Z čerstvých údajů Ministerstva vnitra vyplývá, že právě zmíněná křestní jména a příjmení jsou v kraji nejčetnější.

Pavlína Kubíková z českobudějovické krajské správy Českého statistického úřadu, která čísla zpracovala, doplnila, že z 20 nejčastějších příjmení je prvních pět shodných pro ženy i pro muže vedle již zmíněných Novákových, Dvořákových a Novotných jsou to dále Svobodovi a Kolářovi.

Zvláštní kapitolou ve statistice četnosti příjmení jsou ta zakončená na -í, kdy ženská podoba může být shodná s mužskou, například Krejčí.
Kromě tohoto příjmení jsou podle Pavlíny Kubíkové dalšími četnými také Hořejší nebo Dolejší. „Ze statistiky však nelze určit, kolik z nich je žen a kolik mužů,“ doplnila Pavlína Kubíková.

O četnosti křestních jmen rozhodují módní vlny. Vloni rodiče novorozeným Jihočeškám nejčastěji dávali jména Eliška, Tereza a Anna, mezi chlapci vedli Jakub, Jan a Adam. „Naopak v roce 1966 se s výjimkou Jana žádné z těchto jmen neumístilo mezi prvními 20 nejčetnějšími,“ poznamenala Pavlína Kubíková s tím, že před půlstoletím patřila mezi nejoblíbenější jména Jana, Ivana a Lenka u dívek a Petr, Jiří a Pavel u chlapců.

Nejčastější příjmení Jihočechů

1. Nováková 1. Novák
2. Dvořáková 2. Dvořák
3. Novotná  3. Novotný
4. Svobodová  4. Svoboda
5. Kolářová  5. Kolář
6. Kučerová  6. Marek
7. Marková  7. Zeman
8. Zemanová  8. Kučera
9. Černá  9. Černý
10. Procházková  10. Procházka
11. Němcová  11. Kadlec
12. Kadlecová  12. Němec
13. Veselá  13. Veselý
14. Soukupová  14. Soukup
15. Růžičková  15. Mareš
16. Švecová  16. Růžička

Zdroj: ČSÚ