Nebylo tomu poprvé, kdy pro Jihočeské divadlo připravoval titul, který nebyl určený pro tanec. Na Otáčivém hledišti jste mohli vidět balet Valmont, za nímž stojí Libor Vaculík jako režisér, choreograf a autor světelného designu. „Umělecký ředitel baletu Lukáš Slavický vyloženě chtěl titul, který bude taneční drama, kde se bude nejen tancovat. Chce, aby na sobě soubor pracoval, co se týká herectví,“ vysvětluje k novince režisér a dodává: „A bezduché tancování já nemám rád. Do tanečního života rád uvádím předlohy, které zdánlivě působí, že jsou pro taneční ztvárnění nepřevoditelné. Chci jít vlastní cestou i se všemi riziky, která tato cesta přináší.“

V hlavní roli komplikované Blanche uvidíte sólistku Petronelu Bogdan. „Jako Blanche je výjimečná. Je to zkušená žena, která má dítě a něco odžité. Na tancování a hereckém výkonu je to vidět,“ chválí režisér baletku, která je ráda, že ji na vrcholu kariéry potkala dramatická charakterní role. „Libor Vaculík mi pomohl s herectvím, ale zároveň mě nechal, aby si v tom našla sebe sama,“ říká tanečnice.

V roli hrubiána Stanleyho se představí Magnum Phillipy, Tereza Szentpéteryová ztvární Stellu a Zdeněk Mládek nápadníka Mitche. „Chodím za ní s kytičkami a žádám jí o ruku,“ směje se.

Na hudbu významného estonského skladatele Arvo Pärta budou tančit opět pozítří v 19 h v Jihočeském divadle.