Podle meteorologa Gustava Sysla se rekord změnil jen v Borkovicích na Táborsku. Nová hodnota je 10,9 °C, ta dosavadní pro 6. leden byla z roku 1983, a to 10,7 °C. Hlavním důvodem „odolání“ jihočeských rekordů pro Tři krále je to, že z minulosti jsou zaznamenané daleko vyšší teploty. „V roce 1999 měl Husinec 6. ledna rovných 17 °C,“ připomněl Gustav Sysel a dodal, že pro České Budějovice je ke stejnému datu zaznamenáno 14,1 °C.

Leden dle pranostik našich předků

V lednu za pec si sednu. Je-li teplo v lednu, sahá bída ke dnu.
Teplý leden, z korce mandel jeden. V lednu roste-li tráva, neúroda se očekává.
Když krtek ryje v lednu, končí zima v květnu. Leden drsný prospívá osení.
V lednu-li hřímá, tuhá je zima. Když rok mrazem a sněhem začíná, dosti chleba se předpovídá.
V lednu mráz – těší nás; v lednu voda – věčná škoda. Jaký leden, takový červenec.
Když dne přibývá, mráz více pálívá. Je-li leden teplý, nepřibude do sudu.
Roste-li tráva v lednu, padá celý rok ke dnu.



V neděli měly České Budějovice nejvyšší teplotu 12,4 °C, Byňov v Novohradských horách 11,8 °C a třeba Třeboň 11,7 °C. Zajímavá je spíše změna oproti minulému roku. Dne 7. ledna 2017 bylo v Českých Budějovicích nad ránem -15,6 °C a Horská Kvilda hlásila dokonce -30,1 °C.

Gustav Sysel uvedl, že více rekordů než o víkendu se přepisovalo například k nedávnému Silvestru. To se změnily na většině stanic a nejvyšší jihočeskou teplotu měli ve Strakonicích, a sice 13,6 °C.

Sobota jako malovaná z vrcholu Kletě.
OBRAZEM: Den jako malovaný

Nad Českou republikou zůstal v neděli teplý vzduch ze Středomoří, který k nám proudil v minulých dnech. V pondělí bude počasí podobné jako na konci víkendu a obrat by měl postupně přijít až od středy.

Nejvyšší teploty by měly být v úterý ještě kolem 10 °C a oblačnost může být místy protrhaná. Do konce týdne ale od středy bude na většině kraje od dvou do pěti stupňů nad nulou a v noci kolem nuly. Na Šumavě však lze očekávat podle Gustava Sysla srážky sněhové a teploty kolem nuly nebo pod nulou. Ve středu a ve čtvrtek by měly být srážky nejsilnější, takže na Šumavě může napadnout až k deseti centimetrům sněhu. „Hlavní je, že sníh nebude odtávat,“ zdůraznil Gustav Sysel s tím, že se zlepší podmínky pro lyžování. Hranicí pro sněžení bude nadmořská výška kolem 500 metrů.

Den s handicapem na Lipně, kde na sjezdovkách leží navzdory téměř jarnímu počasí stále dost sněhu, přilákal rodiny z celého kraje.
OBRAZEM: Dokázat, že to jde, to je motto Dne s handicapem na Lipně