Míč do jamek vzdálených 50 až 250 metrů hráči posílají místo holí nohama. Na rozdíl od skutečného golfu tak mohou chodit po trávníku i bosi. Claus Mayr se s tímto sportem setkal v Salcburku a okamžitě se nadchl. V jejich zařízení na čtyřech a půl hektaru mírných pahourků je všechno, co golfisty těší – přírodní překážky, písečné bunkry a samozřejmě greeny k finálovým „přistrčením", líčí list a cituje Mayra: „Nabízíme v celém areálu trávník fotbalové kvality, každý rozhodčí UEFA by byl s námi spokojen." Pro své hřiště mají „par" 72, což je normou dané číslo, které označuje počet ran, na kolik by hráč s handicapem 0 měl projít celým parkurem. Dobré šance v této hře Mayr přisuzuje i nefotbalistům. Do nové volnočasové atrakce, druhé v Rakousku, rodina investovala statisíce eur.

Našli mu auto

Jen díky pokutovému lístečku se 83letý muž z Mnichova po roce a půl setkal se svým autem, píše PNP. Zaparkoval je o Vánocích 2013 v místní části Obersendling a krátce nato je nenašel. Ohlásil tedy policii ztrátu, ale sám hledal dál a až po třech měsících to vzdal. Šetření věci už bylo dávno odloženo, když si policie povšimla propadlé nálepky způsobilosti na zaparkovaném vozidle a chtěla majiteli poslat pokutu. Protože ten ale auto mezitím odhlásil, nemohli ji doručit. Přezkoumali tedy okolnosti a našli ohlášení ztráty z prosince 2013. V pátek tak mohli majiteli ohlásit radostnou událost. Štěstím prý byl bez sebe, uvádí list z policejní zprávy.

Rekordně lidí bez práce

Od propuknutí finanční krize v roce 2008 stoupl v Rakousku počet registrovaných nezaměstnaných o 50 procent, napsal linecký Volksblatt. Institut hospodářského výzkumu prognozuje pro letošek 350 200 lidí bez práce. V příštím roce jich má být 369 000. Vedle navrhovaných protiopatření jako zákazu nedobrovolných přesčasů a zavedení peněžitých sankcí firmám, které je uplatňují, usiluje Zaměstnanecká komora o reformu servisu trhu práce. „Na jednoho ,opatrujícího´ úředníka by prý mělo připadnout jen 140 lidí hledajících práci, ne 250 jako dosud," píše list. Komora také upozorňuje, že pětina všech uchazečů o zaměstnání přichází o práci pravidelně – prý lze mluvit o „efektu otáčecích dveří", uvádí deník.

Babička si troufla na Dračí stěnu.Seniorka odmítala pomoc

Horská služba zasahující v sobotu po osmé hodině na svislé skalní stěně „Vodopád" lezecké cesty „Dračí stěna" u St. Lorenzu obtížnosti C (na snímku), mimo jiné vybavené dvěma žebříky. „Prvních asi 60 metrů vystoupala bez odpovídajícího vybavení, jen v turistické výstroji a s trekingovými holemi, 76letá důchodkyně z Oberwangu. Pak už ztratila síly a orientaci a nemohla dál," píše linecký deník OÖN. Ostatní turisté vyrozuměli záchranáře, ale když ti v deseti lidech dorazili, začala se jim dáma bránit, urážela je, posílala je pryč a tloukla kolem sebe. „Byla to extrémně těžká situace," říká vedoucí střediska Heinz Hemetsberger. Zkusil ji řešit přivoláním kolegyně z horské služby a té se jako ženě podařilo po pár minutách rozhovoru babičku uklidnit. Vybavili ji bezpečnostním pásem a přilbou a zajištěnou lanem s ní sestoupili k patě stezky. „Pomohlo jim, že v pátek večer měli na stejném místě cvičení," uvádějí OÖN.

