„Poté, kdy telátko matka zavrhla, za ním chodí denně na sousední statek a stará se o ně," píše deník PNP. Přišla prý vlastně proto, aby si pohladila koťata, ale zamilovala se do krav, zejména do tehdy malé Gary. Protože už měla zkušenost s ježděním na koni, ale žádnou příležitost na ni navázat, hledala informace v knihách a na internetu, zda je vůbec možné jezdit na krávě. Narážela většinou na názor, že na skotu se jezdit nemá, ale v jiných kulturách je to běžné, jakkoliv ne lehké kvůli jejich širokému hřbetu.  A když kráva zkrátka nechce, nepřesvědčí ji ani řepa, zjistila… Před rokem začala kravičku vodit na provaze, pak zvykat ji na uzdu a v posledním půlroce na ní jezdí po okolí i přes překážky. K úžasu sousedů, ale Gary se zdá mít z toho taky radost…

Fotbal má přednost

V provozu BMW v Řezně se ve čtvrtek během semifinálového utkání mistrovství Evropy ve fotbalu mezi Německem a Itálií zastaví výrobní pásy. „Zhruba 2500 zaměstnanců odpolední směny bude smět sledovat zápas na třech velkoplošných obrazovkách, které firma instalovala na dílnách," píše deník PNP. Podle vedoucího závodu Andrease Wendta chce akcí podpořit fotbalové nadšení svých pracovníků. Produkční výpadek prý bude dohnán různými flexibilními opatřeními. „Všem zákazníkům budou objednané vozy dodány v řádných termínech," řekl Wendt.

Provoz BMW v Dingolfingu bude naopak normálně pracovat. „Protože naše lisovna dodává díly celému koncernu, tedy do celého světa, nemůžeme si odstávku dovolit," řekl mluvčí Bernhard Schneider. Fotbaloví nadšenci si prý mohou směnu prohodit nebo si vzít volno.

Drahé Rakousko

V Rakousku je dráž než ve většině sousedních zemí, konstatoval linecký deník OÖN. Jen v neunijním Švýcarsku musejí občané sahat ještě hlouběji do kapsy. Bráno na běžnou spotřebu, žití v Rakousku je o 6,7 procenta dražší než je průměr EU (v Německu jen o 3,4 procenta). Platí to téměř o všem zboží s výjimkou alkoholických nápojů a tabáku.

Nejlevněji je v Bulharsku – tam jsou ceny ve výši 51 procent průměru EU. Podobně levně se cizincům žije i v dalších balkánských zemích – „domorodci" mají ovšem nižší příjem, a tak si stojí hůř. V Chorvatsku jsou ceny na 74 procentech průměru EU.

Třikrát dražší než v Bulharsku je život v Dánsku, kde úroveň cen dosahuje 142 procent průměru EU. Švédi platí o 28 procent víc, Finové o čtvrtinu.

Rekordně insolvencí

V Horních Rakousích ohlásilo za první pololetí privátní insolvenci rekordních 649 osob. „V přepočtu na pracovní dobu okresních soudů je to jedno podání každých devadesát minut," píší OÖN.

Dvě třetiny navrhovatelů jsou muži z měst ve věku 30 – 50 let, základního vzdělání, se spíše podprůměrným nebo nepravidelným příjmem. Příčinami privátních konkurzů jsou nákupní „horečka", ztroskotané vztahy, ztráta zaměstnání nebo nezdar v podnikání. Dluhy dosahují v průměru 115 500 eur. Nejvíc úpadků je ohlášeno ve Vídni (2149), hned potom v Horních Rakousích.

V Horních Rakousích bylo dále za první pololetí ohlášeno 401 podnikových insolvencí, z nichž 145 bylo zamítnuto pro nedostatek majetku v podstatě. Nejvíc dotčených je opět ve stavební branži (91 úpadků). V pohostinství krachovalo 68 subjektů, ve službách 56, v odvětví přepravy 29.

