 do 18 hodin uzavřeny pro motorovou dopravu. Trasy tohoto „Rad total" na 80 km podél Dunaje po obou březích budou vyhrazeny cyklistům, bruslařům atd. Čtyři bavorské a osm rakouských obcí chystají pestrý doprovodný program. „Počasí hraje velkou roli, ale doufám zase ve více než 20 000 účastníků," říká Friedrich Bernhofer, předseda reklamního společenství Donau Oberösterreich. Program na www.radtotal.at.

Bohatí Dolní Rakušané

Spolkovou zemí s největší kupní silou jsou opět Dolní Rakousy. Je o čtyři procenta vyšší než rakouský průměr. Následují Vorarlbersko, Horní Rakousy, Salcburk a Videň. Tabulku uzavírají Tyroly, Štýrsko a Korutany. Kupní silou je čistý příjem obyvatelstva plus státní příspěvky jako dávky v nezaměstnanosti nebo mateřské a důchody. Dolní Rakousy profitují z tzv. „polštáře špeku" kolem Vídně, zmiňují OÖN.
V průměru mají Rakušané letos k dispozici pro konzum, nájem a na životní náklady 22 536 eur. Tím mají o něco vyšší kupní sílu než Němci s 21 879 eury, ale výrazně menší než Švýcaři (42 300).
Nejlépe je na tom opět 1. okres ve Vídni se 40 217 eury za rok na obyvatele, o 79 procent víc než je rakouský průměr. Druzí jsou obyvatelé Hietzingu, 13. vídeňského okresu, s průměrem 30 576 eura, třetí lidé z dolnorakouského Mödlingu (29 101 euro, o 29 % víc, než má průměrný Rakušan). Měřeno ale na kupní sílu domácností je Vídeň kvůli množství osaměle žijících poslední.

Těžká havárie Čechů

Z místa havárie českého auta.Ve středu ráno došlo na A3 mezi nájezdem Aicha vorm Wald a Pasov-sever k těžké dopravní nehodě. Z dosud neobjasněných důvodů vyjel po 9.30 hodiny český řidič vpravo z vozovky a vůz se na náspu převrátil. „Podle pasovské dopravní policie se na nehodě nepodílelo žádné další vozidlo," napsala PNP. „Dva svědkové reagovali podle policie příkladně a lidi vyprostili ze zcela zničeného vraku." 84letý řidič a 73letá spolujezdkyně utrpěli velmi těžká zranění a jsou v ohrožení života. Řidiče dopravil vrtulník do pasovské nemocnice, ženu tam odvezla záchranka.