Před 58 lety si jako exteriéry režisér vybral hlavně Pelhřimovsko, konkrétně Kamenici nad Lipou, Novou Cerekev nebo Ústrašín, ale zavítal také do Jihočeského kraje. Ostatně okres Pelhřimov tehdy k jižním Čechám patřil.

Kriminalisté v ději odjíždějí ze zámku (Červená Lhota, 
o ní píšeme na jiném místě této strany) do starožitnictví zkusit „naoko" prodat vzácnou dýku. Otevřená Škoda Octavia vjíždí na náměstí Míru v Jindřichově Hradci a příslušník VB Kraus vstupuje do obchodu. Dnes v něm Hradečtí najdou banku.

Herečka Monika Švábová dechem cídí starou konvici. Pohled ven míří na bývalou lékárnu, dnes je tam další banka a sázková kancelář.Prodavačku ve starožitnictví ztvárnila dnes herečka Plzeňského divadla Monika Švábová. „To jsem byla ještě na škole, byla to taková malá rolička, malá ploška. To už je let…," zasnila se herečka, jež ve filmu vybíhá před obchod a důvěrně se vítá s Janem Třískou, průvodcem ze zámku.


"Pana Třísku si moc nevybavuji. Bylo mi tenkrát dvacet let, asi jsem byla moc sebejistá, ale vyjevená jsem z něho nebyla. Až když je člověk starší, začne mít k takovým osobnostem větší respekt. Za to mi utkvěl Vladimír Hrubý, herec Městských divadel pražských. On byl nevlastním otcem Jaromíra Hanzlíka, se kterým jsem tenkrát chodila," svěřila se herečka, jejíž největší filmovou rolí byla Erika Mannová v čapkovském fimu Člověk proti zkáze (1989).

V Jindřichově Hradci štáb natáčel dva dny. „Vladimír Hrubý se o mě hezky staral, třeba abych šla brzy spát. Byl to milý člověk. Bohužel zemřel krátce po šedesátce," vzpomíná Monika Švábová. „Na Jindřichův Hradec si už moc nevzpomínám. O to větší mám důvod tam podniknout výlet a vše si připomenout," plánuje Monika Švábová.

Jako ve filmu by auto průjezdem neprojelo

Průjezd je jediným vstupem do zámku. Zdobí ho renesanční výmalba a dlážděn je dřevěnými kostkami. Obojí je tu dodnes.Použití přídavného jméno pohádková je u zámku Červená Lhota otřepaností. Pro filmování to ale platí. Kromě Zlatovlásky tady vznikly mj. i další pohádky
O zatoulané princezně, O štěstí a kráse. Režisér Milan Vošmik sem ale umístil dětskou detektivku, kde má zámek důležitou roli. Od natáčení zakrátko uplyne 60 let. Památkový objekt se od té doby hodně změnil.

Kristýna Dvořáková ze správy zámku například uvedla, že po pravé straně mostu, v giardinettu, stojí v této detektivce smrk, který rostl ještě mnoho let po natáčení. „Dokud nebyl příliš mohutný na to, aby se na toto místo hodil a nebyl nebezpečný, takže musel být v zimě roku 2005 pokácen," uvedla Kristýna Dvořáková.

Tu zaujalo, že ve filmu jede průjezdem auto. „Tehdy projelo vraty nejspíš bez problémů, ale většina dnešních aut se do vrat nevejde.  Po stranách vrat totiž vystupují dvě kamenné patky, které průjezd významně zužují. Vjezd do zámku je tedy komplikovanější, než by se mohlo zdát," vysvětlila  Kristýna Dvořáková. Pousmála se i nad částí děje, kdy aktivní příslušník VB 
v noci leze do zámku oknem přes rybník a loďku.

„Lézt do zámku oknem je každopádně  na Červené Lhotě poněkud nepraktické. Rybník je v tomto ohledu celkem účinným bezpečnostním prvkem a okna, která jsou relativně snáze dostupná, jsou zamřížovaná," dodala  Kristýna Dvořáková.