Příčinou byl návštěvníky uvnitř rozdělaný oheň, z něhož jiskry zapálily rákosovou střechu. Nyní polští experti objekt rekonstruují podle původních plánů, píše deník PNP.  „Letos jsme už nově stzavěli nebo renovovali archeologické budovy v Norsku, ve Francii, ve Skotsku, v Nizozemsku a teď tady," říká v PNP Slawomir Winiecki z šestičlenného týmu. Ke stavbě si přivezli i dubové kmeny, pilíře a vazníky, rákos. Vyráběji si sami i dřevěné hřeby.

Budova vysoká 3,5 metru o 55 metrech plochy byla postavena na půdorysu zachovalém v českých Radošovicích. Ve skanzenu v ní byly předváděny ukázky tkaní z keltské doby. Nově tu předvede toto umění Heidi Hansová při keltské slavnosti Lugnasad 4. a 5. srpna, dále pak 18. a 26. srpna a 8. září. Tkaní si budou moci zkusit i návštěvníci.

Sedláci si polepšili

Příjmy zaměstnanců v zemědělství v Rakousku, jimiž jsou především rodinní příslušníci, se loni díky vyšším cenám produktů zvýšily  o 34,1 procenta na 23 485 eur. Výnos veškerých farem stoupl v průměru o 15 procent. Podle ministerstva zemědělství se ale ještě nepodařilo dorovnat příjmy roku 2009. Prezident svazu zemědělců Jakob Auer upozorňuje, že příjem zaměstnanců v sektoru je ale pořád nižší než ostatních pracujících ve mzdě, který byl loni 24 500 eur.

Hon na holuby

Po třech letech diskusí Deggendorf rozhodl, jak bude čelit přemnožení holubů ve vnitřním městě. Chovatelé poštovních holubů by prý měli v dobrovolné „brigádě" volné ptáky odborně pochytat, umístit do voliéry o 60 metrech čtverečních zřizované na skládce odpadu a starat se o ně.

Takové řešení pohoršilo Renate Franzelovou (Zelení), která v roce 2009 na přemnožení upozornila. Má je za kocourkovské a míní, že takový odchyt odporuje ochraně zvířat a nevede k naplnění účelu. Vadí ji ovšem i návrh, který nicméně do rozhodnutí pořádkového výboru neprošel – že totiž jistá firma za 4105 eur jednorázově a za 400 eur týdně bude holuby odchytávat a ve větší vzdálenosti od města je vypouštět, napsal deník PNP.

Franzelová je nadále pro tzv. „würzburgský model". Podle něj by měl být zřízen centrální holubník, dle ní na staré radnici, v němž by každé dva dny mohla být vejce nahrazována sádrovými atrapami. Vedoucí odboru má ale proti takovému řešení řadu výhrad. Tvrdí například, že toho času je ve vnitřním městě kolem 250 až 350 holubů. Počet je konstantní. Ptáci obsazují stále stejné výklenky. Když nějaký holub ubyde, uvolněné místo zaujme jiný. Proto je prý také důležité, aby odchyt doprovodilo co nejvíc majitelů domů „vytěsňujícími" opatřeními jako osazováním špicí na římsách nebo zasíťováním oken na půdy. Opakovaně také musí být dodržován zákaz krmení.

Nově budovaná voliéra má mít kapacitu asi 50 holubů.

O slovo roku

Nakladatelství Langenscheidt opět hledá „slovo roku u mládeže". Od pátku do 31. října o němmůže veřejnost  hlasovat na http://www.jugendwort.de. V návrzích jsou například "Blowmo" (udavač), "pyro" (gigantický) nebo "spoilern" (kazit zábavu). Deník PNP připomíná, že loni anketu vyhrál rapový výraz "Swag" pro záměrně nedbalé vystupování, v roce 2010 bylo první  "Niveaulimbo" označující  pokles duševního standardu a v roce 2009 zvítězilo diskutabilní slovo  "hartzen" jako adekvát pro nezaměstnanost či prosté „vegetování". První volbu v roce 2008 vyhrálo  "Gammelfleischparty" jako označení pro večírky lidí starších 30 let (snad od pojmu „zkažené maso")…

