Shodili 284 kilogramů

V pozoruhodné postní akci ve prospěch sboru hasičů v Hundingu v okrese Deggendorf shodilo 80 účastníků za pět týdnů celkem 284 Drželi půst ve prospěch hasičů.kilogramů, tedy v průměru 3,5 kg. Cíl shodit půl tuky „špeku" tedy dosažen nebyl, ale že šlo enormní výkon, ocenila i Christa Katzdoblerová z okresní všeobecné zdravotní pojišťovny. Pochválila aktéry, že skutečně úspěšně především redukovali podíl tuku v těle. Kdyby to prý všichni hubnoucí vzali takto vážně, byla by pojišťovna bez práce… „Starosta Ferdinand Brandl, patron projektu, se radoval, že hubnutí o půstu přineslo na sponzorských příspěvcích pro místní hasiče více než 10 000 eur," píše deník PNP.  „Je přesvědčen, že následně jejich akci ještě podpoří i další donátoři." Podnik poběží až do srpna 2015, a kdyby prý z 250 majitelů „postního průkazu" za tu dobu shodil jen tři kila, dalo by to enormní tři čtvrtě tuny, těší se místopředseda sboru hasičů Josef Weiß.

Účastníci mezi sebou také vzájemně soutěžili v „hundingském mistrovství spolků v postění" (na snímku). Vítězné čtyřčlenné společenství obce Rohrstettenu shodilo v průměru dvanáct kilogramů, pokračuje list. „Nejhezčí bylo, že jsem nemusel držet žádnou dietu, ale jenom dát pozor na to, kolik gramů tuku denně jím," říká jeden z týmu. Mezi všechny účastníky akce byly vylosovány věcné ceny.

A v Hundingu už kují plány na další netloustnutí – 25. dubna uspořádají celé odpoledne zumby pro děti i dospělé, 10. května si  vyjdou na nordic walking, 24. května si zahrají metanou atd.

Radary vynášejí

Radary v Riedu městu vynášejí.Tři pevné radary města loni „vydělaly" Riedu kolem 800 000 eur na pokutách. Pořizovací náklady 300 000 eur se už dávno vrátily. „V počáteční fázi odcházelo řidičům porušujícím povolenou maximální rychlost až tisíc pokutových lístků týdně, ale od té doby jsou místa radarů notoricky známa a šoféři si dávají pozor," říká v deníku OÖN městský radní pro dopravu Max Gramberger (Zelení). Starosta Albert Ortig oceňuje, že průměrná rychlost jízdy ve městě se od instalace radarů každopádně citelně snížila.

Další „nášup" do městské kasy by měl přinést skrytý a mobilní radar zabudovaný do auta. Jeho potenciál se dá podle deníku odhadnout na příkladu sousedního Braunau, kde tento přístroj loni vydělal městu 400 000 eur. Ty budou podle města investovány do silniční sítě.

S mobilním radarem je spokojeno i město Schärding. Mimo jiné tu ukázal, že 2,2 procenta řidičů jezdí nedovolenou rychlostí.