Tématem je Úložiště jaderného odpadu v Česku, „s různými otázkami kolem přeshraniční, a více generací se týkající, odpovědnosti“, jak píší OÖN. Podle nich má být posouzeno, jak dalece má jednotlivá země právo vytvářet nevratné skutečnosti, které působí daleko za státní hranice. „Má dojít i na otázky, jak dalece je Česko technicky skutečně schopno zajistit bezpečnost konečného úložiště na 800 000 let, a jak se chová stát v těchto otázkách k obcím a občanům,“ uvádí linecký deník. „Vypadá to teď docela tak, jako by si příslušná ministerstva v Praze chtěla velkorysými podporami koupit souhlas dotčených obcí,“ cituje Manfreda Dopplera z Antiatomového výboru. Dalibor Stráský pak v OÖN říká, že je třeba si jednou uvědomit, že v hloubce 500 metrů má vzniknout sklad pro 10 000 tun radioaktivního odpadu.

Mezi účastníky uvádí list jako experta na nauku bezpečnosti a rizik Wolfganga Krompa ze zemědělské univerzity ve Vídni, protijaderného pověřence hornorakouské vlády Dalibora Stráského, starostu Pluhova Žďáru Petra Nohavu a budějovické Edvarda Sequense (Sdružení Calla) a Pavla Vlčka (Občanská iniciativa pro ochranu životního prostředí).

„Lioni“ pro postižené

Spisovatelka a zpěvačka Erika Pluharová bude v sobotu 18. listopadu od 19.30 číst ze svých prací a zpívat v Centro v Rohrbachu a organizátoři slibují „husí kůži“ vyvolanou „její vášnivostí, nezaměnitelným hlasem a nezměrným citem“. Doprovodí ji špičková harfenistka Monika Stadlerová. „Výtěžek půjde na Den s přáteli, integrativní akci místního Lions-clubu. Jejím cílem je věnovat mladistvým s postižením přívětivý den a jejich rodičům vyslovit uznání dopřáním trochy volného času,“ píší OÖN.

Pěkně mrzli

Noc na 15. listopad byla dosud nejchladnější i v Rakousku – na jedenácti meteostanicích v obydlených územích byly zaznamenány mrazy ve dvojciferných číslech, uvedly OÖN. Nejvyšší byly v Sankt Jacobu ve východním Tyrolsku (1383 m n. m.) a v Galtüru v tyrolském Landecku (1587) – mínus 12,7 stupně. Ve Schmirnu v okrese Innsbruck-venkov (1564) měli mínus 12,3.

V místech pod tisíc metrů bylo v Radstadtu (Salcbursko) -9,5, v Schoppenau (Vorarlberg) a v Saalbachu (Salcbursko) -9,2. Jen v sedmi z asi 270 stanic, vesměs na východě státu, neregistrovali v noci teploty pod nulou. Nejtepleji bylo ve Vídni (+1,8).

„Na horách ale o letošním podzimu bylo i chladněji – na Brunnenkogelu v Tyrolsku v úterý -20,2 a 30. října -15,1,“ dodává linecký list.

Škola neposlušnosti

Karikaturista lineckého deníku OÖN Gerhard Haderer (66) otevře v sobotu v objektu bývalé tabačky v Linci svou „Školu neposlušnosti“ jako „institut živé demokracie“, zaznamenala jeho mateřská redakce. Mají se tu konat tvůrčí dílny, večery a diskuse na téma neposlušnosti. Centrum chce být filozofickou, politickou, humanistickou školou myšlení – bez zvonění přestávek a pravidelných hodin, uvádí anotace jeho webových stránrk.

„Víme, že neposlušnost sama o sobě není žádnou světovou filozofií, ale končí zblbnutím. Nechceme ji učit, ale kultivovat ji. Rozumím velmi dobře tomu, že mnoho lidí je se stavem společnosti nespokojeno, vycházejí na ulici a protestují. To je mi ale málo, chtěl bych, aby se našla jednoduchá řeč, umožňující jim navazovat kontakty s druhými. Svými pracemi to dělám už desítky let. Chceme ale lidi povzbudit k tomu, aby se do tohoto procesu vměšovali a účastnili se jej,“ vysvětluje mistr v deníku Vorarlberger Nachrichten.

V rozhovoru s OÖN zmiňuje situaci v zemi po volbách. Občané podle něho říkají: Dobrá, teď jsme zvolili nového kancléře, a „Basti“ (Sebastian Kurz) už to zařídí. Pak se všichni stáhnou novobiedermeierovsky do zdánlivého bezpečí domova a tu a tam umístí něco drzého na internet. „Tím je jejich účast na demokracii vyčerpána,“ říká. Jeho institut chce být proto mobilizující „platformou pro každého“. Dodává, že ho v té souvislosti těší sousedství s archivem Valie Export v tabačce. „Ona ukázala, že je možné spolurozvíjet demokracii talentem a věděním,“ uvedl.

