List dodává, že z malé losí populace jižně od lipenského jezera, odhadované na 15 až 20 kusů, putují jedinci opakovaně do okolí. V Bavorském lese byli v posledních letech spatřeni mnohokrát. Jen loni bylo z okresu Regen hlášeno sedm pozorování a z národního parku dvě. Jeden býk a jedna kráva se od června do září pravděpodobně pohybovali mezi Regenem, Zwieselem a Bodenmaisem, uzavírá PNP.

Tátové oslavovaní a slavící

V Rakousku bude v neděli 14. června Den otců, slavnostní den na počest tátů, obdoba Dne matek. Připadá vždy na druhou červnovou neděli. Není státním svátkem. Poprvé se v Rakousku slavil v roce 1955 a je prý brán čím dál vážněji – otcové k němu dostávají květiny a dárky, ale taky často bujaře oslavují při „pánských jízdách", nezřídka i k sousedům za hranic. V roce 2009 dosáhl v Rakousku obrat k této příležitosti 108 milionů eur, což byly dvě třetiny obratu Dne matek.
V Německu je Den otců vždy na svátek Nanebevstoupení Páně, tedy 40. den po Velikonoční neděli, vždy ve čtvrtek. Letos byl 14. května.

8 584 926 sousedů

K 1. lednu tohoto roku žilo v Rakousku 8 584 926 lidí, o 77 140 (0,91 procenta) víc než začátkem roku 2014. Přírůstek obyvatelstva byl výrazně vyšší než v roce 2013, kdy přibylo 55 926 lidí (0,66 procenta). Také v prvním čtvrtletí tohoto roku sousedů přibývalo. Podle předběžných zjištění o dalších 17 186 osob na 8 602 112 lidí, píše deník OÖN.
Ve Vídni žilo k 1. lednu 1 797 337 lidí, meziročně o 30 591 (1,73 procenta) víc. Přírůstek byl tedy téměř dvakrát vyšší než v rakouském průměru. Horním Rakousům přibylo 0,83 procenta občanů. Z hlavních zemských měst se „činili" nejvíc Innsbruck (+1,92 %) a Linec (+1,86).
K 1. lednu žilo v Rakousku 1 686 931 dětí a mladistvých do 20 let, 19,6 procenta obyvatelstva. 1 583 928 lidí (18,5 %) bylo starších 65 let. Sto let a víc bylo 242 mužům a 1161 ženám. Průměrný věk byl 42,3 roku, o dva roky vyšší než před deseti lety.

Podmínka za utopenou

V červenci 2014 se na plovárně v Zell am See na Solnohradsku utopila dvanáctiletá Syřanka, která neuměla plavat. Na střední školu v Saalfeldenu přišla teprve týden před neštěstím. Nemluvila německy. Okresní soud uznal dvě učitelky z doprovodu vinnými usmrcením z nedbalosti a zanedbáním povinného dozoru a uložil jim po třech měsících podmíněně. Jejich obhájce se odvolal. Rodiče děvčátka teď chtějí podle zmocněnce 4000 eur bolestného, uvádí PNP.

Sbohem Vinnetouovi

Příbuzní, přátelé a kolegové se chtějí 18. června rozloučit v Mnichově s hercem Pierrem Bricem. Vlastní pohřeb má proběhnout později v nejužším rodinném kruhu. Čtvrteční oficiální ceremonie proběhne od 14 hodin v jezuitském kostele St. Michael. „Představitel Vinnetoua zemřel uplynulou sobotu poblíž Paříže na následky zápalu plic ve věku 86 let," připomíná PNP.

Politici besedovali k soužití.Systémy se přibližují

Co spojuje a zatím ještě rozděluje Bavorsko a Českou republiku, kolem toho se podle PNP točily „rottalské rozhovory" v Bad Birnbachu. Moderoval je předseda mezinárodního pressklubu v Mnichově Ruthart Tresselt (na snímku uprostřed) a mezi účastníky byli i český generální konzul v Mnichově Milan Čoupek (vlevo) a státní sekretář bavorského ministerstva kultury Bernd Sibler.
Podle účastníků se strany hlásí k partnerskému spolužití. „Přibližují se k sobě systémy, které se vzájemně dlouho nebraly na vědomí," řekl Sibler. Velkou zásluhu na tom, že se nyní „zasypávají příkopy", přičítá ministerskému předsedovi Horstu Seehoferovi, který návštěvou Prahy před téměř pěti lety učinil mílový krok. „Velkolepé možnosti pro Bavorsko, Česko a Rakousko vidí také generální konzul Čoupek," uvádí pasovský list. „Německo je nejdůležitějším obchodním partnerem ČR, jeho podíl na českém zahraničním obchodě činí třetinu, z níž má Bavorsko čtvrtinu."
„Problematičtější je vztah v otázce jaderné energetiky," pokračuje deník. „Generální konzul ujistil, že v Temelíně přes všechna rozhodnutí o rozšíření zařízení dosud do ničeho ,nebylo kopnuto´ a do realizace záměru se může ve vývoji techniky a vědy mnohé udát." Závěrem PNP konstatuje, že „starosti oběma stranám dělá klesající zájem o řeč druhého". Sibler i Čoupek se proto vyslovili pro podporu výměny studentů a absolventů.

Míň kousavých „sousedů"

Počet psů přihlášených v Horních Rakousích stoupl ze 42 628 v roce 2004 na loňských 48 004, píší OÖN. Přitom počet oznámení pokousání a jiných útoků agresivních jedinců klesl ze 455 na 233. Zemská sociální radní Gertraud Jahnová to označila za velmi potěšující a za důkaz účinnosti hornorakouského zákona o držení psů z roku 2002. Další novela má být přijata ještě v létě. „Pak už nebude možné, aby osoby, kterým bylo zakázáno držení určitého plemene, takového psa v budoucnu znovu mohly vlastnit nebo vodit," parafrázuje radní list.