Šlápli vedle

Linec - Země Salcburk musí vrátit prostitutkám zpětně za tři roky náklady vynaložené na každotýdenní povinné zdravotní vyšetření, zaznamenal linecký deník OÖN. Jak potvrdil náměstek zemského hejtmana Christian Stöckl, celková částka by se mohla pohybovat kolem milionu eur.

Ilustrační foto.Prohlídky prostitutek nařídil výnos, který vydala bývalá zemská radní pro zdravotnictví Erika Scharerová přes varování zemského sanitárního ředitelství. Od 1. června 2010 musely prostitutky za každou návštěvu lékaře zaplatit 35 eur. „Pro toto nařízení ale chyběl právní podklad," dodávají OÖN.

Spor vyvolal šéf bordelu Babylon Richard Schweiger. Chtěl pro své pracovnice pružnější termíny prohlídek, ale úřady v duchu normy řekly, že to nejde, a že dostaví-li se dáma k lékaři pozdě, nesmí tři dny pracovat. Schweiger nato zpochybnil poplatkovou povinnost jako celek  a za svých 600 děvčat chtěl zpátky 200 000 eur. Podle Stöckla by to ale celkově mohlo dělat 800 000 až milion. „Poplatky byly zavedeny protiprávně, a tak je musíme vracet," opakuje.  V zásadě je pro, aby je prostitutky platily, ale k tomu by musela vytvořit zákonný rámec Rakouská republika.

Zákaz odfoukávat listí

Štýrsko zakázalo užívání odfukovačů listí v ulicích a parcích velkého Štýrského Hradce. Je první spolkovou zemí, která takové opatření přijala. Snaží se tak snížit emise prachu – podle studie Technické univerzity ve Štýrském Hradci užití odfukovače zviřuje desetkrát víc prachu než metení koštětem. „Také v Horních Rakousích by byl takový zákaz právně možný," míní linecký deník OÖN. Návrh Zelených ale odmítl svaz měst a obcí. List uvádí, že benzínový motor vysavače vyvíjí až sto decibelů a dělníci proto musejí nosit chrániče učí. Projíždějící nákladní auto má kolem 90 decibelů, podobně pneumatické kladivo.

Řada občanů míní, že nasazení odfukovače nic nepřináší, ale ředitel příslušného odboru lineckého magistrátu Werner Sonnleitner tvrdí, že stroj pracuje efektivně. Nahrazuje práci dvou až čtyř zaměstnanců a umožňuje snadno odstranit listí z nepřístupných míst, například pod auty. V Linci je jich nasazeno padesát. Město má i vysavače listí, ale jejich vaky jsou prý pro zdejší velké plochy příliš malé.

Štýrská pánev je svou geografickou polohou a klimatem obzvlášť vystavena emisím prachu, výrazně víc než průmyslový Linec, připomínají OÖN. Ve Štýrském Hradci byly loni maximální limity zatížení překročeny ve 45 dnech, v Linci ve 33.

Veleúplatky

Ve veletržní hale ve Štýrském Hradci začal proces s 98 obžalovanými z úplatkářství při vystavování živnostenských oprávnění.  Celková škoda se předběžně odhaduje na 29 000 eur.  Hlavním obžalovaným je 59letý úředník magistrátu. „Od roku 2002 zapisoval do živnostenského registru údaje, které neměly náležitosti, a přijímal za to úplatky," řekl žalobce Roman Reich. „Mnoho žadatelů ani do Hradce nejelo a peníze mu posílalo po známých." Obhájce zdůrazňoval, že jeho klient 25 let dělal svou práci řádně a žalované případy tvořily „jen pět až sedm procent" jeho agendy. Pochybení prý mělo víc příčin – jeho problémy v manželství a „vyhoření", úřednická únava. S přístupem do Evropské unie přestala platit řada zavedených předpisů…

Přes 40 obviněných doznalo vinu a nabídlo narovnání, a proti „vykoupení se" za pokutu a uhrazení soudních nákladů v celkové výši 870 eur na osobu neměl nic ani státní zástupce. Po krátké přestávce se k nim přidali další, a nakonec zůstalo k projednání jen „tvrdé jádro" – hlavní obžalovaný a ti, kteří působili jako „zprostředkovatelé" mezi ním a klienty.

Hlavní líčení bylo původně rozepsáno do konce roku na každý pracovní den včetně Štědrého dne a Silvestra. Po přijetí narovnání ale proces zřejmě skončí značně dřív.

