Soutěž se konala v areálu hotovostní jednotky policie ve Würzburgu.  Účastníci absolvovali teoretické přezkoušení ze všeobecného vzdělání včetně přehledu z politiky a sportu, ale také reakční testy a výpočty brzdných drah i odhadu rychlosti. „Markus byl ve všech disciplínách přesvědčivý," chválí hlavní policejní komisař Max Garhammer ze Zwieselu, který vítěze vychoval a doprovázel do Würzburgu. Dodal, že je hrdý na to, že zástupce Dolního Bavorska teď bude hájit čest bavorské vlajky v celospolkovém finále soutěže v Brémách.

Pojem schülerlotse, jinde dopravní pomocník a podobně, je užíván už od roku 1953, kdy tato dobrovolná služba byla v Německu zavedena. V celé SRN je dnes do ní zapojeno kolem 50 000 lidí. Zpravidla se jedná o starší školáky, kteří zabezpečují pro své mladší a nezkušené kamarády zejména přechody na nebezpečných místech cest do škol. Přidávají se ale i rodiče, starší sourozenci školáků nebo jiní dospělí. Nasazení je dobrovolné a neplacené, dodává deník PNP.

Trochu drahé pivo

O sto litrů piva se na jaře vsadil fotbalový fanoušek hornorakouského SV Ried, že při zápase proběhne nahý přes hřiště. Závazek splnil, načež klub dostal od vedení bundesligy pokutu 500 eur. Částka šla do fondu, z něhož fotbalový svaz podporuje kluby v opatřeních k zajištění větší bezpečnosti na stadionech. V zájmu prevence dalších výtržností včetně petard či vrhání pohárků na hřiště SV naháče zažaloval o náhradu škody a rozsudkem pro zmeškání (žalovaný k jednání nepřišel) mu byla přiznána. Výkon rozhodnutí byl nařízen srážkami ze mzdy žalovaného a toho nakonec s náklady „výběh" po hřišti přišel docela draho – na 933 eur, napsal deník OÖN. Navíc ho čeká zřejmě další výdaj – běží s ním správní řízení, protože byl po své exhibici zadržen policií.

„Přepočítáno na vyhrané pivo, stál ho každý půllitr zatím 4,67 eura. To by jistě normálně pořídil levněji," dodává list.

Tady poskytli týden zdarma vyplaveným. Rekreace vyplavených

Speciální nabídkou zve majitelka Gertraud Ruckserová poškozené povodněmi, ale i pomocníky činné při záplavách, do svého hotelu Sonnalp v Saalbach-Hinterglemmu v idylickém alpském panoramatu. Nabízí jim zdarma týdenní pobyt s polopenzí. „Už přes 700 hostů, mnoho z nich z těžce postiženého městečka Göldwörth, této možnosti odpočinku v Solnohradsku využilo," uvádí linecký deník Volksblatt.  „Tři sta dalších z celého Rakouska chce Ruckserová ještě touto cestou přivést na jiné myšlenky." Pro zájemce má rezervované pokoje ještě do 9. srpna a potom znovu od 8. září do konce sezony 13. října. Přihlášení je prý zcela nebyrokratické – hostům postačí nechat si potvrdit způsobenou škodu nebo zapojení do záchranných prací od obce a mailem poslat na ferien@sonnalp-hotel.at.

Stopnou krádeže mědi?

Krádeže mědi způsobují v Rakousku ročně škody za osm milionů eur, nepočítaje další ztráty jako výpadky spojů vlaků atd. „Jako další opatření k boji s tímto druhem kriminality chce ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitnerová ztížit realizaci výtěžku z těchto krádeží tím, že by prodejci kovů museli ve sběrnách prokazovat totožnost," píší OÖN.

Kromě toho by měl výkupčí smět vyplácet v hotovosti maximálně 50 eur, cena nad tuto hranici by byla poukazována na účet prodávajícího. K realizaci návrhu by bylo třeba změnit živnostenský zákon. Nad tématem se letos poprvé sejde pracovní skupina ze zástupců více ministerstev.

Podobně jako v Čechách, také u sousedů se kradou nejvíc měděné kabely kolem železničních tratí, na staveništích a ve vídeňském metru. Odcizovány a rychle anonymně zpeněžovány jsou také pohřební urny. Více než třetina krádeží připadá na Vídeň, čtvrtina na Dolní Rakousy. „Většina pachatelů přichází podle poznatků policie z východní Evropy a přísluší k mobilní etnické menšině," pokračuje linecký list.

Osamělí Bavoři

V Bavorsku žilo loni 2,35 milionu lidí osaměle, tedy každý pátý. Každý druhý samotář je svobodný, každý čtvrtý je vdovec (vdova). Podíl rozvedených je asi 18 procent, rozloučených téměř šest procent. Mezi 25-30letými muži žije sám každý třetí, ze stejně starých žen každá čtvrtá. Občané od 30 do 60 let žijí častěji s partnery a jsou tak osamělostí relativně méně postiženi. V generaci seniorů je výrazně víc osamělých žen než mužů.

Komory chtějí spolupracovat

Jazykové rozdíly jsou nadále velkou překážkou, ale na ní by neměly ztroskotávat přeshraniční projekty, shodli se podle OÖN zástupci hospodářských komor Českého Krumlova a Freistadtu po společné návštěvě přeshraniční zemské výstavy ve Vyšším Brodě. Možností ke spolupráci je dost, shodli se předsedové komor Gabriele Lackner-Straussová a Otakar Veselý.

Základy spolupráce vytvářejí už několik let na veletržních akcích, při společných štamtyších, přednáškách atd. Síť kontaktů má dále růst. „Nejdůležitější je s lidmi v jižních Čechách komunikovat. Máme mnoho společného," uvedla Straussová. „Politicky a historicky citlivé body jako Temelín nebo Benešovy dekrety jsou bohudík už nahlíženy méně emocionálně."

Linecký deník na okraj poznamenává, že čtyři podnikatele z Mühlviertlu, kteří už léta úpěšně působí v Čechách, představí film, který bude promítán v rámci zemské výstavy ve Freistadtu.