Dálnice odklonila dopravu ze Soběslavi, Plané nebo Klenovic. Místní lidé na to však mají odlišné pohledy. Zatímco obyvatelé si pochvalují, obchodníci přišli o tržby

Co říkají lidé, kteří žijí a pracují podél staré trasy z Veselí do Tábora

Hana Vellánová, ředitelka ZŠ Planá n. Luž.
Provoz v Plané byl před otevřením dálnice velký, rodiče se oprávněně o své děti při cestě do školy a ze školy báli.  Často je tedy doprovázeli, teď je pustí i samotné. Dálnice nás ale odřízla od krásných lesů.

Zdeněk Štěch, pekárna v Plané nad Luž.
Pro obec a místní lidi je to teď, co je otevřená dálnice, zlaté. Aut tudy projede mnohem méně. Obchodníci ale pláčou. Nám tržby klesly tak o 30 procent. Až se dálnice zpoplatní, část aut se sem vrátí.

Jana Jirsová, obyvatelka Plané n. Luž.
V Plané je to o hodně lepší, než dříve. My bydlíme dole u řeky a mám pocit, že tam je teď větší provoz, než tady, osobních aut je u nás víc. Tady se dříve přes hlavní ani nedalo s dětmi přejít.

Josef Podlaha, dodavatel piva
Objem objednávek z podniků okolo staré cesty klesl a klesat bude. Nejde jen o dálnici, ale i sezonní výkyvy. Je těžké to vyčíslit, ale mohlo by jít i o 50 %. V porovnání s loňskem jde teď zhruba o pětinu.

Ivan Hanzal, pumpa ONO, Planá n. Luž.
Nás se dálnice výrazně nedotkla. Ceny máme nízké a řidiči mají zmapované naše čerpací stanice a sjedou si k nim. Tady je navíc sjezd blízko. Vypadalo to, že to bude horší, ale nakonec si nestěžujeme.

Daniel Melichar, vrchní číšník, hotel Elzet, Tábor
Z hlediska podnikání teď zažíváme nejlepší časy, co tady v hotelu za posledních osm let pamatuji. Hotel se nachází prakticky hned u dálnice, takže lidé, kteří po ní projíždějí, se u nás často zastaví na nocleh a pak pokračují dál. Myslím, že nám to pomůže hlavně v zimě, která vždy bývala mrtvějším obdobím. Až lidé pojedou po dálnici na lyže, určitě se u nás zastaví.

Roman Procházka, vedoucí hotelu Relax u Drsů, Tábor
To, že se otevřela dálnice a řidiči jezdí jinudy, u nás není příliš znát. Máme hodně stálých klientů a lidé, kteří byli zvyklí se u nás zastavit třeba na jídlo, si zase cestu najdou.  Myslím, že mnohem větší vliv to mělo například na benzinové pumpy.

Martin Pražák, vedoucí pumpy Agip, Sezimovo Ústí
Pracuji tu jen pár měsíců, takže nemám srovnání s minulým rokem, ale řidiči jezdí docela dost. Máme totiž dobré ceny pohonných hmot a lidé jsou na to zvyklí. Na obchodě ale snížení tržeb pociťujeme. Bylo to znát hlavně na počátku léta, když se dálnice otevřela. Pak se někteří na starou cestu vrátili.

Lenka Kolářová, obyvatelka Plané nad Luž.
Nebydlím sice přímo u silnice, ale provoz je tady určitě klidnější. Chodím tudy pěšky, bydlíme zhruba dva kilometry od hlavní silnice. V pondělí to tady bývá trochu živější, ale přes týden je to pro chodce bezvadné.

Ondřej Štiak, majitel cukrárny v Plané n. Luž.
Za letošní sezonu máme propad tržeb o čtyřicet až padesát procent. Nemohu jednoznačně říct, že za to může jen nová dálnice, celkově bylo léto slabší kvůli počasí, ale určitě to má vliv. Dřív tady lidé zastavovali, stáli tu fronty. A teď nic. Jestli to takhle bude i příští rok, tak budu muset v září zavřít.

Lenka Pehová, vedoucí prodejny potravin, Klenovice
Provoz na hlavní silnici v Klenovicích se po otevření dálnice výrazně snížil. Hlavně dětem a také starším lidem se teď přes silnici přechází mnohem snadněji, je to tu zkrátka bezpečnější než dřív. Ani kšefty nám dálnice neubrala, náš obchod je hlavně pro místní lidi, v létě je tady hodně chatařů, kteří k nám chodí nakupovat. Nestěžuje si ani provozovatel sousední restaurace. Jeho kuchařské umění je vyhlášené široko daleko, a tak si sem lidé na oběd cestu vždycky najdou.

Jiřina Peterková, obyvatelka Klenovic
V každém případě je to paráda, máme ale trochu strach, že se kamiony a velký provoz mohou vrátit, až se na dálnici omezí provoz. Slyšeli jsme, že mají na dálnici zase něco opravovat. Nebo až bude od příštího roku dálniční  úsek zpoplatněný.

Dana Bohn, benzínová pumpa, Soběslav
My naštěstí kvůli  dálnici nepláčeme, nemáme velký propad v tržbách. Myslím, že nad vodou nás drží zajímavé ceny. Určitě ale vidíme, že se tu zklidnila doprava. Dřív svištělo jedno auto za druhým, teď je klidněji. Je to bezpečnější, když jsem předtím potřebovala přejít silnici, tak jsem si na to pomalu brala náhradní volno. Mnoho kamionů tu ale stejně pořád jezdí, protože potřebují vyložit zboží v Plané, Soběslavi, Veselí.

Ondřej Kotěra, rozvoz lahůdek
Otevření dálnice má rozhodně vliv na naše tržby. Řekl bych, že je tam propad zhruba o třicet procent. Já mám naštěstí na téhle trase jen jednu benzinku, kam dodávám lahůdky –  pumpu v Soběslavi. Takže na tom tolik netratím.

Milan Máder, provozovatel hotelu Sloup
Otevření dálnice je pro nás pohromou. Na každý kilometr dálnice bude co nevidět sto nezaměstnaných. V tržbách máme těžký propad, kolem padesáti procent. Přitom si kolem dálnice ani nesmíme postavit billboardy.