Nechtějí jít cestou rakouských lázní, kde je lehátek dost pro všechny, ale za poplatek. V Bavorsku jsou zdarma, ale o to jich je méně, v Bad Griesbachu 300. Nejoblíbenější jsou ovšem ta hned u bazénů. K uspokojení všech hostů by lázně ve špičkových časech musely rozestavět dvojnásobek průměrného počtu lehátek, ale k tomu by museli lázně rozšířit.

V tomto týdnu začali zkoušet nové řešení. Lehátka očíslovali, pořídili velké tašky se stejnými čísly, po určitém čase věci hostů do nich uloží a pověsí na věšáky. K nim připojí zdvořilé vysvětlení. Chtějí tak zabránit tomu, aby se hosté osočovali vzájemně z krádeží nebo nesociálního chování, nebo z toho vinili personál. Výslovně zakazovat „blokování" lehátek ručníky apod. nemohou, mohou jen apelovat na vzájemný ohled, říká vedoucí provozu v Bad Griesbachu.

„Turisté" zaměstnávají policii

Policie v příhraničním okrese Freyungu měla i v říjnu plné ruce práce s návštěvami ze zahraničí. Mnohé byly z Čech.

Tak byl zjištěn pro další doručování obsílek pobyt Čecha, po kterém pátrá státní zastupitelství ve Würzburgu kvůli podvodu. Zajištěna byla řada českých řidičáků a technických průkazů hledaných jako odcizené nebo zneužité. „Draho přišlo šesti českým řidičům to, že údajně kvůli ušetření peněz nepřihlásili po koupi svá vozidla a v některých případech je nepojistili," píše deník PNP. „Všichni byli obviněni a na cesty domů museli svá auta v některých případech vybavit zpoplatněnými krátkodobými německými značkami. Jeden z těchto spořivých Čechů a další čtyři náhodně kontrolovaní byli pod vlivem drog.  Čeká je vysoký peněžitý trest a zákaz řízení."

U několika Čechů, tří Holanďanů a jednoho mladého Němce policie zajistila marihuanu a speed. „Drogoví specialisté při tom museli uplatnit všechny své zkušenosti, protože úkryty pro drogy jsou stále rafinovanější. Jeden mladý Čech ji měl ve spreji, jeden Holanďan vezl hašiš v cigaretové špičce," rozvádí PNP.

Dvěma Němcům z okresu Pasov našli pátrači v kufru auta dvacet kartonů cigaret dovážených z Čech, ačkoliv povoleno je jen osm. Cigarety jim byly zabaveny a s muži si to dál vyřídí celníci. 42letý Čech byl obviněn z řízení nákladního auta bez oprávnění. „Kvůli více závažným porušením dopravních předpisů mu bylo řidičské oprávnění v Německu odňato a po vypršení trestu si jaksi zapomněl požádat o nové," popisuje list další aktuální případ.

Ošklivé překvapení podle deníku zažila 40letá Češka na nákupní cestě do Německa. Hlídka v civiliu zjistila, že číslo podvozku a další data na jejím VW Golf byla manipulována. Specialisté pravou identitu auta brzy zjistili a odhalili, že bylo před čtyřmi roky odcizeno v Nizozemsku. Kriminálka v Pasově golf zajistila. Manipulaci s daty zjistila policie i u dalšího VW Golf. Podle jejich zjištění se ni postaral 50letý český majitel, aby mohl téměř 20 let starý vůz v Čechách přihlásit. Byl obviněn z padělání úřední listiny.

Posléze na měsíc do bavorského vězení usedl přičiněním freyungské policie 31letý Jihočech. Před dvěma lety byl přistižen při jízdě bez oprávnění a pod vlivem drog. Protože nezaplatil uloženou pokutu 800 eur, bylo po něm zahájeno pátrání. Když byl nyní znovu přistižen bez papírů a peníze na starou pokutu zase neměl, šel za mříže, uvedl sobotní deník PNP.

Na den 121 litrů vody

Průměrně 121 litrů vody denně spotřeboval v roce 2010 občan Německa k hygieně, přípravě jídla, praní a úklidu. Je to nejméně od zavedení této statistiky v roce 1963 – o litr méně než v roce 2007 a o 23 litrů méně než v roce 1991. PNP připomíná velké regionální rozdíly – v západních rovinných zemích spotřebují lidé průměrně 126 litrů denně, ve východních zemích s výjimkou Berlína jen 93 litrů. Tzv. městské státy jsou přesně na celospolkovém průměru.

Na veřejné sítě je připojeno 99,3 procenta obyvatel. Na veřejnou kanalizaci ale ještě není připojeno kolem 2,8 milionu obyvatel – na východě desetina občanů.

Mladík, který loupil v Hellmonsödtu.Nebyl z Česka?

Rakouská policie vytvořila identikit muže, který 21. září oloupil 46letou prodavačku v Dayli-Marktu v hornorakouském Hellmonsödtu. Při placení ženu odstrčil, sáhl do otevřené kasy a s penězi vyběhl z filiálky. Zprvu utíkal, pak sedl do červeného auta a odjel. Podle popisu je ve věku 17 – 21 let,  165 – 170 cm vysoký, štíhlý, tmavovlasý, měl zelený svetr s kapucí a modré skatové kalhoty. Protože Hellmonsöd je poměrně blízko českých hranic, mohlo jít údajně i o Čecha. Deník proto rovněž jeho podobu uvádí.