Byl mezi nimi Jan Haverkamp (na snímku), kterého pasovský deník prezentuje jako „jaderného experta Greenpeace pro střední a východní Evropu". Proti Temelínu má prý konkrétní argument, a to „svar 1-4-5". Před dvanácti lety kontaktoval Greenpeace anonym, který prý v roce 1993 pracoval jako svářeč na stavbě reaktoru 1. Jeden díl potrubí primárního chlazení byl prý přivařen opačně.

Podle Haverkampa ruský supervizor na chybu přišel a nastala panika. Kompletní výměna vedení by prý byla neuvěřitelně drahá, proto bylo rozhodnuto příslušný svar přerušit, rouru otočit a znovu navařit. Poté údajně byla dokumentace upravena tak, jako by nikdy tento problém nebyl.

Greenpeace prý tento příběh nechala přezkoumat různými experty a ti měli dojít k závěru, že je věrohodný. Organizace informovala český Státní úřad pro jadernou bezpečnost. který do elektrárny vyslal vlastní inspekci. Haverkamp v PNP tvrdí, že i ta dospěla k závěru, že dokumentace byla manipulována. Přesto byl reaktor uveden do provozu podle plánu a Greenpeace „obviněna, že si věc se svarem 1-4-5 vymyslela, aby Temelín stopla". Haverkamp už údajně léta usiluje o přístup ke zprávě inspekce a dalším dokumentům, které prý podle ČEZ a české vlády dokazují, že zmíněný svar žádné nebezpečí nepředstavuje.

V Temelíně se s odpůrci setkali mj. ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský a šéfka úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. PNP k tomu zmiňuje údajnou Drábové větu, že nemůžeme žít ve světě bez rizika, ale riziko že ještě není nebezpečím. Když po ní Jan Haverkamp znovu žádal zmíněné dokumenty, podle PNP řekla, že počítala s tím, že tento evergreen opět přijde na stůl. „Nikdy nebyla žádná kauza svazu 1-4-5," uzavřela prý.

Velká show se vrací

Samuel Koch s německými olympioniky.Moderátor Markus Lanz.Největší evropská televizní show Wetten dass (Vsaďte, že…) bude mít 6. října obnovenou premiéru poté, kdy loni 4. prosince z jejího moderování odstoupil po 151 uváděných pořadech během 24 let Thomas Gottschalk. Reagoval tak na nehodu Samuela Kocha (23), který si při sázce o přeskočení protijedoucího auta před očima kamer v prosinci 2010 zlomil dva obratle a od krku dolů je ochrnut. Gottschalka nahradí Markus Lanz (foto vlevo) a pozměněnou podobu má mít i samotný pořad. Mimo jiné má mít večer šest místo dřívějších pěti soutěží v unikátních kouscích. Mezi hosty premiéry mají být herečka Jennifer Lopezová, Hannelore Kraftová, fotbalista van der Vaart, tenor Rolando Villazón a další. Intendant ZDF Thomas Bellut vyhlásil za cíl osm milionů diváků, poznamenal deník OÖN. Poslední vysílání s Gottschalkem sledovalo 14,73 milionu lidí. Samuel Koch je nadále upoután na vozíček. Na snímku je při návštěvě německé olympijské výpravy SRN v Londýně s medailisty Hambücherem a Nguyenem.

Linec přitahuje

Okouzlení smyslů přitahovalo do Lince.Rekordní počet přenocování za měsíc zaznamenali v srpnu v Linci - 80.916. Ve srovnání s loňskem je to o 9,4 procenta víc. Ředitel turistiky Georg Steiner připomněl, že počet ubytování ve městě stoupá už 16 měsíců. Počet ubytovaných rakouských turistů se zvýšil o 10,4 procenta. Celkově od začátku roku v Linci strávili hosté 525.000 nocí, o 8,3 procenta víc než loni.

Jak prý na slimáky

Radu zahrádkářům nabídl linecký deník OÖN. Teď na podzim je prý ideální čas k boji se slimáky, a to pomocí fosforečnanu železitého.  „To je přirozený prostředek, který lze rozsypávat nejen do zelinářských záhonů, ale po celé zahradě," radí profeionální zahradník Sandner. Podle něho stačí čtyři zrnka přípravku na metr čtvereční.

Koncem března a začátkem dubna se má zákrok opakovat, což by mělo problémy odstranit pro celé vegetační období. Fosforečnan železitý se v půdě rozpadne na železo a fosfor, což jsou pro půdu velmi důležité látky.

Divoký Západ ve Freistadtu

Hornorakouský Freistadt bude v pátek patřit na americký Divoký Západ. Na Hlavním náměstí proběhne countryová slavnost, kterou ve 14 hodin odstartuje kapela Country Rebels. Atmosféru zdůrazní grilovaná kuřata, ale i projížďky v kočáře.

Záchranářský veletrh

Odborná výstava „Zachránce – veletrh bezpečnosti a záchranářských složek" proběhne 4.-7. října v hornorakouském Welsu. Na ploše 25 000 metrů čtverečních představí 150 vystavovatelů z Rakouska, Německa, Švýcarska, Nizozemska a Británie nejnovější technologie oboru. Pro zástupce zásahových organizací budou připraveny odborné přednášky a ukázky, neděle bude vyhrazena veřejnosti. Představí se mj. brigáda záchranných psů, vodní záchranáři, v akci budou hasiči, zásahy předvedou horští záchranáři atd. V rámci veletrhu proběhne také nejtěžší soutěž rakouských hasičů Firefighter-Challenge, k níž se přihlásilo 80 borců.

Policií na záškoláky

Záškoláctví v Bavorsku přibylo. V uplynulém školním roce svou nepřítomnost ve škole neomluvilo  2251 žáků, o 200 víc než  v roce 2010-11. Jen každý druhý to následně vysvětlil alespoň tím, že se zapomněl omluvit. „Ministr vnitra Joachim Herrmann pohrozil absentérům policií," píše deník PNP. Když prý odchyceného záškoláka přivede k vyučování uniformovaný policista, zapůsobí to a odstraší potenciální následníky nebo recidivisty.

Ve Freyungu dvojjazyčně

Starosta Petrášek ve Freyungu.Vhodně k "European Cooperation Day" (ECD), který se letos konal na celém kontinentu poprvé, byl v sobotu na nádraží ve Freyungu otevřen dvojjazyčný informační pavilon pro německé a české cestující tzv. Ilztalskou drahou. ECD má především podporovat přeshraniční komunikaci, říká v deníku PNP Kaspar Sammer, ředitel euregia Bavorský les – Šumava.

Starosta Freyungu Olaf Heinrich při zahájení informoval o plánování dalších kroků v rozvoji bavorsko-českého soužití. Celé vnitřní město Freyung má být vybaveno dvojjazyčnými informačními tabulkami, upřesnil šéf pro turistiku Christian Kilger. Starosta pak by si přál, aby jednou byly v obou řečech označeny i obchody.

„Sousedskou iniciativou byl starosta partnerského Vimperka Bohumil Petrášek očividně potěšen," píše PNP. Při otevření pavilonu řekl, že spolupráce mezi Českem a Německem je těžký úkol, „ale se skupinou nadšených lidí jako jste vy je to hned lehčí". Budoucím společným projektům rád pomůže, a s ním jistě každý Vimperák.