Město prodává majetek

Vedení města Lince bude i v příštím roce prodávat „strategicky nikoliv nezbytný" majetek. Nabízí dva domy – bývalý hostinec Černá kotva na Hessenském náměstí a relativně malý obytný dům vedle bordelu Ostende, 46 797 metrů čtverečních stavebních pozemků většinou na Pichlingu a 639 500 metrů lesa a zeleně mimo katastr města, píší OÖN. Do městské pokladny by to mělo přinést 10,5 milionu eur.  Nemovitosti vybral magistrát po předběžném ověření zájmu potenciálních kupců.

Z letošních prodejů získalo město 1,2 milionu eur.

Dlouhá cesta svačin

Město Wels letos vypsalo výběrové řízení na dodávku jídel do šesti základních škol. Osm let je zajišťoval místní gastronom Harald Taibl, v červnu ale dostal „příklep"  mezinárodní cateringový koncern Sodexo s logistickým centrem v Böheimkirchenu u Vídně a se školním rokem zásobování převzal.

„Kvalita jím dodávaných jídel je nesporná, rodiče a žáci si ji chválí," píší OÖN. „Kritizován  je ale způsob přípravy pokrmů a dlouhé transportní cesty. Předseda FPÖ Gerhard Kroiß tvrdí, že školní menu jsou vařena v obrovské kuchyni v Rheine v Severním Porýní – Vestfálsku a přes Böheimkirchen a subdodavatele v Grieskirchenu dovážena do Welsu."

Podle Kroiße bylo udělení zakázky Sodexo jen „podmíněné". „Uchazeč musí být oceněn diplomem projektu ,Zdravá kuchyně´ zemské vlády, nebo se musí po přidělení zakázky během tří týdnů o udělení tohoto ocenění ucházet," vysvětluje. „Pokud souhlasí to, že jídlo je připravováno v Porýní a jako hluboce zmražené dováženo přes více stanic do Welsu, ptám se, zda je tím dodržena žádaná regionalita kuchyně, která je jedním z důležitých kritérií certifikátu ,Zdravá kuchyně´," míní.

Harald Taibl, kterého Sodexo „vyšouplo", prý kvůli ztrátě zakázky musel propustit osm zaměstnankyň. Říká, že ho to zruinovalo, uvádí linecký list. Přidělení zakázky Sodexo podle něho proběhlo protiprávně, a chce žalovat.

„Kritéria zadání města Welsu byla kompletně dodržena. Spokojenost žáků a učitelstva je veskrze velká," reagoval Sodexo na dotaz.

Hasičky dál chybějí

Linečtí profesionální hasiči se dál musejí obejít bez kolegyň, píše deník Volksblatt. Magistrát vypsal výběrové řízení, aby kompenzoval očekávané odchody v příštím roce.  Při tom stanovil i speciální termín pro ženy. „Ohlas nebyl špatný, přihlásilo se deset uchazeček," popisuje list. Mezi 65, kteří byli k testům přizváni, bylo pět žen. Dostavily se čtyři. Dvě propadly při zkouškách z teorie, dvě při fyzických prověrkách – běhu na tři kilometry s limitem 15 minut, lezení po 30metrovém výsuvném žebříku, klikách, dřepech, plavání. „Máme vysoké nároky, ale všechny úkoly jsou pro muže i ženy trénovatelné a proveditelné," říká ředitel sboru Christian Puchner. Zvláštní limity pro ženy jako u policie nebo v armádě hasiči nemají, do služby ve městě je nasazováno nonstop 47 lidí. „Pak musí každý umět všechno a v případě nouze by musela i žena vytáhnout bezvědomého kolegu ze sklepa," popisuje Puchner.

Pověřenkyně magistrátu pro rovnoprávnost Patricia Kurz-Khattabová ví, že ženy pro takové náročné úkoly potřebují k odstranění deficitů speciální trénink. Do příštího náboru na jaře 2015 jej uchazečkám také nabídnou. Hlásit se k němu mohou zájemkyně už teď.

Ohrožené zásobování

Sociální demokracie varuje před postupujícím „vymíráním supermarketů" na venkově a požaduje od bavorské vlády naléhavě protiopatření. „Především ve strukturálně slabších regionech hrozí střednědobě velkoplošné zhroucení místního zásobování," říká poslanec Klaus Adelt. Ve 489 ze dvou tisíc bavorských obcí už není žádný obchod s potravinami. Důvodem je klesající rentabilita malých supermarketů a demografické proměny.