Linec – Rakušané jsou s ročním průměrným konzumem 107 litrů piva druzí na světě za Čechy. Podle průzkumu vídeňské ekonomické fakulty si polovina z nich nosí z obchodu tento nápoj domů v tzv. „zednické kabele", tedy v tašce, kam se vejde šest láhví, protože je to nejpohodlnější – s celými bednami se „tahá" podle OÖN jen asi třetina dotazovaných; pouze na venkově je jich zhruba stejně jako „šestiflaškových". Jednotlivou láhev Rakušané kupují, jen když je popadne „malá žízeň".

Studie dále ukázala, že většina pivařů zůstává věrná značce, a že jim je kvalita nápoje daleko důležitější než cena. Je to patrné také z toho, že málokterý dotazovaný byl schopen přesně říci, kolik za své pivo platí.

Spor o túje

Fotbalový mistr světa Paul Breitner (61) má odstranit živý plot z tújí na svém pozemku. Nařídil mu to starosta obce Oberpframmern u Mnichova, kde Breitner žije. Fotbalista tvrdí, že má túje na obranu před zvědavci, ale starosta Theo Rottmayer argumentuje, že v územním plánu obce je výslovně určeno, jaké „křoví" je tu dovoleno. Túje jsou prý nepřípustné proto, že nejsou domácího původu, jsou jedovaté a nevhodné pro hnízdění ptactva. Breitnerovu žádost o výjimku obecní rada zamítla. Expertní kruh okresního úřadu v Ebersbergu sice míní, že by jeho túje mohlo vedení obce strpět, protože na protějším pozemku rostou taky, ale Rottmayer upozorňuje, že ty u souseda jsou staré; žádné nové se už pěstovat nesmí.

Chudák zajíc… Tenhle ale přežil.Vybíjejí zajíce

Na rakouských silnicích zahynulo loni 24 852 zajíců, z toho téměř čtvtina (5777) v Horních Rakousích. Ještě nebezpečnější jsou ušákům Dolní Rakousy, kde jich pod koly motorových vozidel našlo smrt 10 934. Dopravní klub Rakouska tvrdí, že životní prostor jednoho zajíce je dnes prokřižován průměrně 60 kilometry silnic, píše deník OÖN.