Řada poklidných obcí na Jindřichohradecku se již brzy začne hemžit turisty. Podnikatelé v cestovním ruchu si zamnou ruce, ale z hlediska běžného občanského života je období letních prázdnin náročné. Starostové měst a obcí, hlídky strážníků i různé místní spolky leckdy čelí potížím, které neukáznění návštěvníci působí.

Jak sdělil předseda třeboňského svazu ochránců přírody Václav Bartuška, došlo před sezónou k úklidu odpadků na turistické trase zvané Cesta kolem Světa. „Speciálně na stanovišti ve Vimperkách u ohniště však musíme nepořádek uklízet častěji,“ povzdechl si.

V Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko u obce Staňkov dochází k častému táboření načerno. „Někteří lidé vjíždějí s auty na travnaté plochy, kde po nich zůstávají hromady odpadků a veřejné záchodky v okolních houštinách,“ nastínila starostka Staňkova Jana Srnec Karlovská. Jak dále uvedla, zahájila osobní kontroly v nejvíce postižené lokalitě za lomem u břehu rybníku Hejtman. Do oficiálního tábořiště odtud v dobrém vykázala rakouské kempaře, kteří si dokonce spustili elektrocentrálu. „Pokud je tam nachytám znovu, hrozí jim reálné sankce za porušování zákonů o ochraně přírody a krajiny. Naším cílem je hájit naše přírodní bohatství pro nás i další generace,“ zdůraznila.

V Chlumu u Třeboně rovněž nezahálí. „Znovu jsme zavedli sezónní pracovní místo pro člověka, který denně projde frekventované úseky a vysbírá odpadky,“ zmínila starostka Jitka Bednářová. Podle jejích dalších slov se i Chlumští více zaměří na postihování černých tábořišť a přesměrování turistů do oficiálních rekreačních areálů. „V pěších zónách u cesty k chatě Nataša nebo na křížové cestě jsme na vozovku nastříkali zákaz vjezdu cyklistům,“ doplnila.

Tábořením na černo na území Chráněných krajinných oblastí porušují turisté zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Za podobný přestupek lze fyzické osobě uložit pokutu do výše 100 tisíc korun. Právnické osobě a fyzické osobě podnikající až 2 miliony korun.