Výšlap kolem jezera

Přemožitelka 14 osmitísícovek na stezce.Zdroj: Deník/repro

90 kilometrů dlouhá je nová „světová vandrovní cesta", která vede kolem Attersee. V sobotu byla oficiálně otevřena, zaznamenaly OÖN. Má jít o mimořádný okruh vedoucí venkovskou krajinou. V kratší variantě měří 70 km. Turistický svaz Attersee-Solná komora (www.attersee.at/weitwanderweg) k ní vydal mapu, v níž jsou uvedeny i odbočky na St. Georgen a k Hongaru. „Ve čtyřech nebo pěti denních etapách se dá cesta pohodlně ujít. Zvlášť ambiciózní turisté, kterým nevadí brzké vstávání a nechybí jim kondice, mohou trasu zvládnout i za den," píší OÖN.
V první den otevření se na trasu vydalo 95 putujících. Vyrazili v pět ráno od Seehotelu v Attersee a vrátili se po absolvování téměř celého okruhu pozdě večer. Šli s nimi i pes a dvě lamy, poznamenává linecký deník. „Nejprominentnějším účastníkem byla ovšem horolezkyně, přemožitelka všech čtrnácti osmitisícovek, nyní v Attersee žijící Gerlinde Kaltenbrunnerová. Kdo šel premiéru, složil malou částku také k uhrazení organizačních nákladů a občerstvení po trase, z větší části ale šla jv prospěch Kaltenbrunnerové projektu školy v Himalájích," pokračuje list.
Gerlinde Kaltenbrunnerová je na snímku druhá zleva.

Rekordní zima u sousedů

Od listopadu 2016 do dubna 2017 registrovali v hornorakouských ubytovnách 1,1 milionu příjezdů (meziročně +5,6 %) a 2,8 milionu noclehů (+5,7 %), napsaly OÖN. Zvlášť pozitivně se vyvinulo ubytování hostů z tradičně turisticky nejdůležitějších zemí Německa, Česka, Polska a Slovenska, ale také z Nizozemska a Číny. Cizinci strávili u sousedů o 11 % víc nocí než rok předtím, domácí návštěvníci o téměř tři procenta. V tříhvězdičkových až pětihvězdičkových hotelích stouplo ubytování o pět procent, v prázdninových bytech o 19 %.

Barevný dům „hříchem"?

Zelený dům se radnici nelíbí.Zdroj: Deník/repro PNP
Ředitel malířského podniku v Landau Franz Rebl jun. (43) natřel fasádu nájemního domu v Landshutu, jehož je spolumajitelem, místo šedi sedmdesátých let svítivě jasně zelenou. „Mou filozofií je nedělat jednotnou podobu domů, jak je často vidět ve městech, ale ukázat, co zmůže barva. A barva fasády vyvolává dobrou náladu," říká. Sklidil mnoho pozitivního ohlasu spoluobčanů, ale také narazil – o budoucnosti zeleného domu bude rozhodovat správní soud v Řeznu, píše PNP.
Také dům v Landshutu nechtěl Rebl jen sanovat, ale udělat jej hezčím a živějším, tvrdí. Tříposchoďová budova s opadávající omítkou a odlupující se barvou působila tristně a bezútěšně.
Nový nátěr se čtverci v různých tónech zelené, na Rebla téměř hodňoučký, přinesl malíři také velký mediální ohlas, a to kvůli jeho už téměř jednoroční diskusi s městem, podle kterého fasáda nepřípustně ovlivnila vzhled Landshutu, pokračuje PNP. Teď věc dospěla až k soudu, který má rozhodout, zda fasáda musí být přetřena, nebo nikoliv.
„Že na úřady působí mnohé jeho projekty jako rudý hadr na býka, není pro Franze Rebla něčím novým. V roce 2009 vzbudil pozdvižení správy Řezna jeho „pestrý dům" v Drehergasse. Občané města odstartovali podpisovou akci za tuto fasádu, úřad obrátil a nakonec získal velmi pozitivní pozornost díky „nejpestřejšímu domu Bavorska", piřpomíná PNP.