Nebezpečné disko

Při 121 loňských tzv. diskonehodách v Rakousku, tedy dopravních nehodách při cestách ze zábav,  bylo šest mrtvých a 207 zraněných. Při 66 nehodách byli řidiči pod vlivem alkoholu. Nejvíc zraněných z těchto havárií – 66 – bylo v Horních Rakousích. Jeden člověk tu zahynul. Nehody po diskotékách jsou v Rakousku samostatně evidovány od roku 2005. Do loňska jich bylo 1298, nejvíc – 324 – v Horních Rakousích.

Přivýdělek prostitutky

Jako těžký podvod vyhodnotil úřední soud v Altöttingu případ poživatelky státní podpory  Hartz-IV, která od 1. ledna 2005 do loňského 31. srpna pobírala podporu v nezaměstnanosti.  Přitom úřadu neoznámila, si vydělává prostitucí. Před soudem řekla jenom, že byla ve finanční nouzi. Přes advokátku vzkázala, že od července 2009 už si sexuálními službami nepřivydělává.

Soud konstatoval, že 54letá žena s českou státní příslušností, která nyní pracuje jako uklízečka, podala od onoho července pět dalších žádostí o podporu a inkasovala 21 408 eur. Soud jí uložil 14 měsíců podmíněně na tři roky. Náklady řízení bude splácet měsíčními splátkami 75 eur, napsal deník PNP.

Na případ upozornila úřady manželka jejího zákazníka, která na jeho návštěvy u ní přišla. Celníci pak našli indicie na internetu, které ženu odhalily. „Nabízela své služby jako sexy girl," řekl jeden ze svědků u soudu.  Při domovní prohlídce byly o obviněné zajištěny mobil, počítač a v posteli zastlaná obálka se 3870 eury. Na obálce byly poznámky s daty, jmény klientů a obnosy. Obviněná k penězům ale tvrdila, že částečně patří jejím dětem a nepocházejí z prostituce.

Policie se stará

Školičku pro děti zaměstnanců si otevřeli policisté ve Freyungu.Úřadovna spolkové policie ve Freyungu vybavila místnosti k možnosti umístění dětí během služby jejich rodičů. Dobré zkušenosti s tím policie předtím udělala ve více služebnách v oblasti Mnichova. V Dolním Bavorsku je ale projekt pilotní.

Podle PNP mají zaměstnanci freyungského oddělení kolem dvaceti malých dětí. „Postupem času se ukázalo, že zaměstnavatelé se musejí stále víc ohlížet na potřeby a nároky svých zaměstnanců. Proto přikročila i policie k vytváření možnosti doprovodné péče o děti během služby rodičů," píše list.

Prostor v přízemí služebny ve staré reálce je vybaven jako školka a je k dispozici všem zaměstnancům oddělení. Místnost vymaloval „v komiksovém stylu", ale i s policejními auty a se stromy, jak se v Bavorském lese sluší, policista Joachim Heinz, který obdobně  vyzdobil i všech dalších obdobných míst v Bavorsku, mimo jiné na letišti v Mnichově. Kromě stolků, modelů dráhy a dalších všemožných hraček mají děti sloužících policistů také postýlky nebo palandy k odpočinku – a nechybějí tu ani pracovní stoly s počítačem pro tatínka nebo maminku, kteří budou mít co k vyřizování zrovna v době, kdy si je ratolesti nutně žádají…  Pracovníci sem mohou vodit děti do dvanácti let, pokud s nimi žijí v domácnosti, ale i děti nevlastní, ty, o které pečují, svěřence apod., pokud jsou školky uzavřeny. Zařízení je určeno k překlenutí výpadků v péči o děti a není zamýšleno k trvalému umístění dětí.  Vedení policie vítá možnost, že tak úředníci nemusejí zůstávat s dětmi doma.