Na Veselsku se filmaři objevili na začátku září. Využili zdejší louky, nivové území a meandrující řeku. K natáčení se nechtěje nachomýtl zaměstnanec zemědělské firmy Pavel Průcha, který se chystal na přilehlém poli sklidit kukuřici. „Filmové místo bylo u odbočky z hlavní silnice směrem na Val u Dehetníku. Nachází se tam louka, kde měli balon a další vybavení. Zahlédl jsem herce Lišku a Mádla. Přišla za mnou nějaká dívka ze štábu, že teď nemůžu sklízet, že bych rušil natáčení. Řekla mi, abych pracoval v noci. Ten den jsem měl smůlu, dopoledne jsem nemohl sekat kvůli cyklistickému závodu a potom tohle," směje se Pavel Průcha.

Režisér ve vysílačce

Nakonec mu štáb poskytl vysílačku, přes kterou se domlouvali, kdy může zapnout kombajn a kdy musí stát. Sklizeň se kvůli filmování o dost zpozdila. „Tak jsem se koukal. Viděl jsem tam sedět princeznu na louce, pak se točila scéna na koních. Několikrát ji opakovali. Já slyšel všechny pokyny režiséra ve vysílačce. Na památku mi z toho zůstal asi půlhodinový záznam," vypráví pětačtyřicetiletý Pavel Průcha.

Věneček z kvítí, který hrdinovi změní život, vylovil z Nežárky nedaleko Veselí nad Lužnicí Jiří Mádl alias plavec Ondra.

Dále mu utkvěly scény s balonem, odkud kameraman zřejmě pořizoval „letecké" záběry. „Vím, že u toho mělo pršet," řekl kombajnista. Podle něho filmaři kolem Krkavce natáčeli minimálně týden, neli čtrnáct dní. „Na Boží hod se na pohádku kouknu. Jsem zvědavý, kolik toho ve filmu použijí."

Pro natáčení bylo zapotřebí postavit důležitou dřevěnou kulisu jeden pramen voru i s přístřeškem. Vor pak zůstal jako památka v penzionu Na Mlýně.Zázemí si štáb částečně vytvořil v nedalekém penzionku Na Mlýně. Majitel Jindřich Pech filmování samozřejmě sledoval. „Natáčeli přímo na řece. Hledali místa, která nejsou zatížená civilizací, bez jakýchkoliv staveb. Domnívám se, že divák, který to tu dobře nezná, lokalitu v pohádce nepozná. Viděl jsem denní práce a záběr na mlýn tam třeba nebude," řekl majitel. Ten štábu poskytl hlavně přívod vody, elektřinu produkce nepotřebovala. „V našem mlýně nocovala paní produkční, ostatní jezdili do hotelu Lucia ve Veselí nad Lužnicí. Herci chtěli jednolůžkové pokoje, na to my nejsme zařízeni," uvedl Jindřich Pech. Tomu zůstala na natáčení pořádně kulatinová vzpomínka. Filmaři mu tu po skončení natáčení nechali vory, na kterých se herci v ději plavili.

Svatojánský věneček (2015)DĚJ: Romantická pohádka vystavěná na klasickém půdoryse, avšak vyprávěná moderním jazykem, ozvláštněná současným cítěním a také humorem. Ondra, který se má stát kuchařem, z učení odchází. V souladu s rodinnou tradicí mu učarovala řeka a on se touží stát plavcem. Ve stejnou dobu se král, který neuspěje s extravagantními vynálezy a království se ocitá na mizině, rozhoduje pro jedinou možnou záchranu. Princezna Verunka se musí bohatě provdat…
Režie: Jiří Strach.
Scénář: Marek Epstein.
Kamera: Martin Šec.
Hrají: Jiří Mádl (Ondra), Pavel Liška (tajemný Markýz), Boleslav Polívka (král), Eliška Jansová (princezna), Jaroslav Plesl (dvouhlavý baron Wajsman), Marek Taclík (vynálezce sir Klevr), Martin Myšička (básník Alexandr Alexandrovič), Vilma Cibulková (Morana), Jiří Štěpnička (Ondrův táta), Jan Vondráček (komoří).