Elektronické kasy má jen půlka povinných

Linec – Od 1. ledna budou v Rakousku povinné registrační pokladny. „Kvůli nejasnostem ale s jejich pořízením mnozí podnikatelé stále otálejí, jen v Horních Rakousích podle odhadu Hospodářské komory a daňových poradců kolem deseti tisíc, tedy asi polovina povinných," píše linecký deník OÖN.
Jejich váhání umocnilo i rozhodnutí, že stát v prvních třech měsících nebude prohřešky proti normě nikterak trestat, v dalším kvartálu jen tehdy, nebude-li moci provozovatel zůvodnit, proč elektronickou pokladnu nepořídil. „Ještě lepší by bylo, kdyby zákon vstoupil v platnost až od roku 2017," míní ředitel zemského hospodářského svazu Wolfgang Greil. Do té doby je totiž otázka, zda již nyní pořízené přístroje budou kompatibilní s povinným bezpečnostním zařízením kas, které bylo precizováno teprve nedávno.
Námitky jsou i z praxe některých oblastí – bude sotva možné „zpokladničit" a registrovat každou platbu třeba návštěvníků divadelního představení o přestávce… Úlevou je, že až do roku 2020 bude k účtování přes registrační pokladny stačit uvádění patnácti paušálních označení zboží, například „ovoce" místo „jablka". Hokynáři obchodující s tisícovkami položek tak nebudou muset každou přesně pojmenovávat a ťukat ji do pokladny. Drobné firmy prodávající třeba pečené kaštany na ulici jsou tak jako tak z předpisu vyjmuty. Kdo obchoduje pod širým nebem do výše obratu 30 000 eur za rok, registrační pokladnu nebude potřebovat. Je ale povinná pro firmy s ročním obratem více než 15 000 eur a příjmy v hotovosti nad 7500 eur.
„Spolková vláda chce elektronickými pokladnami utlumit černé obchody a se získanými asi 900 miliony eur na daních ročně částečně financovat chystanou daňovou refomu," uzavírají OÖN.

Winnetou s překážkami

Filmy o Winnetouovi, náčelníkovi Apačů, produkované televizní stanicí RTL, nebudou smět být vysílány s původními názvy jako Winnetou a Old Shatterhand, Winnetou a Poklad na Stříbrném jezeře atd. Rozhodl tak okresní soud v Norimberku, když vyhověl žalobě nakladatelství Karl-May v Bambergu proti produkci.
Scénáře nových filmů se totiž částečně masivně liší od románových předloh Karla Maye. Proti tomu se nakladatelství brání právem na chránění titulu, píše PNP. Soud také rozhodl, že filmy, které s Mayovými příběhy nemají nic nebo skoro nic společného, nesmějí být uváděny pod původními tituly. Rozhodnutí ještě není pravomocné.
Kolínská RTL natáčí příběh Winnetoua a Old Shatterhanda nově, téměř 50 let po posledním biografovém dobrodružství této dvojice. „Hudba je stejná, jen v novém aranžmá, ale Winnetou už není tak ,měkký´ jako ve filmech ze šedesátých let," rozebírá deník. „Pierre Brice měl velmi teplý, sametový, Ježíši podobný výraz, až vzbuzující pocit, že není z tohoto světa," cituje PNP režiséra Philippa Stölzla při natáčení v Kolíně a dodává, že nový Winnetou představovaný albánským hercem Nikem Xhelilajem se divákům bude jevit zpočátku jako tvrdý válečník, kerý nenávidí bílé, protože ničí jeho kulturu. Teprve postupně se mění v přítele Olda Shatterhanda. Toho v nové verzi hraje Wotan Wilke Möhring. Postavu Sama Hawkinse vytvořil Milan Peschel, Nšo-či Mexičanka Iazua Lariosová. V nové roli (Santera otce) bude již 85letý Mario Adorf, který v roce 1963 hrál Santera jun., jako vraha Winnetouovy sestry Nšo-či tehdy asi nejnenáviděnější postavu mayovek.
Vysílání trilogie je naplánováno na příští rok. Autory scénáře jsou Jan Berger a Alexander M. Rümelin. Podle kritiků nová verze mimo jiné emotivněji působí. (www.rtl.de)