Na otázku, zda ho jeho neposlušnost někdy zabolela, říká: „Za svou neposlušnost jsem byl vždycky odměněn! Když jsem v Linci vyrůstal, studoval a pracoval jako reklamní grafik, dělal jsem patnáct let poslušně to, co po mně chtěli. Musel jsem vydělávat peníze, založit rodinu, postavit domek, a málem mě to položilo, protože jsem to nemohl vydržet. Musel jsem se tedy stát neposlušným a svůj talent a vlastní myšlenky dát k diskusi. Od toho okamžiku se všechno vyvíjí pozitivně…“

List dodává, že od neděle (14-20) bude „Škola neposlušnosti“ otevřena veřejnosti dvěma výstavami - stálou galerií Hadererových velkoplošných olejových maleb, která bude měsíčně doplňována jeho aktuálními kresbami, a výstavou nejlepších obálek německého magazínu Titanic k otázce, jak daleko smí jít satira. Ta potrvá do konce února 2018. Otevřeno je od čtvrtka do neděle vždy od 14 do 20 hodin. (www.schuledesungehorsams.at)

Za humny jsou nejlepší hasiči

Martin Remplbauer (25) z Hagenbergu v Mühlviertlu se stal mistrem Rakouska – vyhrál Firefighter Combat Challenge v městské hale ve Štýrském Hradci, kde za sebou nechal 180 soupeřů z devíti států, napsal deník OÖN. Finále vyhrál v čase 1:38 minuty s náskokem sedmi sekund na Němce Sörena Warzoka, a to přes pětisekundovou penalizaci. Jde o specifickou hasičskou soutěž v simultovaném nasazení v plné výstroji včetně dýchacího přístroje, která se zrodila v USA. Závodníci mimo jiné transportují asi 80kilové břemeno na 30 metrů, atd. Petr Neubauer (33) ze SDH Lesonice skončil na 29. místě jako sedmý nad 30 let časem 2:23,17, Pavel Soutor (28) z Třeště byl 33., 66. jako 6. nad 40 let skončil Miroslav Bloudek (41) z Košetic, atd. Z žen zvítězila Slovinka Lucija Grubarová výkonem 3:20,58. Výsledky na http://www.danielnaglerphotography.com.

Přibývají jim občané

V prvních devíti měsících roku získalo rakouskou státní příslušnost 6856 osob, o 578 víc než loni (+9,2 %), uvedl Volksblatt. Z nich má 77 bydliště v zahraničí. 2402 těchto žadatelů se v Rakousku narodilo. Z Bosny a Hercegoviny přišlo 950 lidí, z Turecka 597, z Kosova 464, ze Srbska 437 a z Afghánistánu 340. Občanství získalo také 1078 občanů Evropské unie, mezi nimi 190 Rumunů, 176 Němců a 126 Poláků.

Právní nárok na rakouskou příslušnost mělo 3860 osob. Po minimálně šesti letech pobytu v zemi a z důvodů hodných zvláštního zřetele ji získalo 2527 lidí, po sňatku s rakouským občanem byla propůjčena 588 osobám. Nejvíc nových občanů přibylo Vídni (+41,2 %), v Horních Rakousích, Tyrolsku a Vorarlbersku zaznamenali pokles zájmu.

Méně marodí

Rakouští zaměstnanci byli loni průměrně 12,5 dne v pracovní neschopnosti, píše Volksblatt. Předloni to bylo 12,7 dne, nejvíc pak v roce 1980 – 17,4 dne. Důvodem letošního poklesu byla slabší chřipková vlna a méně infekcí dýchacích cest, v jiných druzích onemocnění naopak počet promaroděných dnů lehce stoupl.

Nerudní Vídeňáci

Vídeň boduje v mezinárodních studiích vysokou kvalitou života, ale co do přívětivosti svých občanů se propadá, uvádí Volksblatt. Podle ankety mnichovských InterNations, ve které odpovídalo 13 000 dotazovaných zaměstnanců ve městě působících zahraničních firem, je Vídeň po Paříži nejnepřívětivějším městem. Že Vídeňáci nejsou k občanům z jiných zemí přátelští, shledalo 39 procent respondentů, zatím co v průměru jiných měst to bylo 17 %. Pro 48 % dotazovaných bylo těžké najít ve Vídni nové přátele.

