Jednašedesátiletá Hana Lauková z Českého Krumlova se už léta zajímá o vegetariánskou stravu a zdravý způsob stravování. Pracovala jako kuchařka v krčmě U dwau Maryí a vegetariánské restauraci Laibon, v současnosti prodává v obchodě se zdravou výživou.

Jaké potraviny jsou v létě vhodné?
Určitě je dobré jíst více syrové zeleniny, především listové, a ovoce. Z obilovin můžeme vynechat pohanku, naopak rýže nebo kukuřice, třeba ve formě polenty, kaše nebo celých klasů, jsou vhodné. Nemusíme se vyhýbat ani luštěninám, jako je například červená čočka či cizrna, a doporučila bych třeba tempeh nebo tofu, což je sójový tvaroh.

Podle čeho se jídlo rozděluje na letní a zimní?
Různé výživové systémy rozlišují potraviny na ochlazující a zahřívající. Konkrétně makrobiotika pak pracuje s energiemi jin a jang. Protože horko je jang, potřebujeme letní počasí vyrovnávat jinovou stravou, což je právě třeba syrová zelenina.

Má způsob přípravy pokrmu vliv na toto rozdělení?
Ano, čím déle se vaří, tím jangovější energii získává. Proto je lepší v létě zeleninu jen orestovat a nevařit ji příliš dlouho. Na druhou stranu je ale vařená zelenina lépe stravitelná, k čemuž bychom měli přihlížet v případě nemocných nebo starších lidí. Smažená a pečená jídla jsou vůbec nevhodná, protože jsou těžko stravitelná a organismus oteplují.

V létě je velice oblíbená zmrzlina. Jak ta působí na tělo?
Na zmrzliny máme v létě chuť, protože je to extrémní jin – kombinace studeného, mléka a cukru. Myslím si, že občas kvalitní ovocná zmrzlina neuškodí, ale všeho s mírou. Zajíst smažené maso sladkou zmrzlinou ve skutečnosti rovnováhu organismu nezajistí, extrémy jsou pro tělo náročné. Navíc se podle makrobiotiky převrací příliš extrémní jin do mírného jang, takže si ve výsledku už vůbec nepomůžeme.

Jaké mlsání tedy doporučujete?
Vynikající je vodní meloun. Přestože je to zelenina, chutná sladce a je příjemně osvěžující. Obsahuje i přes 90 procent vody a je močopudný, což je velice prospěšné pro ledviny. Dokonce si můžeme udělat melounový půst a jíst pouze chutnou dužinu a tmavý chléb. Osobně ho vnímám i jako skvělého pomocníka, jak dostat do dětí nebo starých lidí dostatek tekutin. Moje devadesátiletá maminka, o kterou se starám, někdy za celý den nevypije ani skleničku šťávy, ale meloun zmizí hnedka (smích).

Jaké nápoje jsou vhodné v horku?
Samozřejmostí je čistá voda. Indové pijí třeba čaje s růžovými plátky. Nejen že jsou ochlazující, ale krásně to i vypadá a voní. Další možností je lasí, což je jeden díl jogurtu rozmixovaný se dvěma díly vody, ovocem a kardamonem, případně dle chuti cukru.

Co bychom v létě neměli propásnout?
Doporučuji využít zelené rostliny, které rostou na zahrádce nebo v přírodě. Třeba nať z mrkve nebo z kedlubny či kopřivy a pampelišky můžeme vyvařit do polévky a získat tak hodnotné minerály.

Autor: Kristina Zavala