V případě teroristické hrozby pro ČR přijímá ČEZ na obou jaderných elektrárnách nejvyšší čili třetí stupeň ochrany. Do hlídání by se zapojila armáda i policie. Pohyb lidí v elektrárnách by se omezil na minimum. „V úvahu by přicházelo i odstavení bloků, pokud by hrozil letecký útok," říká Iva Kubáňová, ředitelka Bezpečnosti elektráren ČEZ.

Už v základním stupni patří jaderné elektrárny mezi nejpřísněji střežené objekty v zemi. „Máme k dispozici fyzické bariéry a na ochraně se podílí několik subjektů včetně bezpečnostních složek státu. Také armáda i policie si ve spolupráci s námi ochranu elektrárny pravidelně procvičují," dodává Iva Kubáňová. Letos v závěru ledna česká vláda schválila materiál Ministerstva vnitra ČR definující čtyři stupně ohrožení včetně systému vyhlašování, které bude vyhlašovat vláda, případně ministr vnitra. ČEZ svůj systém ochrany před terorismem nyní sladil s národní úrovní.

Naposledy jaderné elektrárny přešly do vyššího stupně ochrany po listopadových útocích v Paříži.

„Přijali jsme soubor opatření, který je pro podobné situace připraven a týká se i monitoringu okolí elektrárny nebo přísnějších kontrol na vstupu," říká Julius Sabó, manažer ochrany jaderných elektráren ČEZ s tím, že ve zvýšeném stupni byli přes dva měsíce do konce ledna.