Každých 80 sekund jedna konzerva

Linec – V uplynulých dvou týdnech výrazně poklesly zásoby krevních konzerv především ve Vídni, v Dolních Rakousích a v Burgenlandsku. Krev by nemusela v tomto létě stačit, varuje rakouský Červený kříž. Jeho generální sekretář Werner Kerschbaum výpadek přisuzuje tomu, že letnicový víkend, kdy obvykle chodí dávat krev mnoho lidí, byl tentokrát velmi teplý a mnoho dárců zůstalo doma. Druhým důvodem je mistrovství světa ve fotbalu. „Víme ze zkušenosti, že mnoho lidí při takových velkých událostech na darování krve zapomíná," říká Kerschbaum v OÖN.

V létě a o dovolených dochází se zvýšeným objemem dopravy k četným  nehodám. „Abychom zaručili dostatek krevních konzerv, potřebujeme teď lidi se srdcem, aby se angažovali dobrovolným a neplaceným dárcovstvím," uvádí sekretář Červeného kříže.

Linecký deník dodává, že v Rakousku je každých 80 sekund potřeba jedné krevní konzervy, celkem až 400 000 za rok. Krev je uchovatelná jen po 42 dnů. V Rakousku ji dává průměrně 2,8 procenta obyvatel, ve Vídni jen 1,4 procenta.

Méně insolvencí

Počet firemních insolvencí v Rakousku v prvním pololetí poklesl odhadem o 0,8 procenta na 2868 případů. Zahájeno jich bylo 1650, stejně jako loni. Soudy tedy týdně konstatují u 110 společností platební neschopnost nebo předlužení. Celková pasiva činí letos 1,24 miliardy eur, zatím co loni to bylo v důsledku úpadků Alpine 5,75 miliardy. Ohroženo je 9392 pracovních míst – nejvíc na privátní klinice Zlatého kříže, 266. Nejvíc úpadků je v branži obchodu (547) před stavebnictvím 497 a gastronomií 474.

Privátních insolvencí je letos v prvním pololetí 4789, o asi desetinu méně než loni.

Telefonujícího vyhodili z ordinace

„Když je vám telefonát důležitější než zdraví, pak bude lepší, když teď půjdete a necháte si dát nový termín." S těmito slovy měl být 56letý pacient, povoláním bankovní úředník, před čtrnácti dny „vypoklonkován" z ordinace odborného lékaře v Pergu.

Jeho služební telefonát trval 45 sekund, rozvádí deník OÖN. „Ukončil jsem hovor upozorněním, že teď jsem na řadě u lékaře," tvrdí pacient a připouští, že voláním porušil provozní řád ordinace. „Byla to moje chyba a nebyl by žádný problém, kdyby mi lékař kvůli tomu pořádně vyčinil," pokračuje. Vykázání z ordinace ale bylo podle něho zcela „přetažené",  už proto, že mu předtím lékař naměřil tlak 177 na 99. „To už pro mne bylo na hranici odepření pomoci," míní.

Zmíněný odborný lékař lineckému deníku popřel, že by pacienta vyhodil – o tom prý nemůže být ani řeč. Ve skutečnosti chtěl pacienta ono dopoledne vyšetřit i přes napjatý pracovní rozvrh, i když nebyl ohlášen a neměl u sebe svou e-kartu. „Když jsem ho chtěl po změření tlaku zavolat do ordinace, bylo mi řečeno, že odešel telefonovat," tvrdí lékař. Teprve později, když pacient opět seděl v čekárně, mu sdělil, že ošetření trvající asi hodinu by ten den již nestihli a že bude třeba nový termín. To prý dotyčný odmítl a odebral se ke stacionárnímu léčení do linecké nemocnice. Jeho advokát mezi tím zahájil právní kroky.

Volají za jízdy

Podle anonymní ankety IFES více než polovina rakouských řidičů telefonuje za volantem. Napsal to linecký deník Volksblatt. Připomněl, že každou třetí smrtelnou nehodu zaviní nepozornost a nesoustředěnost řidiče. Anketa IFES zjistila, že 64 procent řidičů za jízdy telefonuje, pozornost 53 procent odvádějí zpozorované vnější podněty a 46 procent při řízení obsluhuje rádio. „Pozorný řidič má reakční čas sekundu a méně. Kdo za jízdy píše SMS, potřebuje ale často až pět sekund, aby reagoval na nebezpečí," říká Othmar Thann, ředitel kuratoria pro dopravní bezpečnost. To teď rozjelo další kampaň proti telefonování za volantem. Nepřinese-li úspěch, dovede si ministryně dopravy Doris Buresová představit zvýšení pokut za tento přestupek.

