Jako píší linecké OÖN, dvě sněhová děla mu zatím pomohla k výšce 30 metrů. Teď mají dobrovolníci čas bílou hromadu zpracovat do sněhulákovských tvarů a přidat další metry, aby do cílového data 1. února giganta doladili na kýžených 40 metrů. Celkově má být stvořen ze zhruba 800 tun sněhu. Na hlavě má nést šest metrů vysoký klobouk s konstrukcí vyplněnou sněhem… Dosavadní sněhulácký rekord drží dáma – postavili ji v roce 2008 v americkém státě Maine a měřila 37,21 metru, doplňuje list. Cílem štýrského projektu Gerharda Peera a jeho týmu je tento výkon zlomit. Akce má přijít na 60 000 sponzorských eur. Živé obrazy ze stavby by měly být na www.derbergdastal.at.

Církev zve na oběd

Více než 50 převážně evangelických církevních obcí v Německu rozvíjí po několik týdnů v zimě sociální projekty označované jako „vesper“, jejichž centrem je nabídka teplých obědů za symbolickou cenu. Poskytují ale třeba také lékařskou pomoc, stříhání vlasů zdarma, poradenství, různé opravy, koncerty, dětské koutky a podobně. V Bavorsku je letos těchto obcí pět, poprvé také Kristova v Memmingenu, která otevře začátkem února, píše PNP. V Norimberku už rozdělují až 500 porcí jídel denně – strávníky stojí jedno euro. Fotografka pořizuje rodinám zdarma portréty, atd. Farář Bernd Reuther zdůrazňuje, že se nezaměřují jen na potřebné. Dělají prý to, co církve vždycky – vytvářejí setkávání. Dříve lidé chodili na mše, aby se setkali s druhými, ale tuto funkci už kostely ztrácejí. To se těmito projekty snaží obnovit. Stojí je to na 60 000 eur, které je stále těžší sehnat.

V neděli odstartují dva týdny této služby otevřených dveří i v kostele sv. Johannnise ve Schweinfurtu. 300 dobrovolníků pomůže připravovat a rozdělovat denně skoro 400 jídel, radit lidem s důchody, měřit jim tlak, stříhat je atd. Stejně jako v Norimberku je akce financována z darů. Organizátoři počítají, že je přijde na 70 000 eur. Podle Margit Pschornové už asi polovinu dali dohromady.

Dunaj „teče“ na sever

Kvůli narůstajícímu suchu potřebuje severní Bavorsko stále víc vody z dunajského prostoru, píše PNP. Od roku 1993 do něj bylo přepumpováno 3,5 miliardy kubíků vody, především zásobující toky Rednitz, Regnitz a Mohan. Bavorsko do těchto přesunů investuje ročně asi šest milionů eur.

Porodila a opustila

Okresní soud v Augsburgu přijal obžalobu na 31letou ženu za pokus o usmrcení, těžké ublížení na zdraví a za opuštění dítěte, napsala PNP. Loni v červenci porodila na louce u Blindheimu v okrese Dillingen chlapce a zanechala ho na místě. Po více než 24 hodinách ho náhodně našel kolemjdoucí. Dítě bylo v ohrožení života přepraveno vrtulníkem na kliniku v Augsburgu, kde se lékařům podařilo je zachránit. Mimo jiné mu museli amputovat tři prsty. Vyšetřovatelé vycházejí z toho, že matka, zatčená v bytě krátce po nalezení dítěte, syna opustila záměrně s úmyslem nechat ho zemřít. Proces s ní začne 19. března.