Hejtman Gruber zmínil, že Freyung v rovině lokálních institucí, spolků a organizací spolupracuje s třeboňskými partnery a tyto kontakty ve všech oblastech veřejného a privátního života bude okresní správa podporovat i nadále. „Kdo se angažuje přes hranice, učí se dívat za okraj vlastního talíře,“ řekl. „Můžeme vzájemně profitovat jeden z druhého. V regionech v bezprostřední blízkosti k České republice už dlouho není hranice vnímána jako dělicí. Doufám, že Česko a Bavorsko si v budoucnu budou ještě silněji vědomi toho, že čas rozdělení je pryč a začal čas přátelství.“ Připomněl nastartování různých iniciativ k přeshraničním projektům a partnerstvím a zmínil například kontakty mezi městskou knihovnou v Prachaticích a okresní knihovnou ve Freyungu.

Každým rokem přicházejí studenti Jihočeské univerzity v rámci dvouměsíčního praktika na okresní úřad. To mimo jiné pomohlo k tomu, že od roku 2011 je domovská stránka okresu Freyung k dispozici i v češtině, uvedla z jeho projevu PNP. Vedle toho budou na různých pokračujících školách v dolnobavorském okresu nabídnuty přednášky o českém vzdělávacím systému. Ve spolupráci s partnerem ve Čkyni mohla být v posledním roce v rámci přeshraničního projektu Krajina spojuje realizována výstavba bývalé synagogy ve Čkyni na kulturní centrum a nově upraveno lovecké muzeum v zámku Wolfstein. Podle PNP tyto projekty trvale podporuje i Národní park Šumava. Hejtman připomněl i mezinárodní spolupráci při ochraně před katastrofami s příkladem letošního přeshraničního cvičení na téma lesního požáru v trojzemí. Loni došlo k prvním kontaktům škol z Třeboně a z freyungského okresu a k výměnám v kulturní a sportovní oblasti.

„Také třeboňská starostka Terezie Jenisová vyjádřila ve své řeči radost ze vzájemného svazku a vzniklého přátelství. Ujistila, že už ze smlouvy podepsané před dvěma měsíci v Třeboni bylo jednoznačně zřejmé, že vznikl partnerský vztah,“ pokračuje pasovský list.

Přítomní ale podle něho slyšeli i slova k zamyšlení nad vývojem v České republice – ukazuje se prý, že „jsme více než čtvrt století po sametové revoluci stále ještě poznamenáni předsudky, nemáme dost odvahy odporovat tlaku demagogie a neumíme odpovědně zacházet se svobodou, která nám byla v roce 1989 vrácena. Volby do Poslanecké sněmovny bohužel ukázaly, že jsme jako národ občansky málo odpovědní. Země se začala obracet o 180 stupňů a posouvá se nebezpečně k Východu. V těchto těžkých časech má partnerství našeho města s bavorským sousedem cenu zlata. Jste pro nás příkladem na trnité cestě k demokracii a motivací k překonání momentální situace…“

„Smajlík“ poislámsku

Prosadila smajlíka pro muslimky.Zdroj: Deník/repro

Rayouf Alhumedhiová (16), saúdská studentka Vienna International School, byla americkým magazínem Time zařazena mezi 30 nejvlivnějších -áctiletých světa, napsaly OÖN. Mladá muslimka studující přírodní vědy, která sama nosí šátek, loni nenašla při chatování s přáteli na mobilu žádné emodži, smajlíka, ideogram užívaný v elektronických zprávách „ke své podobě“, takový, s nímž by se mohla identifikovat, tedy s muslimskou pokrývkou hlavy. Obrátila se na Apple a Unicode Consorsium, které určují standardy smajlíků, a s podporou mimo jiné spoluzakladatele otevřené sociální sítě Reddit Alexise Ohaniana a celosvětové kampaně nakonec Apple novou „hlavičku“ do svých systémů zařadil.

Alhumedhiová řekla, že je to krok kupředu, k oslavě různosti a k akceptaci islámu ve společnosti. „Jsem si jistá, že toto emodži svět nepřímo pozitivně ovlivní, když je lidé, kteří jsou proti šátkům na hlavě nebo proti islámu generelně, najdou na svých klávesnicích,“ prohlásila pro Time.

Jeho třicet nejvlivnějších teenagerů najdete na webu http://time.com/5003930/most-influential-teens-2017. Je mezi nimi například i překážkářka a čtvrtkařka Sydney McLaughlinová (18), atd.

Nemovitosti rekordně nesou

Bavorský, resp. jihoněmecký, trh s nemovitostmi očekává letos osmý rekord v obratu za sebou, píše PNP. Při stavebním boomu a rostoucích cenách by byty, domy a nebytové objekty měly být prodány za celkem 51 miliard eur. Za prvních devět měsíců to bylo 38,4 miliardy, o 3,8 procenta víc než loni. Obrat ale už neroste tak rychle jako roku 2016, kdy stoupl o 12 procent. Přibrzdění přičítá expert Stephan Kippes tomu, že na trhu je momentálně méně nemovitostí, než kolik by mohlo být prodáno.