Hornbach oznámil minulý týden, že od příštího roku už nebude silvestrovské petardy prodávat. Letos budou v jeho 96 německých a 14 rakouských střediscích naposledy. Firma oznámila, že stop je jejím příspěvkem k ochraně zvířat a životního prostředí.

V branži prodejen potravin rezignovaly už letos na prodej novoroční pyrotechniky některé filiálky Edeka a Rewe. Protože Edeka je hospodářské družstvo, je rozhodnutí na vedoucích prodejen. V Altöttingu a v Deggendorfu budou nadále prodávat, pasovský prodejce Maximilian Seidl prohlásil, že petardy způsobují jen hluk, jemný prach a odpad, a prodávat je k přelomu roku nebude, informuje list.

Vyrobili méně aut

V Německu letos vyrobili nejméně aut za posledních 22 let, kolem 4,67 milionu, píše PNP. Podíl na světové výrobě tak poklesl na 5,9 procenta. V roce 1997 to bylo ještě 11,8 procenta. Globální produkce se snížila odhadem o pět procent čili o 4,12 milionu nových vozů na 78,8 milionu. Pro příští rok experti počítají s dalším snížením – na 4,5 milionu vozů vyrobených v Německu.

Jen domácí maso?

Rakouský řetězec Billa chce od poloviny příštího roku prodávat ve svých 1100 filiálkách čerstvé i zmrazené maso jen rakouského původu, napsaly OÖN. U hovězího a vepřového to prý platí skoro stoprocentně už dnes, u drůbeže z 90 procent. Výjimkou je jen krůtí, kterého Billa dostává 60 procent z ciziny, především z Itálie. Přitom 165 domácích producentů vyrábí ročně až 22 000 tun, na 7,5 milionu krůt. Billa chce poptávat „o pár tisíc tun“ víc a rakouští dodavatelé prý mají kapacity o 10-20 procent vyšší. „Levné nabídky dovezených krůt kolem 7,99 eura za kilogram už by konzumenti neměli očekávat,“ uvádí deník. Domácí krůty stojí aktuálně asi 12,99 eura, ale Billa prý chce k povzbuzení zákazníků něco „umáznout“ ze své marže.

Bolestné pro sestru?

V únoru 2017 zemřela ve Vídni 20letá dívka, která se 17letou sestrou bydlela u rodičů. Příčinou smrti byla plicní embolie, která se měla rozvinout z antibaby pilulky, kterou mladé ženě předepsala gynekoložka, aniž vyčkala na krevní test k vyloučení zvýšeného rizika.
Právní zástupkyně sestry podala na gynekoložku žalobu o 17 000 eur bolestného „ze smutku“ a výši náhrady odůvodnila úzkým vztahem k sestře. Lékařka prý „nápadně bezstarostně nedodržela pravidla medicínského povolání“. Žalovaná namítala, že z anamnézy pacientky nevyplývalo nic, co by předepsání prostředku bránilo. Také později provedené testy byly v normě.

Zemský a vrchní zemský soud žalobu zamítly, odpovědnost lékaře podle nich se vztahuje pouze k pacientům a jejich partnerům. Jestliže další pozůstalý dosáhl dospělosti, nelze už hovořit o vnitřně blízkém vztahu příbuzných. S tím se ztotožnil i Nejvyšší soud, ale uzavřel, že v tomto případě by přicházela v úvahu i odpovědnost lékaře pro případy hrubé nedbalosti. Ta se v daném případě vztahuje i na sestru, s níž poškozená žila v jedné domácnosti a měla k ní citově velmi blízko. Nedbalost lékařky ale soudy nižších stupňů nezjišťovaly. Jejich rozhodnutí proto dovolací orgán zrušil a věc jim vrátil.

Každé třetí císařem

Téměř třicet procent dětí v Rakousku přichází na svět císařským řezem, informuje Volksblatt. Nejvíc takto rodí na Kypru – 54,8 procenta, dále v Rumunsku 44,1, Bulharsku 43,1, Polsku 39,3 a Maďarsku 37,3 procenta. Nejméně je těchto porodů podle Eurostatu ve Finsku 16,5 procenta, ve Švédsku 16,6, Estonsku a Litevsku 19,4, Francii 19,7. Žádná data nebyla k dispozici z Řecka, Nizozemska a Portugalska. Světová zdravotnická organizace WHO odhaduje, že jen 10-15 procent těchto zákroků bylo lékařsky bezpodmínečně vyžadováno.

