Jak přicházel letní čas

Linecký deník OÖN připomíná s nadcházejícím letním časem, že poprvé bylo v rakousko-uherské monarchii toto opatření šetřící náklady na osvětlení a otop přijato v dubnu 1916. Jak tehdy oznámil Linzer Tagespost, čas v létě bude předsunut o jednu hodinu, takže „1. květen 1916 začne 30. dubna 1916 v jedenáct hodin večer podle dosavadního počítání času".
V Rakousku (Uhersku) platil letní čas třikrát: v letech 1916-1920, 1940-48 a od roku 1980. Důvody posouvání byly vždycky ekonomické, píší OÖN. Za druhé světové války k tomu přistupoval i aspekt hodiny denního světla navíc, což vyhovovalo zbrojnímu průmyslu. Od roku 1940 do 1942 platil letní čas celoročně. Další posun o hodinu v době vrcholícího léta od 11. května do 29. června, jako tomu bylo v Německu, Rakousko nezavedlo.
Letní čas se do země vrátil v roce 1980, tehdy jako důsledek naftové krize. Od přístupu Rakouska k EU v roce 1995 je pro zemi závazný. Jeho termíny stanovuje unie jednotně vždy na pět let.
„Původ posouvání času je svým způsobem v objevu kruhového ukazatele času ve 13. století," píší OÖN. Od 18. století se tyto ciferníky objevovaly na kostelních věžích celoplošně. Jak říká linecký historik Roman Sandgruber, mechanické hodiny změnily všední den lidí a daly mu ustrnulý systém. „Až do té doby lidé věřili Slunci a věděli, kdy a co mají dělat, všechno se upravovalo samo," dodává.

Partnerství i pro heterosexuály?

Partneři, kteří nechtějí manželství.Helga Ratzenböcková a Martin Seydl z Lince žijí spolu po léta, mají dceru, ale nechtějí se vzít, lépe by jim vyhovoval model registrovaného partnerství. To jim ale stát upírá, píší OÖN. Poté, kdy neuspěli u města Lince, u země Horní Rakousy ani u ústavního soudu, zažalovali u Evropského soudního dvora pro lidská práva. Ten jejich žalobu přijal, což je prý už samo o sobě úspěchem, uvádí linecký list a cituje jejich právního zástupce Helmuta Graupnera, podle kterého 99 procent žalob tuto hranici nepřekoná. Rakousko tak musí do 25. června vysvětlit, proč institut registrovaného partnerství je otevřen jen homosexuálním párům.

Pozor na mokré schody!

Kdo uklouzne na zjevně čerstvě vytřených schodech či podlahách společných prostor bytového domu, má sám vinu, řekl mnichovský soud. 51letý nájemník u něho zažaloval pronajímatelku za to, že v roce 2009 v jejím domě upadl a utrpěl komplikovanou zlomeninu pažní kosti. Od té doby trpí bolestmi a depresemi a musel jít do plného invalidního důchodu. Jeho žalobu o bolestné a náhradu škody soud zamítl s odůvodněním, že má na nehodě stoprocentní vinu. I když na místě nebyla žádná výstraha, mokrý povrch byl zjevně patrný a muž mu měl přizpůsobit chůzi, řekl soud.

Otevřou sociální trh

Prosí o dárek sociálnímu trhu.10. dubna otevře v Ottensheimu první sociální trh okresu Urfahr – venkov. Červený kříž proto finišuje v získávání zboží od firem i privátních osob. Dobrovolníci oslovují před prodejnami obchodních řetězců v regionu zákazníky a prosí je o zakoupení něčeho navíc, co by mohli sociálnímu trhu věnovat. „Obzvlášť ceněny jsou věci, které jdou zpravidla rychle na odbyt, nebo které se na těchto trzích objevují zřídka, například mýdlo, šampony, sůl a mouka," popisují OÖN. Sociální trh v Ottensheimu bude od 10. dubna otevřen vždy v úterý a v pátek od 14 do 17 hodin. Budou se o něj starat dobrovolníci Červeného kříže.