„Měla jsem ho prvního, dlouho před manželem, dětmi a jinými kočkami,“ říká. Přišla k němu v dubnu 1998 na inzerát – na statku v Neuhofenu rozdávali jedenáct koťat. „Vybrala jsem si jediné s dlouhými chlupy, pořád se schovávalo za dveřmi,“ popisuje. Domů do Lince-Ebelsbergu si vzala ještě kocoura Simbu, ale ten uhynul v deseti letech.

Teď na nové adrese je Merlin „na volno“. Zamlada byl prý rabiják, nosil jim na práh krysy, myši, ptáky, jednou i užovku… A pral se o revíry, o čemž svědčí jeho četné rány. Jednou přišel za tři týdny. Pak zjistili, že se „nakvartýroval“ k sousedům. Přebývá u nich i teď, když jsou Winterovi na dovolené. Kromě Merlína mají ještě čtyři kočky. S kocourem prý vycházejí dobře, jen když se pán uloží na gauči, musejí zůstat dole – mají z něj respekt, zaznamenávají OÖN.

Dělají na muže

Ženy musejí v Evropské unii pracovat dva měsíce déle, v Rakousku dokonce dva a půl měsíce, aby dostaly stejnou roční mzdu jako muži, napsal Volksblatt. Podle Eurostatu jsou průměrné rozdíly mezi pohlavími 16,2 procenta. Největší jsou v Estonsku – 25,3 %, v Česku 21,8, v Německu 21,5 a v Británii 21 %, nejmenší v Rumunsku 5,2, v Itálii 5,3 a v Lucembursku 5,5. V Rakousku se mzdová propast zmenšuje, v roce 2010 ještě byla 24 %.

Nafta podražila

V pátek v poledne stálo 100 litrů nafty v Německu průměrně 85,21 eura, nejvíc od roku 2012, píše PNP. Před rokem bylo stejné množství za 55,87 eura, zdražení je tedy 53 procent. Podle expertů je příčinou nízký stav vody na řekách v regionech, kde je tato pohonná hmota přepravována většinou loďmi.

„Domobrana“ na obzoru?

Budí respekt.Zdroj: Deník/repro

Od příštího týdne plánuje očividně samozvaná "Vikings Security Austria Division Linz“ sobotní „patroly“, píší linecké OÖN. Na sociálních sítích už verbuje členy k „dobrému účelu“, k „nebojácné sousedské pomoci“. Uklidňuje, že zbraně nosit nebudou. Pachatele přestupků hodlají zadržovat na místě do příjezdu policie a při napadení se budou bránit podle norem sebeobrany. Podle textu náborů „nepotřebují ani tlachaly, ani ramba bez mozku“. Policii a orgánům ochrany ústavy není podle listu o organizaci nic bližšího známo. Kde se mají hlídky ve městě pohybovat, vědí jen zasvěcení členové, prý „aby se předešlo provokacím“. Podle listu Standard se skupina "Vikings Security" vynořila poprvé v Bavorsku a vybudovala odnože v Linci, Vídni, Štýrském Hradci a v Salcburku.

Snímek patroly je z facebooku/Vikings Security Austria.

Kozlík na vozíku

Kozlík v chodítku.Zdroj: Deník/repro

Před dvěma týdny převzali ve freistadtském útulku zvířat pětiměsíčního kozlíka ve zuboženém stavu – vyhládlého, zesláblého, dehydrovaného. V polovině října ho přátelé zvířat vyzvedli na statku bývalé majitelky, kde v boxu bez světa a výhledu „vegetoval ze sebe sama“, popisují zachránci.

… a už na svých.Zdroj: Deník/repro

Veterinář měl zničující prognózu – šlachy kozla byly vlivem nedostatku hlavně selenu tak zkráceny, že se nemohl samostatně pohybovat. Ochránci ale dali Hulkovi, jak ho nazvali, šanci. Dostal od nich medikamenty, fyzioterapickou péči a zcela speciální tréninkový prostředek – šikovný soused mu během 24 hodin vyrobil „chodítko“. Od té doby v něm „točí“ dvakrát denně svá kolečka na dvoře domova. Zadní nohy mu už tak posílily, že může samostatně vstát, píší OÖN. Jedna končetina je ještě slabší, ale opatrovatelé věří, že to Hulk zvládne a přes všechny prognózy bude žít.

Sousedé slavili 25

Německo-české zájmové společenství Euregio Egrensis oslavilo v sobotu na setkání v Schilbachu své pětadvacetiny. „Přeshraniční spolupráce čtyř zemí – Sasko, Durynsko, Bavorsko a Česko – funguje báječně,“ řekl společný prezident sdružení Rolf Keil. „Naše řídící místa ale bohužel musí denně bojovat s hyperbyrokratickými žádostními a účetními formalitami.“ V tomto směru potřebuje eurregion naléhavě reformy – a další finanční pomoc EU. Její navrhované krácení v nadcházející dotační periodě 2021 oblast nahlíží mimořádně kriticky vzhledem k velkým plánům, které má. V projektu nového železničního spojení Drážďany-Praha se počítá s tunelem skrze Smrčiny, který má dále zlepšit infrastrukturu obou zemí. Pro sasko-českou spolupráci je v aktuální periodě EU 158 milionů eur. Intenzivně se zasazujeme o to, aby finanční podpora byla nadále v téže výši, řekl Keil.

Společnou činnost jinak vyplňují menší projekty jako kooperace mateřských škol v Schilbachu a v Lubech, společná příprava hasičů okresů Vogtland a Karlových Var či společné uvedení oratoria Jan Hus sborem Saského Cvikova s Janáčkovým sborem v Jablonci.

K výročí byly uděleny tři čestné ceny, jedna také plzeńskému biskupovi Františku Radkovskému.

Schiele za humny

„Grimasami, nezvyklými gesty a extrémními pózami si rakouský malíř Egon Schiele troufl něčeho nového a také provokoval,“ zaznamenala PNP k jeho výstavě ke sto letům od smrti, která připadá na 31. říjen. Bude otevřena v Muzeu Georga Schäfera ve Schweinfurtu. Zastupující ředitelka Karin Rheinová mínila, že Schielemu šlo vždy velmi o sebepoznání – zkoušel, jaké vnitřní pnutí v něm vyvolají různé role a jak je může umělecky zpodobnit. Tak jsou v jeho díle samozřejmostí nazí, extrémně hubení lidé a narušené portréty. Vzal si za své lámat tabu a překračovat hranice…

Muzeum vystavuje do 6. ledna skoro padesátku obrazů a kreseb, mezi nimi některá základní díla, dále fotografie, dopisy a verše Schieleho. Expozici doplňují jako kontrapunkt autoportréty dalších autorů jiných generací ze sbírek muzea. „Výběr mistrovských děl ze sbírek muzea Leopoldových ve Vídni je v této sestavě vystavován v Německu poprvé a v jubilejním roce je jediný,“ doplňuje PNP. Egon Schiele zemřel ve věku 28 let ve Vídni na španělskou chřipku.