Ve sběrném dvoře se už dnes tyčí hora takových zabraných reklamních nosičů, což potvrzuje, jak město své nařízení myslí vážně, píše deník OÖN. A nejen městský radní pro hospodářství Wolfgang Wimmer, který nařízení inicioval, si libuje, jak město prokouklo… Dosavadní praxe prý přinášela mnoho problémů od poškozování cizí věci po obtíže s údržbou zeleně.

V dalším kroku bude plakátovací zóna vymezena i v centru, a to jako vyhrazená pro reklamu v prosklených trojúhelníkových stojanech.

Méně manželských dětí

Také v Německu je klasická rodina na ústupu, píše deník PNP. Stále víc dětí roste u samoživitelek nebo u nesezdaných párů, nicméně ty jsou stále v menšině. Loni žilo v manželstvích 71 procent nezletilých dětí, patnáct let předtím ještě 81 procent. Velké rozdíly jsou přitom mezi spolkovými zeměmi. Ve starých spolkových zemích byly loni tři čtvrtiny párů s dětmi oddány, v nových zemích jen 54 procenta.

Dost je památek?

Staré štoly ožijí vzpomínkami.Mauthausenský výbor města Steyru zařizuje ve štolách pod zámkem v centru města trvalou výstavu k památce vězňů koncentračního tábora, kteří je tesali v žule skály od břehu řeky v těžké zimě roku 1943. „Nacisté se obávali náletů, protože Steyr byl se svým zbrojním průmyslem vojensky důležitým cílem," řekl Karl Ramsmaier z výboru.

Ramsmaiera se před devíti lety dotazovali zástupci turistiky na případné památky z doby války ve městě, a on začal připravovat koncepci „štoly vzpomínek". Zástupci organizací obětí ze zahraničí opakovaně vyjádřili zájem. Věci se pohnuly a ještě letos má být v renovovaných chodbách instalován bohatý materiál fotografií, listin a dobových novinových zpráv a dalších svědectví. Náklady ve výši 265 372 eura nesou země Horní Rakousy, stát, ministerstvo školství a privátní sponzoři, město uhradí desetinu.

Proti takovému „takzvanému památnému místu" je ale klub zastupitelů Svobodných.  Namítají, že „při již četných pamětních místech" není budování dalšího třeba, zejména v době,  kdy se musí šetřit na údržbě silnic, na školách a kdy je veřejnost zatěžována stále se zvyšujícími odvody.

Ramsmaier oponuje, že nepůjde o místo pro kladení věnců a zapalování svíček, ale o vzdělávací centrum s vitrinami a panely, na nichž návštěvníci uvidí, jak vypadal svět tehdy, kdy byly lidská důstojnost a demokracie pošlapávány, píše OÖN. A seznámí se s tím na místě, kde oběti režimu přímo trpěly. Myšlenku zřízení centra v někdejším nacistickém bunkru podpořil mimo jiné maďarský filmový režisér Istvan Szabo.

Zapovězené benzinky

O června letošního roku platí v Bavorsku nařízení ministerstva práce a sociálních věcí, podle něhož čerpací stanice bez povolení k provozování restaurační živnosti smějí po zavírací době prodejny prodávat malé množství potravin jen cestujícím.  „Za cestující přitom podle rozsudku Nejvyššího správního soudu v Lipsku z minulého roku mohou být považováni jen řidiči motorových vozidel a jejich spolujezdci," píše deník PNP.

Cyklisté a chodci naopak žádnými cestujícími nejsou, byť by byli také na cestě, pokračuje list. To v praxi znamená, že řidiči aut a motocyklů mohou po dvacáté hodině u pumpy kupovat i víno a pivo, ale žízniví cyklisté nebo chodci nedostanou ani mošt či láhev coly, kritizují pumpaři a míní, že nařízení jde mimo realitu …  Prodej je zapovězen i lidem z místa, kteří si k benzinkám zacházeli v situacích, kdy jim v chladničkách něco nečekaně došlo.

Drahé školky zadarmo

Od 1. září 2009 jsou mateřské školy v Horních Rakousích pro rodiny dětí zdarma. Zákon byl schválen těsně před zemskými volbami 2009 hlasy napříč polittickým spektrem. Spolkovou zemi to stojí 115 milionů eur ročně, obce přidávají na provoz zařízení 70 milionů. Slib zemské vlády, že jim náklady při vzdání se plateb rodičů nahradí, dodrženy úplně nebyly, jak zjistil kontrolní úřad. Kritizoval i překotnost přijetí novely bez fundovaných analýz, zaznamenal deník OÖN.

Pozitivní je podle něj na druhé straně, že byl naplněn pedagogický cíl – školku navštěvuje 92 procent dětí ve věku 1,5 – 5 let. Počet míst stoupá, ve většině obcí je tendence k nabídce  celodenní péče, stoupla prý i kvalita vzdělávání.  I proto chtějí sousedé bezplatnost školek v zájmu odlehčení finanční situace rodin zachovat. Jde prý rovněž o účelnou investici do budoucnosti.

V Horních Rakousích je nyní 726 mateřských škol, o 30 víc než před zavedením jejich bezplatnosti. Letos v nich bylo umístěno 40 296 dětí, o 2514 víc než před třemi roky. Procento zařazených například tříletých se zvýšilo ze 67 na 80 procent.

Biliár na silnici

Trosky na místě řetězové havárie.Na B 126 u Kirchschlagu se v úterý odpoledne střetla bočními zrcátky auta 20leté učitelky mateřské školy z Vorderweissenbachu a protijedoucího 48letého úředníka z Neuzeugu, popisuje list OÖN. Poté učitelka bočně tečovala další vůz v protisměru řízený 38letou prodavačkou z Kirchschlagu, jejíž vozidlo se převrátilo a zůstalo ležet na silnici. Řidička, její syn s kamarádem a šestiletá neteř byli lehce zraněni. Učitelka posléze narazila čelně do protijedoucího auta 38leté prodavačky z Hellmonsödtu. Ta a její syn byli rovněž lehce zraněni.  Mladičkou kantorku museli z trosek vyprostit hasiči a těžce zraněna byla i její 23letá spolucestující, podle OÖN z J. Hradce.  Foto: Deník/repro