V pořadí vyhodnocujícím kvalitu života, tzv. Expat City Ranking (zdomácnění v místě, bydlení, privátní finance a pracovní možnosti), jí pak patří 22. místo z 51 metropolí. Na deseti prvních jsou Manama, Praha, Madrid, Kuala Lumpur, Amsterdam, Barcelona, Johannesburg, Bangkok, Basilej a Frankfurt nad Mohanem. Co do samotné kvality života (životní prostředí, doprava, bezpečnost, volný čas, zdravotnictví atd.) Vídeň skončila třetí za Basilejí a Curychem.

Dlouhý Tonda se vrací

Dlouhý Anton se vrátil domů.Zdroj: Deník/repro PNP

Více než pět měsíců byla přes 400 let stará kostra „Dlouhého Antona“ k vidění ve výstavě v Germánském národním muzeu v Norimberku. „Nyní se preparát vysoký asi 240 centimetrů vrátil do marburského muzea historie medicíny Anatomicum,“ napsala PNP. Podle ředitelky Niny Ulrichové měl být znovu sestaven 15. listopadu. Muzeum s asi 3000 exponáty patří místní univerzitě.

Webové stránky marburského muzea poznamenávají: „Být prezentován není pro Antona nic nového - ,vystavováním se´ si přece vydělával na živobytí´. Dokladuje to leták z Norimberka z roku 1575. Tehdy bylo Antonovi údajně čtrnáct let a už měřil 230 centimetrů. Tehdy byl přes své onemocnění velmi mobilní, což se dnes o něm říci nedá. Přes 400 let staré kosti jsou už velmi suché a křehké. To je také důvod, proč tentokrát cestoval do Norimberka s transportní firmou v bedně extra pro něho zhotovené, vyložené vakuovými polštáři…“

Domov důchodců od Japonky

Japonský styl bavorský domov nezapře…Zdroj: Deník/repro PNP

Zámožná Japonka Kazuko Yamakawa darovala malému městu Hohenberg v Horním Francku domov pro seniory a nyní jej krátce před otevřením navštívila, napsala PNP. Podle města dárkyně poskytla na výstavbu zařízení celkem 3,5 milionu eur. Domov má proto nést její jméno.

„Že si k sociálnímu angažování vybrala zrovna městečko v okrese Wunsiedel, souvisí s tím, že s látkami z tohoto maloměsta doma ve své vlasti vydělala hromadu peněz,“ informuje deník. Koncem šedesátých let objevila s manželem v Belgii šátky jedné firmy z Hohenbergu, zhotovené ze zvláštní látky, žinylky. Dovezli je do Japonska, kde se po nich jen zaprášilo. V polovině roku 2012 se městečku ohlásila, řekl starosta Jürgen Hoffmann, a koncem roku 2012 poslala první obnos.

Bystroň to vzdal

Petr Bystron.Zdroj: Deník/repro PNP

Bavorský zemský předseda politické strany Alternativa pro Německo (AfD) Petr Bystron po dvou letech odstupuje z funkce, napsala PNP. Na sjezdu 25. a 26. listopadu v Gredingu nechce znovu kandidovat. „Nastávající volby do zemského sněmu jsou pro bavorskou AfD volbami nejdůležitějšími. Úkol vést kampaň si vyžaduje stoprocentní přítomnost v zemi. To bych vedle mého angažmá v Berlíně nezvládal,“ řekl.

Pasovský list uvádí, že Bystron pochází z Československa. Otec dvou dětí byl v letech 2006-13 aktivní ve straně Svobodných. „V AfD neustále na sebe přitahoval kritiku, ale v zářijových volbách získal mandát do Bundestagu. Bavorský úřad na ochranu ústavy Bystroně sleduje, protože měl vyjadřovat sympatie k pravicově extremistickému hnutí, které podle Wikipedie vychází z „uzavřené evropské kultury, jejíž identita je ohrožena především islamizací“. Toto sledování uvádí Bystron jako další důvod svého odstoupení – nechtěl by prý riskovat, že se pod tento dohled dostane i zemská organizace strany, uvádí list.

Jel s tátou a marjánkou

V pondělí dopoledne našli pátrači bavorské policie při kontrole osobního auta z Čech v zavazadle 16letého chlapce marihuanu, píše PNP. Vůz řídil jeho otec. „V postranní kapse dveří u syna hlídka našla nejprve drtičku, se kterou mohou být drceny rostliny, a v mladíkově zavazadle pak ještě malé množství marihuany. Školák byl po provedení úkonů policejního vyšetřování propuštěn, droga byla zajištěna,“ uvádí list.