Mladý rys v životodárné pasti

V blízkosti Kirchbergu byl do bezpečné nezraňující pasti odchycen s povolením dolnobavorské vlády mladý rys. Byl pozorován u osad, kde vnikal do kurníků a „kradl" kočkám krmení před domy. Choval se tedy pro rysa zcela atypicky. „Tak mladý rys není podle expertů sám schopen života a žene ho to k lidským obydlím," řekl mluvčí okresního úřadu v Regenu Anton Weghofer. Bylo tedy rozhodnuto pokusit se jej odchytit ve zmíněné pasti správy Národního parku Bavorský les, což se povedlo hned druhý den. „Šest měsíců staré kotě teď odchovají v zooparku v Lohbergu a v příštím roce vypustí do přírody," píše PNP.
Spolek pro ochranu přírody spekuluje, že za věcí je další ilegální usmrcení rysa. Jak ujišťuje okresní ředitel této organizace Jens Schlüter, za normálních okolností není tak mladý rys na pohybu sám bez matky. Ta zřejmě v tomto případě uhynula, ale mohla být také ulovena pytláky.

Noviny sousedů pomáhají

Ježíškovská dárcovská akce lineckých novin OÖN vynesla do čtvrtečního večera 487 238 eur. Pomohou zmírnit alespoň částečně existenční starosti 1248 rodin v nouzi. List v té souvislosti zmiňuje mnoho dárců, kteří přispěli, ale nechtěli být zveřejněni, především 92 poskytovatelů velkých příspěvků v celkové sumě 260 524,24 eura, známých podnikatelů, stran atd. 9000 eur vynesl galavečer akce v Divadle hudby, jehož aktéři se vzdali honorářů.
„Jako Hornorakušanovi mi velmi záleží na tom, že pomáháme Hornorakušanům, protože k těm směřuje také celá naše práce," řekl Roland Feischl ze stejnojmenné firmy v Taufkirchenu a ocenil angažovanost OÖN i to, že výnos stoprocentně půjde potřebným. Veškeré náklady správy totiž nese vydavatel Wimmer Medien.
Akci noviny organizují už 51 let. Tentokrát dostalo pět vyčleněných pracovníků redakce od 2. listopadu do 23. prosince 1742 proseb o pomoc. Tým každou žádost odrážející pohnuté osudy pečlivě přezkoumal.
Obdobnou akci pořádá i pasovská PNP. Zatím 6000 jejích čtenářů dosud letos poskytlo celkem více než půl milionu eur na projekt Lékařů bez hranic, pomáhajících ve 40 zemích světa uprchlíkům. Dárcovské konto PNP zůstane otevřeno i v příštím roce.

Ministryně pro Mein Kampf

Podle představ spolkové ministryně školství Johanny Wankové (CDU) by mělo být nové komentované vydání Hitlerova Mein Kampfu zařazeno do vyučování v celém Německu (Deník informoval). „Cílem kritické edice Institutu soudobých dějin v Mnichově je právě přispět k politickému vzdělání, a je proto odpovídajícím způsobem všeobecně srozumitelně zpracována," řekla ministryně pasovské PNP. Velmi uvítala, že do budoucna bude k dispozici vědecky fundovaná práce vyvracející Hitlerovy teze.
List opakuje, že koncem letošního roku vyprší autorská práva na tento spisek, která dosud bránila dalšímu jeho zveřejnění v Německu. V lednu 2016 chce proto institut předejít dalším možným vydáním fundovaným komentováním obsahu Mein Kampfu. Hitler jej napsal ve vězení v Landsbergu po nezdařeném puči v listopadu 1923 a načrtl v něm základy své budoucí dobývačné politiky, uvádí PNP.