Velitel Markus Ortmair, který je přijal, se netají tím, že na začátku bylo k myšlence mnoho kolegů skeptických, ale už po pár týdnech většina předsudků „vyšuměla“. „Bohužel je však pořád pár lidí, kteří by nepodali azylantům ani ruku,“ dodává Ortmair.

Zemský velitel hasičů Wolfgang Kronsteiner je projektem nadšen a rada pro integraci Rudi Anschober prohlašuje: „Každý, kdo se integroval u hasičů, je u nás definitivně doma…“ Opačný názor má zemský rada Elmar Podgorschek, který má právě hasiče na starost: „Pro mne je to naprosto špatné znamení, mají-li být migranti integrováni do hasičských sborů,“ říká v OÖN. Možné potíže v komunikaci při zásazích podle něho dokonce ohrožují bezpečnost jednotky. Velitel Ortmair mu oponuje – v praxi se podobné obtíže nevyskytly. „S dialektem mají sice občas těžkosti, ale pak to pro ně zopakujeme spisovně a není žádný problém. My velitelé máme v každém případě dost zkušeností, abychom věděli, kde koho z týmu můžeme nasadit,“ říká.

U hornorakouských hasičských jednotek se nyní angažuje asi padesát azylantů. Na snímku z Marchtrenku jsou zleva Mohamed Alqasi, velitel Markus Ortmair, Ali Sayed, rada Rudi Anschobera zemský velitel Wolfgang Kronsteiner

Děti z ulice tvoří cirkus

Cirkus z ulic Kostariky.Zdroj: Deník/repro

Circo Fantazztico je už znám na celém světě. Jeho 25 velkolepých artistů a herců, především mladistvých, je nyní na turné Švýcarskem, Německem, Itálií a Rakouskem, kde se zastaví v St. Martinu, píší OÖN. Vysvětlují, že tento sociálně-pedagogický projekt míří na děti z ulice ze San Isidra v Kostarice. Má jim umožnit zdravé, smysluplné a pozitivní uspořádání volného času. Kromě jiného cirkusové aktivity – žonglování, akrobacie atd. - podporují rozvoj sebevědomí jednotlivých aktérů i jejich smysl pro kolektiv.

90minutový program s prvky divadla, tance, akrobacie a latinskoamerické hudby uvede Circo 21. října od 20 hodin v sále diskotéky Empire v St. Martinu. Kromě představení hosté uspořádají také tvůrčí dílny s žáky místních škol.

Zdraží vleky

Lyžování je drahé, ale letos opět silně stoupnou ceny za vleky v celých Alpách a středohoří s výjimkou Švýcarska, napsal Volsblatt. Šestidenní skipas podraží v průměru o dvě procenta, v Rakousku ale hned o čtyři. V Söldenu za něj zaplatí lyžaři v hlavní sezoně 285 eur, o 5,9 procenta víc než loni. Na Arlbergu cenu zvýší na 275 eur, tedy o pět procent, v Montafonu na 252 (+6,1 %). Na Kitzbühelu přidražili 3,9 % na 266 eur, ve Stubaitalu na 251, v Zillertalu na 249, atd.

V Německu ceny také stoupají, v Oberstdorfu se bude lyžovat za 231,50 eura týdně, v Horním Bavorsku zdražili od 7,1 až 8,7 procenta – na 180, resp. 125 eur. V jihotyrolských Dolomitech chtějí 204 eur (+2,4 %). Ve Švýcarsku po poklesu kurzu franku ceny na Matterhornu poklesly o 4,9 % na 330 eur, v Engadinu/Sv. Mořici o 5 % na 326, v Arose o tři procenta na 295. „Ve srovnání s Rocky Mountains je ale lyžování v Alpách pořád levné – v Aspenu přijde šestidenní skipas na 893 dolarů, tedy asi 756 eur,“ dodává linecký list.

Zeppelin nad Pasovem?

Zeppelin nad Pasovem.Zdroj: Deník/repro PNP

Pasovská PNP přinesla 13. října zprávu, že ve středu večer, kolem 17.30, se nad městem náhle objevil obří modrobílý „Zeppelin“ a majestátně kroužil. Vyfotografovala jej spousta lidí a stal se senzací internetu. „Odkud se ale záhadný vzdušný křižník vzal? A proč? Otázky, na které dosud neodpovědělo ani město, ani spolkový či hornobavorský úřad pro letectví,“ uvedl list. Do pátečního večera mu záhadu nikdo nevysvětlil.

Vězni tvořili

Z tvorby bavorských vězňů.Zdroj: Deník/repro PNP

Vězni z vysoce zajištěné věznice ve Straubingu budou o víkendu prodávat vlastní umělecká díla, píše PNP. Prodejní výstava se koná už po 64. Letos ji obeslalo asi sedmdesát vězňů svými obrazy, keramikou a dřevořezbami, vánočními jesličkami a podobně. Díla tvořili ve volném čase. 90 procent výtěžku připadne autorovi, deset procent věznici na krytí nákladů. Čeká se, že přijde na 2000 zájemců.

Dívka do kalendáře

Dívka pro červenec.Zdroj: Deník/repro PNP

Také venkovská mládež Bavorska připravila svůj kalendář na rok 2018. Pro „fotoshooting“ v červnu na 200 let starém mlékárenském statku v hornofranckém Würnsreuthu se nabídlo více než 150 mladých žen. Jednou z těch, které uspěly, je i 20letá Felicia z okresu Deggendorf. Bude zdobit červenec – v džínsových šortkách a úzké bluzičce, popsal deník PNP. Co prý její fotku dělá tak zvláštní, je podle listu to, že se na ní jediná z manekýnek směje…