Tím je chráněn původ čirého destilátu se 40 procenty alkoholu, který je tradičně pálen v Bavorském lese z kořenů léčivého koprníku štětinolistého nebo z koprníčku bezobalného. Koprník je nevysoká, bílými květy rozkvétající bylina. Rostliny musejí růst alespoň osm let. Kořeny jsou potom očištěny, rozstrouhány a uloženy do nádoby k macerování vysokoprocentním alkoholem. Po několika hodinách nebo dnech je extrakt dvě až tři hodiny destilován. Ukládán je pak do sudů - v ocelových potřebuje k dozrání často jen několik dnů nebo týdnů, v dubových může ležet i několik let. Pak může dostat zlatavou barvu. "Podle úředního listu EU voní produkt podobně jako celer nebo libeček, chuť je popsána jako zemitá," uvedl list. Do registru byly v pondělí zapsány i olivový olej Olio di Roma, maďarský rostlinný olej Örségi Tökmagolaj, maďarská jablka k čerstvé spotřebě Tuzséri Alma a chorvatské víno Muskat Momjanski.

Kořalka Bärwurz se podává většinou jako digestiv, po jídle k podpoře trávení a „utišení žaludku“, jak praví Wikipedie. Ve Smrčinách mají k její výrobě jinou metodu - sbírají semena koprníku, macerují je a destilují. To má výhodu, že cenná divoce rostoucí rostlina může růst dál. Nevýhodou podle PNP pak ale je, že nemá nápoj nemá "kořennou chuť". Foto: Deník/Amazon

Lékárny testují zdarma

Od začátku týdne nabízejí zdarma PCR-testy také hornorakouské lékárny. Dosud dělaly jen antigenové rychlotesty. Výsledky PCR mají být hotovy do 24 hodin a platí dva dny od data odebrání. Projekt spustily lékárny velmi rychle, v sobotu přebíraly výzbroj. Zájem je velký, testovat se chtějí nechat i mnozí očkovaní, píší OÖN.

Schiessl v cíli.
Jak u sousedů "čarují" s vytrvalostí

Zelenou grilování v parku

Piknikový balíček z Freistadtu.Piknikový balíček z Freistadtu.Zdroj: Deník/Stadtmarketing

Zelené plochy městského parku u hradeb Freistadtu jsou otevřeny veřejnosti k piknikům, píší OÖN. Městský marketing spolu se zemědělskými trhy oživily starou tradici a nabídly zájemcům čtyři varianty chuťových balíčků s názvy Čas ve dvou, Natankovat sílu, Se srdečným pozdravem… a Čas pro nás, který je určen rodinám, třeba také k procházkám Thurnytalem. Všechny lze objednat také ve vegetariánských a veganských variantách. Hodování doprovází v košících tématická nabídka knih, turistických map, omalovánek, a jak nám sdělila paní Katharina Rotschneová z magistrátu města, třeba i nádobky na hmyz s lupou k pozorování insektů apod. Košíček stojí 30 eur. Balíčky a piknikové deky si lze vyzvedávat v prodejnách Bauernladen 24 hodin předem a vracet je tam po akci. Projekt je nabízen především obyvatelům města a okolí a návštěvníkům.

600 let skla ve Zwieselu

V roce 1421 bylo poprvé písemně zmíněno sklo v oblasti Zwieselu a datem symbolicky začala tradice sklářské výroby v Bavorském lese, uvádí PNP.

Jubileum připomíná mezinárodní umělecká výstava v Muzeu lesa ve Zwieselu. 63 vybraných tvůrců z Evropy, Japonska a Nového Zélandu speciálně pro ni zhotovilo 131 prací. Jejich prezentaci muzeum doprovází popisem rozdílu mezi technikami a každý návštěvník si může autorovy nástroje sám "osahat".

Uvidíte na výstavě…Uvidíte na výstavě…Zdroj: Deník/PNP

PNP upozorňuje zvlášť na dvě instalace, "Zakázané ovoce" Janheina van Stiphout, jehož 144 skleněných plodů na suchém stromě vyjadřuje "ekologický desaster" naší doby, a 500 "foukaných" modrých koulí Olafa Schönherra coby molekuly vody jako metafora znečistění toků plastikovým odpadem. Na snímku je dílo Gabriele Riesterové, pracující technikou "Pâte de verre" známou už v antice. Mezi vystavujícími je také strakonická rodačka Zuzana Kubelková (34). Výstava bude v Muzeu lesa do 3. října. Otevřeno je od pondělí do soboty 10-16 hodin, pro prohlídky po menších skupinách po ohlášení. Více na waldmuseum@zwiesel.de. 

Pro vakcínu skoro do nebe...
Sousedé očkovali i ve výšce 1800 metrů

Svatební dar se 120 000 oky

Nina a Lukas Pühringerovi ze Sandlu dostali od nevěstiny matky Sabine Neunteufelové speciální svatební dar - uháčkovala jim "mazlivou deku" 2x1,5 metru velkou se 120 000 oky s jejich podobiznami. Při práci vyšla z jejich fotografie z appu a v osmitýdenní práci spotřebovala asi 6,5 kilogramu vlny. OÖN připomíná, že donátorka pracuje v domě seniorů ve Freistadtu a že v Sandlu založila pletařskou skupinu, která už vytvořila řadu věcí pro dobročinné účely. Na snímku jsou novomanželé s rodiči nevěsty Gerhardem a Sabine Neunteufelovými. 

Dost pracný svatební dar!Dost pracný svatební dar!Zdroj: Deník/OÖN/privat

Ministr "kladl zmiji"

Bavorský ministr životního prostředí Thorsten Glauber symbolicky otevřel nový "výběh" plazů v areálu Národního parku Bavorský les v Neuschönau spuštěním zmije na háčku, napsala PNP. Další zmiji "vysadila" okresní hejtmanka Rita Röhrlová jako předsedkyně výboru obcí národního parku. Ve třech vodních nádržích poblíž Böhmstraße jsou vidět tři místní druhy plazů, kromě zmijí také užovky obojkové a ještěrky živorodé. Areál se systémem výměny vody stál 80 000 eur. 

Ministr vysazuje užovku do výběhu.Ministr vysazuje užovku do výběhu.Zdroj: Deník/PNP