Honička na autobus

O případu řidiče bavorského autobusu, který nezodpovědným chováním vyvolal v neděli zásah české policie u Dolního Dvořiště, se v úterý rozepsal pasovský deník PNP,

Šlo o výroční výlet pěveckého sboru Mirjam a ochotnického souboru z Mitterkirchhenu v okrese Rottal-Inn do Českého Krumlova. Skupina vyjela v sobotu ráno přes Neuschönau, kde si prohlédla známou Stezku do korun stromů, a pokračovala k Lipnu, kde přenocovala. Druhý den měla prohlídku Českého Krumlova. „Při odjezdu kolem patnácté hodiny se začal rozvíjet případ, který se měl vystupňovat až k dramatickému vyvrcholení zásahem českého speciálního policejního komanda," napsal list.

Uvedl, že autobus, který špatně zaparkoval, dostal „botičku". „Místo aby kontaktoval české úřady, 44letý řidič bavorské cestovky zařízení vlastnoručně demontoval. Nechal pasažéry nastoupit a zamířil k domovu," napsal list a pokračoval: „Jak na dotaz PNP sdělila mluvčí české policie, strážník, který přispěchal na parkoviště, našel už je sňatou botičku. Policejní hlídka se vydala na pronásledování autobusu směrem k Vyššímu Brodu. Podle informací některých účastníků zájezdu byla zásahovka vidět za busem až po čtvrthodiněk. Podle popisu českých úřadů se policisté pokusili dát řidiči autobusu najevo, že by měl zastavit. Ten ale opakovaných výzev nedbal a bez ohledu na bezpečnost dopravního provozu ujížděl. Pronásledování skončilo u rybníka blízko obce Dolní Dvořiště. Tady se řidič pokusil autobus otočit, když už byla zalarmována zásahová skupina policistů kvůli obavám z možného kolabování cestujících ve vzrušené situaci ve velkém vedru. Podařilo se jim zablokovat vozidlu cestu. Řidič se pokusil je autobusem odtlačit. Při couvání málem jednu osobu přejel, ale té se podařilo uskočit."

Podle svědectví cestujících se řidič vzpouzel otevřít dveře busu, podle české policie dokonce zasahujícím hrozil 120 cm dlouhou železnou tyčí z okénka.

Deník líčí dál, že se řidič poté pokusil schovat se mezi cestujícími. Byl ale zadržen a dopraven do Českého Krumlova. „Čeká ho trestní řízení. Skupina cestujících musela čekat, než pro ně cestovka poslala náhradního řidiče,"  uzavřela PNP a citovala svědectví, že se účastníci zájezdu chovali velmi klidně a nepropukali v paniku.

Deník dodal, že ještě v pondělí se organizátoři cesty a vedoucí zájezdu nechtěli k věci vyjádřit.  Uvádět nic nechtěl ani majitel cestovky, aby nepředcházel možnému stíhání řidiče. „Jak česká policie potvrdila, je opět na svobodě," uzavírá PNP.

Zubní zlato pro krematorium

Nová křesla do smutečních síní, bezbariérové toalety i vzdělávací návštěvy žáků v hospicech – zubní zlato zemřelých slouží v Norimberku veřejnosti, napsal pasovský deník PNP. Vysvětluje, že poté, kdy před několika lety zaměstnanec krematoria po zpopelnění ostatků odcizil velké množství zlata, „zužitkovává" je město už třetím rokem zcela oficiálně. „Krematorium má ze starého zlata zesnulých výnos kolem čtvrt milionu eur ročně," řekl vedoucí norimberské hřbitovní správy Günther Gebhardt.

Pozůstalí mají možnost odsouhlasit před zpopelněním tento způsob znovuzhodnocení drahých kovů v ústech svých nebožtíků, popisuje list. Kdo by si to nepřál, podle Gebhardta může zuby nechat odebrat patologem nebo zubním lékařem. V urnách zlato končit nemá, aby se předešlo krádežím, řekl vedoucí správy.

O tom, co se se zlatem stane, rozhoduje rada města.