Mezitím už je jich ale o asi 30 méně, protože se s nimi zlomila větev, uvedla PNP. „Co ale na stromě-rekordmanu letos narostlo, je další zázrak. V jednom jablku se spojily dvě různé odrůdy, Boskop a Berlepsch, rozdělené přesně uprostřed,“ popisuje list. Plod na snímku Schmid prezentoval na shromáždění zahrádkářů.

Odškodní hazardního hráče

Společnost Novomatic Gaming Industries GmbH, provozující hazardní hry, musí odškodnit závislého hráče, který podle vlastních údajů prohrál ve Vídni v letech 2002-12 kolem dvou milionů eur na automatech této firmy. Podle psychiatrickoneurologického posudku nemohl v relevantním čase odolat nutkání „excesivně hrát“, jeho schopnost jednání byla parciálně omezena. Soud se k tomu přiklonil a konstatoval, že už proto má muž nárok na vrácení prohraných částek, píší OÖN. Novomatic mu tak má vrátit 2 009 100 milionu eur s úroky. Obě strany sporu se odvolaly.

Soud dále vyslovil porušení zákona o hazardních hrách – vsazy hráče překračovaly tzv. bagatelní hranici, vydával příliš mnoho peněz a provozovatel jeho příliš vysoké vklady akceptoval. Tím se měl dopustit prohřešku proti státnímu hernímu monopolu.

Rekordní noci turistů

Letos v září strávili hosté v uibytovacích kapacitách Lince 80 668 nocí, o 4,3 procenta víc než loni. Zhruba polovina z nich byli Rakušané, zbytek tvořili hlavně Němci, Číňané, Američané a Italové.

Také bilance tří čtvrtletí je rekordní – 620 579 přenocování je meziročně o čtyři procenta víc. Město „boduje“ kulturními akcemi jako Opojení výškou, galerií graffiti v přístavu nebo Ocelovým světem VÖEST, ale své přidává i loďoplavba – letos v Linci přistálo přes 2300 parníků.

Město převezme 7. listopadu v Bruselu Evropskou cenu za chytrou turistiku v kategorii Kulturní dědictví a kreativita, v níž se prosadilo proti 38 městům z 19 států Evropské unie.

Lidovci chtějí „zatmít“

Kvůli silnému osvětlení měst – světelnému smogu - „mizí“ občanům z očí velká část hvězd dříve viditelných pouhým okem. To může negativně dopadat na biorytmus lidí, odhlédnuto už od příliš vysoké spotřeby energie s tím spojené, napsaly OÖN. Linečtí lidovci proto chtějí v městské radě prosadit opatření proti trvalému přibývání umělého světla. Má to mít na starost „chytrý, trvalý světelný management“, řekla radní za ÖVP Maria Mayrová. Osvětlení má být cílené, efektivní a citlivé, v žádném případě prý ale nemá být omezeno, aby se nesnižoval pocit bezpečnosti obyvatel v noci.

„Taxi“ zdarma nevidomým

Nevidomí a zrakově postižení budou mít v Norimberku a ve Fürthu od středy zdarma k dispozici dopravní a doprovodnou službu, sděluje PNP. „První takzvaný ,blindenmobil´ v celém Bavorsku jim má umožnit cesty například na úřady, k bankomatům a návštěvám lékařů. Řidič jim pomůže vyplňovat formuláře a orientovat se v cizích budovách, prohlásila Společnost německých přátel nevidomých, která servis rozjela,“ píše PNP. Blindenmobil fungující od pondělí do pátku si lze rezervovat telefonicky. Tato pomoc je už v devíti jiných městech Německa, mezi nimi v Berlíně, Kölnu a Hamburku.

Oceňují poklady z půd

Každé úterý od 9 do 12 hodin stojí ve foyer Nové pinakotéky v Mnichově fronty občanů na odborné posouzení obrazů, které přinášejí v jutových pytlích nebo plastikových taškách, píše PNP. Snesli je z půd, koupili na bleším trhu nebo vydražili v internetu – snad v naději, že obraz „za něco stojí“.

Bavorská státní sbírka obrazů umožňuje lidem jednou týdně nechat prohlédnout jejich nálezy kunsthistoriky. Neposkytují znalecké posudky, ale mohou říci, jestli se vyplatí nechat obrazy prohlédnout důkladněji. Každý občan může přinést maximálně tři. Často se tu sejde deset lidí, někdy i dvacet.

Jak Němci odebírají děti

Loni bylo v Německu dáno do ústavní péče nebo svěřeno pečovatelské rodině 61 400 dětí, jejichž rodiče na výchovu nestačili. Částečně byly odebrány i proti jejich vůli, pokud úřad usoudil, že jejich blaho je v rodině silně ohroženo, píše PNP, nebo o to dítě nebo mladistvý sami požádali. Tato péče jako předběžné opatření je poskytována také nezletilým imigrantům bez doprovodu. Třetina svěřených byla mladší 14 let.

Víc krádeží v obchodech

V bavorském maloobchodě loni poklesl počet zjištěných krádeží o 5,9 procenta, ale způsobené hospodářské škody přesáhly 345 milionů eur. Odcizováno bylo především drobné, snadno uschovatelné zboží jako parfémy nebo CD, uvedla PNP. Ředitel svazu obchodu Bernd Ohlmann upozorňuje, že černá čísla jsou mnohem vyšší – více než 90 procent činů není odhaleno nebo oznámeno.

Sojové Bavorsko

Nikde v Německu nepěstují tolik soji jako v Bavorsku, píše PNP. Z celkově 23 900 hektarů pěstební plochy v SRN připadá na Bavorsko 12 300. Je to necelých 0,6 procenta ze 2,05 milionu hektarů zemědělské půdy, ale patrný je jasný trend – v roce 2014 rostla soja na 4200 hektarech, dva roky nato na 6500 a loni 8400. Do Německa je přitom importováno 95 procent potřeby, podle Roberta Schätzla z bavorského zemského úřadu pro zemědělství převážně ze zámoří a genově upraveno, což je v Evropě zakázáno. Více než 90 procent soji je používáno jako krmivo.