Deník vám přináší několik důležitých rad pro uskladnění, které vyplývají z letitých zkušeností profesionálů i laiků. Víme, že už je vesměs po sklizni, ale pokud je to možné, brambory nesklízejte po období deštivého počasí.

Z brambor nejlépe ještě na poli oklepejte zeminu. Ta je přilepená, pokud je vlhko. Za suchého počasí opadne z hlíz sama. Snažte se, abyste nepoškodili slupku, zabráníte tím hnití nejen jedné hlízy, ale i všech okolních. Brambory přeberte.

Hlízy, které jsou popraskané, mechanicky poškozené, nakopnuté si buď sami hned uvařte, nebo je zkrmte domácím zvířatům. Vyřaďte také nazelenalé kusy. Snažte se, aby brambory nepřišly do kontaktu s vodou.

Z pytlů je vysypte v ideálním případě do zelinářských plastových bedýnek nebo lísek. Důležité je, aby brambory po sklizni pobyly tak den až dva v dobře větraném a teplejším prostoru a správně vyschly. Zabráníme také, aby na brambory šlo světlo.

Po vyschnutí dáme „erteple spát." V trvalém sklepě, krechtu nebo stodole, kde budou brambory přes zimu, by měla být udržována teplota podle způsobu upotřebení: krátkodobé skladování 
(5–8 °C), dlouhodobé skladování (4–5 °C), sadbové (2–4 °C), na smažené výrobky (7–10 °C).

Nesmí se stát, že hlízy zmrznou. Pak totiž zesládnou a mají omezené použití v gastronomii. Pozor, hlízy zesládnou už při plus jednom stupni. Škrob se změní v cukr. Naopak, 
v teplejším prostředí brambory začnou dříve nebo později klíčit. Když se objeví první klíčky, tak je ulamujte. Zvolený sklep je třeba dobře větrat, aby se vlhkost vypařovaná 
z brambor nesrážela na zdech.

Brambory chodíme kontrolovat a vždy vyhodíme tu hlízu, která začíná maličko hnít. Pozdní odrůdy mohou vydržet v dobrém sklepě 6 až 
8 měsíců. Optimální je, pokud je sklep čistý a vybílený.