Levný benzín za humny

Podle rakouského Dopravního klubu (VCÖ) tankují v přepočtu na příjmy levněji než Rakušané v Evropě jenom Lucemburčané, napsaly OÖN. „V Rakousku dostane občan za průměrný čistý měsíční příjem zhruba o polovinu víc pohonných hmot než v Itálii a dvakrát tolik než v Maďarsku," vypočítal expert VCÖ Markus Gansterer s odkazem na čísla Eurostatu.
Kolem 80 procent spotřeby nafty „teče" v Rakousku do dopravy. Jen osobní auta domácností tankují ročně více než tři a půl miliardy litrů pohonných hmot. V průměru „polykají" kolem 800 litrů eurosuperu nebo tisíc litrů nafty, v Horních Rakousích 810, resp. 960 litrů. Rozdíl prý způsobuje okolnost, že téměř každá druhá jízda autem je tu do pěti kilometrů a každá desátá kratší kilometru.
Za průměrný čistý měsíční příjem může Rakušan pořídit 1745 litrů nafty, o pětinu víc než v Holandsku (1439), o polovinu víc než v Itálii (1159), dvakrát víc než v Maďarsku (872) a třikrát víc než v Rumunsku (578). V Lucembursku naopak měsíční průměrný příjem vystačí na 2506 litrů nafty. V eurosuperu je to v Rakousku 1623 litrů, v Německu o 175, v Belgii o téměř 300 a v Dánsku o 500 litrů méně. Ve srovnání s Řeckem a Chorvatskem dostane Rakušan za svůj plat dvakrát víc benzínu.

Mírumilovní Rakušané

Podle "Global Peace Indexu" mezinárodního mírového institutu ve Stockholmu je Rakousko třetí nejmírumilovnější zemí na světě, informují OÖN. Žebříček 162 států sestavuje SIPRI z 22 indikátorů – od účasti na válkách přes interní konflikty, trestnou činnost, počty vězňů, vývozy a dovozy zbraní k politické stabilitě a dodržování lidských práv. Nejmírumilovnější zemí světa 2015 je podle zprávy Island před Dánskem a Rakouskem, které tak za sebou nechalo mj. někdejšího lídra Nový Zéland a Švýcarsko. Na spodním konci žebříčku jsou Somálsko, Irák, Jižní Súdán, Afghanistán a úplně dole Sýrie.
Bez ohledu na četné válečné střety loni celosvětové výdaje na zbrojení poklesly o 0,4 procenta na pořád ještě těžko představitelných 1,776 bilionu dolarů ( (1,591 bil. eur). Počet atomových nosičů poklesl ze 16 350 na 15 850.

Tuplák bude za 10,40

Pivo na letošním Oktoberfestu v Mnichově (19. září až 4. října) bude v průměru o 3,2 procenta dražší než loni. V některých pivních stanech tak bude stát tuplák až 10,40 eura, píše PNP. Podraží i nealko – stolní voda v průměru na 8,03 eura (loni 7,71), limonáda na 8,78 (8,51). „Ceny nápojů na největší lidové slavnosti na světě nestanovuje město, ale jako pořadatel přezkoumává, jestli jsou přiměřené," uvádí list. „10,40 za tuplák je podle správy tedy v pořádku. Aktuálně stojí litr ve velkých pivnicích ve městě také mezi 7,20 a 9,90 eura."

Nával v ulici

Kaufinger Straße v Mnichově je co do počtu procházejících lidí nejnavštěvovanější „nákupní mílí" v Německu. Společnost Jones Lang Lasalle počítala pro svůj žebříček návštěvníky souběžně během hodiny o březnové sobotě v místech s nejvyššími obchodními nájmy v SRN. Na Kaufinger Straße jich bylo 15 655. Druhý skončil Zeil ve Frankfurtu nad Mohanem se 13 480 pasanty před loňskou jedničkou Schildergasse v Kolíně nad Rýnem se 13 110 lidmi. Celkově počtáři zaznamenali za nestálého počasí 707 000 procházejících, o sedm procent méně než rok předtím.