Vrchní zemský soud v Mnichově jim dal nyní do pátku poslední příležitost dohodnout se o narovnání. Pokud to neudělají, přistoupí soud k dokazování – s výsledkem „hop, nebo trop“, jak soudkyně řekla. V pozadí sporu mají být staré dluhy, který má mít galerista u bývalého světového rekordmana. Odmítá ale, že by měl mít Hary nárok na „Leonardovu Madonnu“, která je podle jeho názoru pravým Leonardem, a tedy má mnohamilionovou hodnotu.

Okresní soud v Ingolstadtu dal za pravdu Harymu, od loňského října běží odvolací řízení. „Soud trvale apeluje na znesvářené seniory, aby se dohodli. Kam s tím ještě chcete jít?!“ ptá se stran. Ale zatím sluchu nenachází…

Na snímku drží obraz advokát Haryho rodiny Hubert Starflinger.

Za humny trochu víc spoří

Kvóta úspor rakouských domácností loni lehce stoupla na 7,4 procenta nominálně disponibilních příjmů, napsal Volksblatt. Předloni našetřily 6,8 procenta. Od roku 2013 je tato kvóta u sousedů konstantně pod osm procent. Před deseti lety byla 12,4 procenta.

Celkově měly privátní domácnosti loni disponibilní příjem – nominálně, tedy bez zohlednění inflace - 214,3 miliardy eur, meziročně plus 4,5 procenta. Zvýšily se hlavně odměny za práci (+4,6 %) a příjmy ze samostatné činnosti (+6,9 %). U monetárních sociálních výkonů, kam patří především důchody, činil vzestup 2,6.

Ze 214,3 miliardy eur loni sousedé naspořili 15,9 miliardy eur. „Projedli“ tedy 199,5 miliardy. Jejich konzum citelně vzrostl…

Rasistický útok a msta?

Policie ve Welsu vyšetřuje nezvyklý případ jízdy školního autobusu, píší OÖN. Když řidič nechtěl minulý pátek nechat nastoupit žáka tmavé pleti, sebral mu starší bratr chlapce startovní klíčky. Tím bylo ve vozidle „zajato“ 70 dětí, protože dveře se dají otevřít jen při zapnutém motoru.

Šofér ve věku 64 let zavolal o pomoc policii. Líčil, že v pátek v 6.30 nechal děti nastoupit, aby je odvezl ke škole. Část z nich mu byla osobně známá, včetně 14letého, který se dny předtím choval nepřístojně. Tentokrát ještě neměl jízdenku, proto mu cestu zakázal. Když nastoupil jeho 22letý bratr, řekl mu o incidentu. Při výjezdu ze zastávky mu mladík náhle sáhl po volantu, vytáhl klíček ze zapalování a odhodil jej před přední dveře. Pak se postavil před řidiče, aby mu zabránil klíček zdvihnout. Když přijela policie, mladík klíčky zdvihl a podal je šoférovi.

Matka kluků informovala o události na sociálních sítích a označila ji za rasistickou. Ředitel dopravní firmy, která zajišťuje školní busy, nabízí matce a synům rozmluvu. „Společnost zaměstnává řidiče ze sedmnácti národů a patří k ní i jeden černý šofér,“ uzavírají OÖN.