Zhruba patnáctimetrová jedle obrovská byla na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích převezena ze Zavadilky, ze zahrady manželů Jany a Jana Buškových. Ti strom zasadili před 38 lety, když se jim narodil syn Jan.

Advent na jihu Čech
● Muzejní památník A. Stiftera v Horní Plané bude v sobotu od 10 do 17 hodin dějištěm Adventního lidového jarmarku. Nakoupit můžete originální výrobky a budete mít možnost vlastnoručně si něco vyrobit.
● V Hluboké nad Vltavou začíná v neděli advent koncertem v kostele sv. Jana Nepomuckého. Večer se Scholou 3+1, která zahraje folkovou hudbu a tematické vánoční písně, bude spojen s beneficí. Výtěžek ze vstupného 100 korun bude použit na opravu střechy kostelní věže. Koncert začíná v 19 hodin.
● V sobotu a v neděli ožije Jindřichův Hradec festivalem JINoHRÁtky. Děti si užijí hru, která je provede městem, dospělí zhlédnou výstavy betlémů v Muzeu Jindřichohradecka. V sobotu v 17 hodin se na fontáně na Masarykově náměstí rozsvítí 3D socha anděla.
● Zahájení adventu v Písku spojené s rozsvícením vánočního stromu se koná v neděli v 16 hodin. Zahrají Kamarádi z pískoviště.

Na náměstí ve Strakonicích stojí jedle ojíněná, kterou městu věnovali manželé Suchanovi z Dřešína. Strom stál bezprostředně vedle jejich domu, jenž začaly pomalu ohrožovat kořeny. Tato asi 40 let stará jedle měří kolem 15 metrů.

Dominantou Velkého náměstí v Písku je stříbrný smrk. Letos ho sem pracovníci městských služeb přivezli z areálu bývalých kasáren v Purkraticích. Je 15 metrů vysoký a rostl u administrativní budovy.

Strom, který bude letos po celý sváteční čas krášlit náměstí Míru v Jindřichově Hradci, daroval městu Luděk Hačka ze Strmilova. Je to 12 metrů vysoká jedle.

Českému Krumlovu věnovala 14 metrů vysoký smrk ztepilý rodina Sirových z Nového Spolí. Je bezmála 30 let starý. „Stromek nám na jaře 1988 přinesl náš dědeček Jiří Neubauer,“ zavzpomínal Miloslav Sirový. „Bylo to takové dvaceticentimetrové košťátko o třech větvičkách. Až po deseti patnácti letech začal růst pravidelně. O jeho poražení jsme z bezpečnostních důvodů uvažovali už před třemi lety, ale stále jsme to odkládali.“

Vánoční smrk pichlavý přicestoval na Žižkovo náměstí v Táboře z Větrov. Měří kolem 11 metrů, jeho stáří majitelé, kteří ho městu věnovali, jen odhadují. „Dům jsme koupili teprve před šesti lety, ale protože pocházím z Větrov, tak si ho pamatuji vlastně celý život, což už je pětapadesát let,“ říká Dana Kupková. Strom začal být po téměř 60 letech svými mělkými kořeny nebezpečným.