OÖN připomínají, že dosud bylo homosexuálním párům v registrovaném partnerství zakázáno adoptovat partnerovo dítě. Po rozsudku Evropského soudního dvora ale musela vláda zákon změnit a od 6. srpna platí nový. Pouhý týden poté měly ženy z okresu Hollabrunn kýžený doklad v ruce. „Protože otec je pokládán za neznámého, nebylo třeba k adopci jeho souhlasu," dodává deník.

Mluvčí linecké homosexuální iniciativy Gernot Wartner označuje adopci nevlastního dítěte za výrazné zlepšení, které je velmi v zájmu dítěte. Je to prý ale jen první krok. „Dalším bude možnost adopce cizího dítěte," říká v OÖN a zlobí se, že Rakousko změnilo sporné body zákona až po tlaku evropského soudu – tento stát prý homosexuály zcela vědomě diskriminuje.

Bolt do Lince nepřijede

Na mítink Gugl Games 26. srpna v Linci měl přijet také Usain Bolt. Ve středu ale ředitel mítinku Robert Wagner oznámil, že k senzačním startu atletické superhvězdy nedojde – byl zrušen na poslední chvíli. Šlo samozřejmě o peníze, uvádí k tomu deník OÖN. „Sehnat 250 000 eur pro Bolta byl sice problém, ale ne největší," píše.

Vysvětluje, že linecký mítink má skvělou pověst, ale příliš nízký rozpočet – 300 000 eur. Manažer Wagner má ovšem vynikající kontakty a pro něho startují v Linci mistři světa a olympijští vítězové za „přátelské ceny". I Bolt ostatně udělal výjimku – start přislíbil, ačkoliv v jiných případech to dělá až v momentu, kdy má peníze na kontě. Nyní prý ale Wagner učinil zkušenost, že toto přátelství má své hranice. „Manažeři ostatních atletů se samozřejmě o podmínkách Boltova startu dozvěděli a signalizovali, že už žádný přátelský ,rabat´ Wagnerovi neposkytnou, jestliže si může dovolit koupit Bolta za čtvrt milionu," píše list. „Manažerovo ujišťování, že Boltovo startovné je financováno z externího rozpočtu, jim bylo lhostejné. Wagner poté již zajištěný start mistra světa zrušil. Zato ale přijedou jiné hvězdy – prý dál za přátelské ceny…"

Pomoc bloudícím

Bavorsko začalo zřizovat ve svých lesích 12 000 záchranných bodů. Každý bude označen štítem s číslem, podle něhož záchranáři zjistí místo, kde se zraněný nebo bloudící člověk volající o pomoc nachází.  Podle správy lesů je takový systém zaveden v Německu zatím jen ve Šlesvicku-Holštýnsku. Deník PNP píše, že v Bavorsku si jej v pátek v praxi ověřil při cvičení ministr vnitra Joachim Herrmann. V lese o rozloze 10 000 hektarů navigoval záchranáře ke „zraněnému" cykloturistovi  během několika minut. Ministr připomněl, že taková rychlá pomoc může být životně důležitá třeba i při pracovních úrazech dřevorubců. V Bavorsku se takových případů jen v minulém roce stalo kolem čtyř tisíc. Šestnáct skončilo úmrtím.