Policii bylo přeposláno video pořízené návštěvnicí, na kterém cvičitelé koní bijí své černé hřebce. „Samo o sobě to není zacházení odpovídající druhu. Když ale úřední veterinářka druhý den cirkus kvůli tomu navštívila a dozvěděla se důvod tohoto počínání, měla říci to, co si nejspíš myslí každý jezdec kolem Pasova - totiž že by to udělala taky,“ píše list a vysvětluje, že zmínění koně jsou fríští hřebci, stádová zvířata, která zápolí o místo ve skupině. V tomto případě se dva začali kousat při vykládání z transporteru. Aby zabránili zraněním a eskalaci přirozeného boje o moc, vstoupili do rvačky cvičitelé. Při takovém množství testosteronu a adrenalinu v ději se dá poslušnost vynutit jen divokým máváním pažemi a ranami metlami nebo třeba násadou lopaty na zadek „Vypadá to zle, ale je to pro dobro zvířat a lze to vidět na každé zdejší jízdárně,“ píše list.

Policie oznámení postoupila státnímu zastupitelství. Jeho šéf Walter Feiler PNP řekl, že pokud se takto obsah udání potvrdí, nebudou je dále šetřit.

Další trestní oznámení se týká cirkusových plakátů, které v regionu visí už týdny. „Někdo je přelepuje sdělením ,odřeknuto´. Pokusy nápisy strhnout ničí i plakáty samotné, a to je poškozování cizí věci,“ uvedla PNP. Podání podal cirkus, který zvažuje i žalobu pro pomluvu.

Cirkusáci se hájí, že jejich zvířata jsou narozena v péči lidí, v manéži jsou nepostradatelným partnerem svých učitelů, jsou odpovídajícím způsobem opatrována a opečovávána. „Kdo by si dal práci a místo psaní udání navštívil veterinárně schválená ustájení, kde jsou nonstop přítomni i ošetřovatelé, a podíval se také třeba do koridoru k manéži, kde mnoho zvířat už podle hudby pozná, že jsou na řadě, ten by neuvažoval o nějakém vykořisťování, ale obdivoval by pracovní zanícení čtvernožců. Při špatném zacházení by tomu tak v žádném případě nebylo,“ argumentuje cirkus.

V Pasově vystupuje denně kromě Nového roku od 15 a 19 hodin.

Proč je silvestr na Silvestra

Poslední den roku je pojmenován po katolickém svatém, papeži Silvestru I., který zemřel 31. prosince 335, píše PNP.a dodává, že tento papež „pasuje“ perfektně ke změně letopočtu. Žil totiž v době převratů a změn. Sotva byl vysvěcen knězem, musel se skrýt před brutálním stíháním křesťanů císařem Diokleciánem. Za tři desetiletí nato, roku 314, byl zvolen papežem. Krátce předtím se římský císař Konstantin obrátil ke křesťanství, církev získala svobodu a každý občan říše právo na svobodný výkon náboženství, což byla epochální změna, popisuje list.

Dodává, že o „člověku Silvestrovi“ se sotva něco ví kromě toho, že byl rozeným Římanem a nad katakombami Priscilly v Římě, kde je na 40 000 hrobů v řadách dlouhých celkem třináct kilometrů, postavil kostel. Tam byl také pohřben, než byly jeho ostatky převezeny do kostela San Silvestro in Capite v centru města. Katakomby byly náhodně objeveny při pracích na vinici 31. května 1578

Nejstudenější Bavorsko

S průměrem 8,8 stupně bylo Bavorsko letos nejstudenější spolkovou německou zemí. Mrazivý rekord zaznamenal hornobavorský Reit im Winkl (okr. Traunstein), kde 7. ledna naměřili mínus 26,3 stupně. Celospolkově nejvíc srážek na jednom místě spadlo letos na severní okraj Alp s více než 2500 litrů na metr čtvereční (bavorský průměr je 950 litrů). Ještě víc pršelo a sněžilo v Sársku s 990 litry na metr. Na Bavorsko svítilo letos slunce téměř 1755 hodin.

Víc zdrogovaných řidičů

Od poloviny března je dopravní policie Horních Rakous vybavena novými „drogomaty“, s nimiž provedla 250 testů slin řidičů. 70 podezřelých hodnot vedlo k lékařským vyšetřením míry ovlivnění. Celkově bylo do konce listopadu podáno 382 oznámení pro řízení pod vlivem návykové látky, o 90 víc než loni, zaznamenal linecký Volksblatt. Černá čísla jsou ovšem mnohem vyšší. Mezinárodní výzkumy udávají, že kolem čtyř procent řidičů v Evropě je na cestě s drogami nebo léky v krvi.