Ilustrační foto: Pozor na sex na balkoně!

Ve svém obydlí mohou nájemníci jednat svobodně, což platí i pro balkon, terasu nebo zahradu. Měli by však při tom brát ohled na sousedy, kteří by se jejich konáním mohli cítit být obtěžováni, varuje německý svaz nájemníků. Tak by sousedé například nemuseli bez dalšího přijímat jejich sexuální hrátky na balkoně, protože ty by mohly narušovat domovní pořádek. Kdo se toho nebude držet, tomu hrozí napomenutí pronajímatele, rozhodl úřední soud v Bonnu. Projednával chování páru, který se sexuálně uspokojoval na balkoně před očima sousedů a v dohledu z dětského hřiště, píše PNP. Soudci pro to neměli porozumění a označili toto jednání za trvalé porušování domovního pořádku.

Poněkud jiná jsou pravidla pro slunění, pokračuje list. Opaluje-li se nájemník nahý v pronajaté zahradě, není to samo o sobě výpovědním důvodem, protože to domovní pořádek podle soudu soustavně nenarušuje. V daném případě se nájemnice slunila nahá v zahradě, o čemž mluvila celá vesnice. Pronajímatel jí za to dal výpověď. Protože se ale nenašel žádný další nájemce, který by se chováním sousedky cítil být rušen, soud v Merzigu určil, že výpověď je neplatná.

Tucty větrníků v Bavorském lese?

Firma z Mnichova akceleruje plány postavit dva tucty větrných elektráren ve velkém větrném parku na vrcholu kopce Wagensonnriegel (959 m). Park má vyrůst na lesních pozemcích na území obcí Kirchdorf, Rinchnach, Frauenau, Zwiesel a Spiegelau, píše PNP. Firma jedná o výkupu pozemků s 80 vlastníky. Jak potvrdil starosta Kirchdorfu Alois Wildfeuer, po udělení jejich souhlasu může investor přezkoumat vlivy stavby na životní prostředí a změřit vítr v daném místě.

Dal dceru do zástavy

Tříletou dceru dal v sobotu opilec v lokálu v Plattlingu do zástavy za útratu 8,20 eura – a už se pro ni nevrátil, zaznamenal deník PNP. Otec s obsluhou domluvil, že si na chvíli odskočí pro peníze. Když se nevrátil ani po hodině a děvčátko neutišitelně plakalo, vyrozuměli policii. Rozrušené děcko zpočátku nechtělo mluvit, byl tedy informován úřad péče o děti v Deggendorfu. Po nějakém čase holčička řekla své křestní jméno, které vedlo k vypátrání její tety a ta se jí ujala. Úřad péče okolnosti přešetřuje.

Robot najde parkoviště

Na letišti v Düsseldorfu začal včera pracovat robot „Ray", který má ušetřit řidiče hledání volného místa v parkovacím domě. „Majitel nechá auto na místě u vjezdu. Ray si je změří, nabere je na transportní ,vidle´ a vozidlo doveze na vhodné místo," píše deník PNP.

Raye vymyslela malá hornobavorská firma Serva Transport Systems z Grabenstättu, která našla vzor v klasických průmyslových robotech křižujících výrobní haly bez personálu. Na Hannoverském veletrhu, kde byl představen, se spolková kancléřka Angela Merkelová skepticky zeptala, zda robot taky auto, které zaparkuje, také potom najden. „Odpověď může najít nyní v Düsseldorfu," uvádí PNP. Robot tam má „obsluhovat" 260 parkovacích míst.

Serva slibuje, že pomůže nejen řidičům s fóbií z parkovacích domů, ale provozovatelům vydělá – bude prý umět „ubytovat" až  o 40 procent víc aut, v budovách pro něj speciálně konstruovaných až o 60 procent. Může se točit na místě, jeho rádius je proto daleko menší než u aut a odstupy mezi zaparkovanými vozidly tak mohou být menší.

„Pro letiště vyvinuli inženýři ještě zvláštní fintu, jak řekl mluvčí airportu Thomas Kötter. Ray má kontakt na leteckou datovou banku. Jakmile let majitele auta přistane, robot dostane pokyn a může jeho auto odparkovat a připravit," píše pasovský list. Robot pracuje i v noci, kdy ještě vylepšuje parkovací situaci.