Je jich tam 1,4 milionu, takže jsou s odstupem nejoblíbenějším domácím mazlíčkem. Nebo spíš skutečnými pány svých chovatelů, poznamenávají OÖN a přimlouvají se za ně – zejména v těchto horkých dnech by si zasloužily na svých balkonech stín rostlin. Ale pozor – některé jsou pro ně jedovaté, například azalky, psí víno nebo břečťan. Rády „tankují“ čerstvý vzduch otevřenými okny, ale ty mají být proto v jejich zájmu opatřeny mřížemi nebo sítěmi. Klimatizace nebo průvan se nedoporučují, protože by jim mohly způsobit nachlazení a záněty spojivek. V horku mají i kočky zvýšenou potřebu pít, takže se samoobsluhují i z kropicích konví nebo misek květináčů. Voda v nich by tedy měla být vždy čistá!, doporučuje linecký list.

Jako „pohlednici k svátku koček“ pak nabídl nejhezčí fotky od čtenářů.

A ptotože sousedé už jsou takoví, že musejí mít pořád něco navíc, tak si ke Dnu koček přidali se na středu ještě Den rajčat. Spolek "Land schafft Leben", tedy řekněme Venkov tvoří život, při té příležitosti varuje před letní nadprodukcí této plodiny (rozumějme, aby se nekazila).

Průměrný konzum rajských stoupl v Rakousku ze 16,2 kilogramu na osobu v roce 1996 na 29 kilogramů v roce 2016, popisují OÖN. Do země je ročně k pokrytí potřeby odhadované na 268 milionů kilogramů dováženo z ciziny kolem 244 milionů kilogramů, což podle statistiků dokazuje, kolik kečupu a rajských omáček „sugo“ z Číny a Itálie sousedé spotřebovávají – z Číny pocházelo v roce 2014 celkem 31 % rajčat ve světě, tedy skoro každé třetí. Následovala Indie s 11 procenty, Rakousko přispělo k celkové „planetární“ produkci 171 miliard kilogramů 0,3 procenta…

Jednou za rok svátečně pojí se sousedy.Zdroj: Deník/repro PNP

V Augsburgu, třetím největším bavorském městě, mají k oslavě 8. srpna ještě o důvod víc – mají totiž opět svůj takzvaný Mírový den. „Všechny obchody, kanceláře, továrny ve městě mají zavřeno, jako vrchol dne byla naplánována velká společná tabule pod širým nebem na Radničním náměstí. Stovky občanů při této příležitosti tradičně usedají k připraveným stolům a dělí se o potraviny, které přinesli,“ popisuje PNP. S tímto „Výsostným svátkem míru“ mají lidé v Augsburgu nejvíc svátků v celé SRN.

Výsostný svátek míru se slaví od roku 1650 každoročně, s výjimkou válečných let 1942 a 1944. Jeho původ se odvíjí od tzv. Westfálského míru 1648, který ukončil útisk protestantů během 30leté války a „zrovnoprávnil je“ s katolíky. Od roku 1950 je 8. srpen z iniciativy bavorského sněmu státním svátkem platným jen pro území města Augsburgu, což nemá obdoby nikde v Německu. Od roku 1985 se v Augsbuirgu slaví ekumenicky.