Z té slávy už moc nezbývá – poslední velkonájemce Dealx spadl v červenci do insolvence. Ve středu začal výprodej jeho zboží, nepředstavitelný milion věcí „od březových košťat po trampolinu,“ uvedly OÖN. Popisují setkání s jedním lačným kupujícím. Pan Heinz Saurugg ze Steyru byl už v půl jedenáctí zpátky na parkovišti s nákupním košíkem plným keramických kachen a palet s kočičím krmením. Druhou rukou táhl vozík s vyskládanými asi metrovými kamennými sochami Buddhy. Ty má prý do zahrady. Celkem utratil kolem 160 eur, hlásil hrdě. Trička „šla“ za jedno euro, džínsy za tři eura, boty za pět…

Výprodej vede z pověření insolvenčního správce Klaus Schuster. Optimisticky si myslí, že by v nadcházejících třech měsících mohl prodat všechno. Není prý žádný nováček, už 24 let zpeněžuje „pozůstatky“ kdysi hrdých podnikatelů. „Co minutu telefonuje s obchodními partnery,“ pokračuje list. „Mnoho jich je z východní Evropy. Říká: Jsou zkrátka věci, které tady v Rakousku už nikdo nekoupí. Třeba použité regály ze supermarketů…“

Také textil u zákazníků z východu „letí“. Ve středu dopoledne tady naložil podnikatel z Polska malý náklaďák až po střechu tričky a kalhotami. UNO ale láká i malé nakupující. „Důchodkyně Elfriede Gruberová z Lince hledá výhodné dárky pro Vánoce – při sedmi vnoučatech je to pro držitelku minimálního důchodu vždycky finanční oříšek. Výprodej skladů UNO je pro ni terno. „Věci tady nejsou žádný šunt a mohu si je dovolit, aniž bych si musela dělat starosti s účtem za plyn,“ říká v OÖN.

Nákupy vybavovala jediná pokladna, před kterou se tvořily dlouhé fronty. Zaměstnanec konkurzní pokladny počítá ceny na staré kalkulačce. Na nápisu vedle pokladny stojí: Platit lze jen hotovostí. Ceny zboží označilo sedm spolupracovníků na velké papírové cedulíe. „Nemohli jsme statisíce položek znovu etiketovat. To by trvalo týdny,“ říká jejich šéf.

Vyhrál sedminásobný jackpot

Poprvé v 32leté historii rakouského lotta 6 ze 45, obdoby naší sportky, padl ve středu sedminásobný jackpot. Na čísla 20 - 25 - 29 - 32 – 37 – 44, dodatkové 43, jej vyhrál sázkař z dolnorakouského Waldviertlu. Podáno bylo asi 20 milionů tipů na 3,3 milionu sázenek. Výherce získal 14.926.157,30 eura. Vsadil deset eur „na náhodu“. Dosud nejvyšší výhrou v lottu bylo dvanáct milionů z loňska.

„Schytal to“ od e-cigarety

Protože chtěl přestat s kouřením, přestoupil před třemi roky muž z Kolína nad Rýnem na e-cigarety. Rozhodnutí, které dnes 22letý mladík málem zaplatil životem, píší PNP. Jedna elektronická cigareta ještě v trafice při prvním „šluknutí“ po výměně akumulátoru explodovala a těžce ho zranila. Vyrazilo mu to tři přední zuby, pět dalších zlomilo, kromě toho utrpěl těžká zranění v ústech a velké popáleniny tváře. Protože podle státního zástupce nebyl akumulátor zabudován podle předpisů, jeho prodejce se nyní zodpovídá u soudu z nedbalostního ublížení na zdraví. Kromě toho zraněný žaluje prodejce a výrobce těchto cigaret v civilním řízení o celkem 30 000 eur bolestného. Soudkyně v trestní věci stíhání proto odročila do skončení občanského soudu.

To bude chytrých!

Na bavorských vysokých školách a univerzitách je letos do zimního semestru zapsáno o 1,3 procenta víc posluchačů než loni, napsala PNP. Je jich 303 926, o 5000 víc než loni. Na vysokých školách přibylo na tři procenta žáků, na univerzitách 0,3 procenta. V desetiletém srovnání se počet žáků zvýšil o 44 procent.

Asi o jedno procento je vyšší počet začínajících studium – poprvé se imatrikulovalo 69 233 lidí. 51 procent z nich jsou ženy.