V listopadu se do Konga dopravil letadlem. Rozhodl se tam strávit přibližně čtyřicet dnů a udělat podle svých slov něco málo pro záchranu slonů. Na severu země, v Národním parku Odzala-Kokoua, společně s Arthurem Sniegonem ze Save Elephants instaloval fotopasti proti pytlákům. „Na pomoc s fotopastmi jsme si tehdy při mé cestě Afrikou plácli s Arturem, když jsem opouštěl Kongo a vyrážel do Kapského města,“ připomněl Tadeáš Šíma. Spolu s ním do Konga vyrazil ještě další Prachatičák Václav Vítek. Mise instalování fotopastí skončila minulý týden. Původní plán byl vyrazit z Mali do Česka na kole. „To se nepovede, nepodařilo se nám sehnat víza,“ zhodnotil Tadeáš. Kamarád Václav se rozhodl pro odlet do Bangkoku, odkud bude krůčky pokračovat do Austrálie.

Tadeáš musel vytáhnout plán B, k jeho uskuteční se přesunul do Ománu. „Tam jsem si počkal na kolo od Apache Bicycles (partnera jeho cesty, pozn. aut.),“ dodal. Do Prachatic začal ukrajovat první kilometry v úterý 17. prosince. Momentálně má domů sedm tisíc kilometrů.

Ve středu 18. prosince ujel 96 kilometrů. Ke spánku ve stanu se ukládal unavený. „Je to dřina a bolí mě zadek, musím se do toho zase dostat,“ napsal nám po ukončení středeční jízdy.

Tvrdí ale, že Omán skrývá spoustu parádních míst a lidé tam jsou miliónoví. V úterý se mu dostalo pozvání na oběd od Aliho, který ho odchytil na silnici. „Pochlubil se mi, že je šéfem podniku Oman sweets. Kromě plného žaludku jsem si odvezl tři krabice cukroví,“ napsal.

Ani na cestách Tadeáš Šíma nezapomíná na své přátele. Chce pomoc Adamovi a jeho rodině v jejich nelehké životní situaci.

Jeho projekt se jmenuje Pohled pro Adama. Jak se k nápadu prachatického cestovatele připojit a pomoci, se dozvíte v sobotním, 21. prosince, tištěném vydání.

Tadeáš Šíma:

- Před dvěma lety Tadeáš Šíma šlapal na kole přes Afriku.

- Domů se vrátil v červenci 2018. Už tehdy ale věděl, že se chce do Afriky vrátit. Slíbil pomoc při ochraně slonů v Kongu.

- Letos v listopadu se proto s kamarádem Václavem Vítkem vydali do Konga. Pomáhali čtyřicet dnů. Václav je na cestě do Austrálie.

- Tadeáš Šíma se domů vrací na kole z Ománu. Má to zhruba 7 tisíc kilometrů. Přijet by chtěl 9. května k prachatické kašně.