ALEJ ROKU 2018
Sedmý ročník fotografické soutěže pro veřejnost jejímž vyhlašovatelem je spolek Arnika.
Anketa vznikla ve spolupráci se Zeleným domem Chrudim v roce 2011 a od té doby se zde představily více než dvě stovky alejí z celé České republiky.

V hlasování se zatím nejlépe daří Klokotské aleji, kterou do soutěže přihlásila Kateřina Trsková z Tábora. Pohybuje se prozatím mezi nejlepšími a od lidí dostala 317 hlasů. „Touto alejí jsem chodil do školy, je nádherná,“ komentoval fotografie František Kudláček. Druhou nominovanou alejí je Hraběcí pěšinka v Plané nad Lužnicí. Její příběh a fotografii zaslal Václav Šedivý. Lipová alej prošla nedávno revitalizací a tím pádem jsou na ní Plaňáci hrdí. Třetím želízkem v ohni je Třebelická javorová alej u Skrýchova u Malšic. S nápadem na její zařazení do letošního ročníku přišel Ondřej Kott.

Posledním říjnovým dnem se uzavřela možnost nominace, hlasovaní končí 4. ledna. Udělit je možné pouze jeden hlas, tak je rozumné vybrat svého favorita co nejpečlivěji.

Kateřina Trsková, která se zasloužila o nominaci Klokotské aleje, se o soutěži dozvěděla náhodou. „O této anketě jsem se dozvěděla úplně náhodou na internetu. Myšlenka volit nejkrásnější alej se mi moc líbila. Pocházím z Klokot a Klokotská alej patří mezi má nejoblíbenější místa v Táboře. Někdy se tam jdu jen projít, někdy si tudy krátím cestu do města,“ vysvětlila. Je to její srdeční záležitost, a tak si řekla, že ji zkusí přihlásit. K šanci na výhru je zatím skeptická, protože anketa čítá něco přes 100 alejí z celé České republiky a hlasování teprve začalo. Věří však, že se díky tomu dostane táborskému stromořadí alespoň větší pozornosti.

Myslí si také, že Táboráci drží spolu. „Za dobré umístění vděčíme facebookovým přátelům a jejich přátelům, ale také skupině Tábor – město našeho srdce. Anketa končí 4. ledna, je to ještě dlouhá doba, ale pro začátek je to úspěch. Hlavně mě baví, že jako Táboráci držíme hezky pohromadě,“ podotkla.

Anketu zajišťuje spolek Arnika a záštitu nad ní převzali členové výboru petice Zachraňme stromy, ale i osobnosti jako malířka Eva Hüttnerová, zpěvačky sestry Havelkovy, herečka, zpěvačka a spoluautorka pořadu Herbář Kateřina Winterová, botanik, spisovatel a publicista Václav Větvička a další. Každá alej má příběh. (lep)

Každá alej má svůj příběh:

KLOKOTSKÁ ALEJ
Lipová alej s křížovou cestou vede od Klokotského kláštera směrem k Tismenickému údolí. Alej byla vysázená roku 1836, tvoří ji: 94x lípa malolistá (Tilia cordata Mill.), 3x olše lepkavá (Alnus glutinosa (L.) Gaertn.) Obvod kmene ve výšce 130 cm nad zemí: 15 – 461 cm. Krásná v každém ročním období. 

HRABĚCÍ PĚŠINKA
Hraběcí pěšinka, obklopená lipovou alejí, navazuje na anglický park ve Strkově, který na počátku 20. století u svého zámečku nechal založit hrabě Harrach. Alej spojovala park s můstkem vedoucím na ostrov v rybníku Hejtman. Po znárodnění v roce 1948 park i alej postupně zpustly a zarostly. Poté, co obec Planá nad Lužnicí získala lokalitu od pozemkového fondu do svého vlastnictví, postarala se o revitalizaci celého území. Práce byly dokončeny v roce 2014.

TŘEBELICKÁ ALEJ
Třebelická alej se nachází mezi obcemi Třebelice a Dudov na Táborsku na pozoruhodném krajinném rozhraní. Z aleje je směrem na sever vidět celé údolí Lužnice v pozadí se siluetami kopců české Sibiře ve středních Čechách. Na jih od aleje se otvírají první pohledy dále do jižních Čech směrem k hoře Kleť a Novohradským horám, které na horizontu vystupují za příznivých podmínek počasí. Alej zde jistě nebyla sázena náhodně. Její autoři museli cítit atmosféru místa nenápadného rozhraní v otevřeném nedramatickém typu krajiny.