Nese název „Zlaté časy“ a v pěti tématických okruzích představuje osmi desítkami originálních exponátů těžbu, zpracování a obchod s cenným kovem. Jsou tu drahocenné mince ražené právě v Norimberku, který toto privilegium získal v roce 1422 (předtím byly zlaťáky produkovány podle pasovského listu jen v Čechách a v Maďarsku), jemně zpracovaný trněný relikviář ve formě poháru s víkem z roku asi 1500 a řada dalších skvostů. Expozice nevynechává ani alchymistické pokusy a podobně. Do 3. října bude otevřena denně od 9 do 18 hodin, dále od 10 do 18 hodin. Vstupenka do paláce stojí 5,50 eura, mladší 18 let neplatí nic. (www.kaiserburg-nuernberg.de)

Méně zájemců než šancí

Bavorským firmám docházejí učni, píše pasovská PNP. Podle odhadu Bavorské průmyslové a obchodní komory zůstane letos rekordně učňovských míst neobsazeno – vypsáno je jich 44 000, ale potenciálních uchazečů je jen 23 000.

Semafoty naředí vjezdy

Město Salcburk reaguje na zvýšený dopravní festivalový provoz v červenci a v srpnu nasazením speciálních semaforů, informuje PNP. Třináct plně automatických „dózovacích“ světel má jako „portýři“ vpouštět do města jen tolik aut, kolik unese, uvedlo město v pátek. Další úlevu provozu mají přinést parkoviště zdarma u veletržního centra a elektronické ukazatele ještě volných parkovacích míst na příjezdových trasách. Kdo bude stát na placených místech „park and ride“, může si za 15 eur koupit celodenní parkování a k tomu permanentní jízdenky na hromadnou dopravu pro až pět osob. Slavný salcburský festival bude letos od 20. července do 30. srpna.

Dražší městská v Linci

S 1. říjnem zdraží linecká městská hromadná doprava měsíční jízdenku pro majitele tzv. „aktivpasu“ z deseti na třináct eur, napsaly OÖN. „Aktivpas“ město zavedlo od 1. ledna 2007. Tehdy stál deset eur a cena dosud zůstávala stejná, až do letošního října.

„Není to žádná ,zlovolná´ akce, jen tím doháníme dosavadní indexový cenový vývoj Hornorakouského dopravního svazu od roku 2007 do 2018,“ řekl v listě Albert Waldhör, ředitel Linz Linien. Dalším argumentem je, že zatímco tarif zůstával více než deset let stejný, stoupaly průběžně příjmy a byla rozšiřována nabídka tras. Provozovatel, Linz AG, ujišťuje, že i po podzimní úpravě bude „aktivpas“ dál stejně výhodný jako v době, kdy byl zaveden.

List vysvětluje, že dostat „aktivpas“ mohou lidé, jejichž měsíční příjem v roce 2007 byl na osobu 1000 eur čistého a hranice byla každoročně indexována. Dnes je 1229 eur čistého. „V obchodním roce 2017 bylo těchto dokladů vydáno 357 314, a tedy více než dvakrát tolik než v roce 2007,“ dodávají OÖN.

V dozorčí radě Linz AG byla proti zvýšení ceny jen městská radní za Zelené Eva Schobesbergerová, a sociální mluvčí této strany Marie-Edwige Hartigová kritizovala, že „město zase jednou šetří zrovna na lidech, kteří beztak mají málo“…