Noc kostelů „zasvěcená" bezdomovcům

Dlouhá noc kostelů 9. června v Horních Rakousích očekává 50 000 návštěvníků. Jejím těžištěm je školní projekt o životě bezdomovců, píší OÖN.
„Podívali jsme se na Linec z jiného úhlu, a to z pohledu bezdomovce," říká Daniel Neuböck, profesor BORGu v Schärdingu. Se svými žáky, charitou a diecézí Linec postavili projekt s názvem „Bez domova v Linci" na nohy. Na devíti místech hlavního města získá návštěvník vhled do života bezdomovců. Co se s nimi stane po nehodě bez nemocenského pojištění? Jak budou pohřbeni? Jaká místa pro ně mají obzvláštní význam? Tyto a další otázky budou zodpovídány při prohlídkách s průvodci lineckými kostely.
V zemi se o Dlouhé noci 9. června otevře 70 kostelů, kaplí a církevních zařízení v Horních Rakousích. Připraveno je v nich kolem 300 akcí, z toho 120 v Linci. Podrobnosti na http://www.langenachtderkirchen.at.

Po 20 letech „ulovil" svou peněženku

Hans Eichhorn měl štěstí…Zdroj: Deník/repro

Hans Eichhorn (61), literát a rybář, vylovil ze dna Attersee v hloubce 90 metrů svou peněženku, o které si myslel, že ji před dvaceti lety ztratil, píší OÖN.
„Zná jezero jako své boty," uvádí list. Jeho rodiče tady byli profesionálními rybáři, on sám provázel už jako šestiletý otce, když v ranních hodinách vyrážel se sítěmi, a vzpomíná, že téměř denně v nich nacházeli štiku. V roce 1983, kdy už byl dlouho zavedenými spisovatelem, převzal rodinnou firmu. Rybolovu zůstal věrný, přinášel mu vyrovnání, útočiště.

Poklad z jezera.Zdroj: Deník/repro
Při svém posledním lovu neměl na háčku žádnou návnadu, jen táhl kotvu malého člunu po dně jezera – a zahákla se mu na ni zrovna ona ztracená peněženka a v ní dobrých 500 šilinků, také bankovní a zákaznická karta, uvádí linecký list.
Sám tomu nemůže věřit, jak také napsal na facebooku. Jak velká byla pravděpodobnost, že z devadesáti metrů vyloví 20 let ztracenou peněženku?!. „Měl bych zase začít sázet," dodal.

Rocker do vosku

Rockerovi berou míru.Zdroj: Deník/repro

„Lidový rocker" Andreas Gabalier bude od podzimu k vidění také v kabinetu voskových figur Madame Tussaudová ve vídeňském Prátru, píší OÖN. „Andreas je už víc než půldruhého roku na prvním místě nejžádanějších přání veřejnosti a nás těší, že ho už brzy budeme moci uvítat," řekla ředitelka síně Arabella Kruschinská.
Už začátkem února bylo za velkého utajení pořízeno přes 250 měření a více než 150 fotografií z každého možného úhlu. „Tříhodinovou proceduru nesla hvězda odevzdaně a s humorem," pokračuje list. Gabalier sám řekl minulý týden při prezentaci módy své přítelkyně Silvie Schneiderové, že se obrovsky těší na dvojníka.
Výroba jeho figury je v londýnském studiu už v plném proudu. Po druhém „sezení" začátkem května začaly detailní práce. Produkce potrvá ještě šest měsíců.

Brát láhve z odpadu není krádež

Kdo vybírá z odpadového kontejneru zálohované láhve, nedopouští se trestného činu, řekl úřední soud v Mnichově. Státní zastupitelství vydalo trestní příkazy proti 64letému muži a jeho 65leté ženě za krádež, protože pomocí „úchopové paže" vylovili z kontejneru 18 vratných láhví, napsala PNP. Občané je zpozorovali a oznámili policii.
Soudce ale potrestání obviněných odmítl s odůvodněním, že žádnou měřitelnou škodu nezpůsobili. Vhozením do kontejneru byly láhve vyňaty ze zálohovaného okruhu, neboť nebudou vytříděny, ale budou s jiným starým sklem sešmolcovány, argumentoval soudce. Cena láhví se tak zpětně nedá zjistit. Záloha „kořisti" představovala 1,44 eura, dodal list.