Za sociální dávky sex

Soud ve Welsu uložil mezitím penzionovanému úředníkovi jednoho hornorakouského okresu osm let vězení, protože od dvou klientek požadoval za poskytnutí dávek sociální pomoci sexuální služby, napsal Volksblatt. Rozsudek není pravomocný.

Žalobce obvinil stíhaného z přijímání darů a výhod, ale také z nebezpečného vyhrožování, sexuálního útisku, těžkého ublížení na zdraví, protože jedna z poškozených utrpěla masivní psychickou újmu, a z falšování dokladů.
Muž měl skoro dvacet let požadovat nebo přijímat od dvou žen sexuální služby za povolení dávek minimálního sociálního zabezpečení, příplatků na topení a podobně. V soudním řízení přiznal pouze mimomanželský vztah z jednou z těchto žen včetně sexuálního jednání, které prý ale bylo po vzájemné dohodě, a vystavení zmiňovaných povolení, které odpovídalo „normální“ praxi mezi čtyřma očima.

Jeho právní zástupce měl obě ženy za nedůvěryhodné. Z promítání videí z jejich výpovědí soud vyloučil veřejnost, protože v nich šlo o vysoce osobnostní oblast. Po třech jednacích dnech padl rozsudek. V sazbě 5 až 15 let muži polehčovala dosavadní bezúhonnost a částečné doznání, přitěžovala mu masivnost trestného jednání – téměř dvacet let jeho trvání, souběh více trestných činů a využívání bezbrannosti poškozených. Obviněný musí nést náklady řízení a zaplatit poškozeným ženám 5000 a 1000 eur částečného bolestného. Zjevně šokovaný muž se odvolal.

Vytáhli koně z bažiny

Spojenými silami zachránili hasiči koně z rašeliniště u Seeon-Seebrucku v okrese Traunstein, napsala PNP. Záchranná akce trvala skoro hodinu. Zásah byl náročný, protože v bahnitém území nemohli použít těžkou techniku, musela nastoupit lidská síla. Pásy a velkými smyčkami dostávali hasiči vyděšeného koně kousek po kousku na břeh. Zcela vyčerpaný a podchlazený tam ulehl a zásahovka ho přikryla záchrannými dekami, aby dál neztrácel teplo. Uklidňovali ho laskáním a on po 45 minutách vlastními silami vstal, líčí list. Přivolaný veterinář na něm na první pohled nezjistil žádná vnější zranění. Zpátky do stáje pak zvíře dopravil přepravník. Foto: Deník/repro PNP/FDL/Hans Laminger

Co se sýry „smraďochy?“

V několikaletém sporu o aroma z prodejny sýrů v hornobavorském Bad Heilbrunnu řešil mnichovský okresní soud otázku, zda obyvatelé domů smějí veřejně mluvit o tom, že to u nich páchne, a vylepovat na prodejnu obrázky nosu obtěžovaného zápachem, napsala PNP. Soud rozhodl, že sousedka už tyto nálepky nesmí vylepovat – sýraře chrání právo na podnikání v zařízeném a vyzkoušeném řemeslu. Sousedka ale může dál říkat, že jsou obtěžováni zápachem a že jej pociťují jako smrad - to je vyjádření názoru, vysvětlila mluvčí soudu nepravomocný rozsudek.

Spor komplikují i další okolnosti, třeba otázka, zda prodejna a sklad, přemístěné v roce 2016 z Bad Tölzu do prostorů bývalého supermarketu v sousedícím Bad Heilbronnu, na novém místě vůbec mohou být provozovány, když sýrařství není supermarketem. Jeho majitel Wolfgang Hofmann žádal o změnu užívání, ale obec a okresní úřad mu nevyhověly. Jeho správní žalobu první stupeň zamítl, definitivně rozhodnuto není.